Review – Under the Tree (2018)

Informatie

Regie: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Cast: Steinþór Hróar Steinþórsson, Edda Björgvinsdóttir & Sigurður Sigurjónsson
Genre: Komedie, drama
Distributeur: Paradiso Filmed Entertainment
Releasedatum bioscoop: 9 mei 2018
Releasedatum DVD: 18 september 2018, verdeeld door Remain in Light

© 2017 Netop Films. All Rights Reserved.

Recensie

In de ene wijk gaat het al wat beter dan in de andere, maar over het algemeen heeft de Vlaming goede relaties met zijn of haar buren. Burenruzies – denk daarbij aan diegene tussen Sien Eggers en haar collega’s uit In de Gloria – zijn niet zo heel frequent of lopen in de meeste gevallen ook niet zo fel uit de hand als in dat geval. Maar wat als je het toch aan de stok krijgt met je buren en er maar een oplossing uit de bus dreigt te komen? Daarover gaat de Ijslandse komedie Under The Tree die Paradiso Filmed Entertainment vorige maand op DVD uitbracht. Die Ijslandse cinema, valt dat eigenlijk te pruimen of is het helemaal niet zo goed? Hoog tijd om dat te ontdekken!

© 2017 Netop Films. All Rights Reserved.

Under The Tree doet ons kennis maken met Atli, een doodgewone huisvader die samen met zijn vrouw en dochter in een vredig dorpje woont. Wanneer een ruzie ontaard en zijn vrouw Agnes hem uit huis zet, moet hij noodgedwongen terug gaan wonen bij zijn ouders. Maar ook daar is het niet rustig. Door een grote boom in hun tuin hebben de buren veel te veel schaduw en daar kunnen ze helemaal niet mee lachen. Na tal van vragen om een oplossing te zoeken, zijn de buren in een vreselijke ruzie beland die akelige proporties begint aan te nemen. Zal het tussen hen allemaal nog goed komen? Terwijl Atli probeert om zijn relatie met Agnes te redden, dreigt alles rondom hem een ware hel te worden.

© 2017 Netop Films. All Rights Reserved.

Burenruzies… Hopelijk is het een onderwerp dat voor jou niet zo heel levensecht klinkt, maar je zal je nu en dan al wel eens gestoord hebben aan iets van je buren. Under the Tree wordt daardoor van meet af aan een heel erg geloofwaardige film die de kijker vanaf het begin helemaal mee in het verhaal weet te zuigen. En op zich is het ook allemaal niet zo heel ingewikkeld, maar toch voelt de prent niet simplistisch aan. De manier waarop regisseur Hafsteinn Gunnar Sigurðsson alle details uitwerkt en alles bijzonder strak regisseert, doet je nu en dan echt met open mond naar het scherm staren. Bovendien is het ook echt grappig en dat vaak op een intelligente manier. Under the Tree is een aangename verrassing, dat staat vast.

© 2017 Netop Films. All Rights Reserved.

Ook de personages zijn in deze fijne Ijslandse film helemaal in orde. Atli, zijn vrouw Agnes, zijn ouders en hun buren… het zijn stuk voor stuk persoonlijkheden die je in je dagelijkse leven ook zou kunnen tegenkomen. Dat maakt het vanzelfsprekend ongelooflijk geloofwaardig en doet je ook meteen heel dicht bij alles en iedereen staan. En door het fijne acteerwerk wordt dat nog beter. Steinþór Hróar Steinþórsson doet het schitterend als de gedumpte Atli, maar ook
Edda Björgvinsdóttir en Sigurður Sigurjónsson maken indruk als de ouders van de arme man. De haat die de twee voor hun buren hebben spat ervan af en zeker tegen het einde bereikt iedereen zijn kookpunt. Dat is heerlijk om te zien.

Het verdict

Under the Tree is een verrassende prent die voor iedereen echt een aanrader is. Gedurende 90 minuten wordt je ondergedompeld in het dramatische leven van een hoop mensen die niets meer kunnen uitstaan van hun buren. Al gauw bereikt de vete een ongeziene proportie en dat zorgt natuurlijk voor heerlijke komische en dramatische taferelen. Regisseur Sigurðsson brengt niet alleen een goed verhaal, maar zorgt er ook nog eens voor dat het er allemaal heel fraai uitziet. En als je dan ziet dat onder andere Steinþór Hróar Steinþórsson en Edda Björgvinsdóttir het beste van zichzelf geven in rollen die je helemaal gelooft, weet je eigenlijk al meer dan genoeg. Under the Tree is een heerlijke komedie die je echt gezien moet hebben. De film van Paradiso Filmed Entertainment ligt sinds 18 september 2018 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Wil jij Scandinavische cinema eens een kans geven en wil je na het lezen van deze recensie Under the Tree heel graag kijken? Of heb je de film al gezien? Wat vond jij ervan? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *