Review – The Looming Tower: Seizoen 1 (2018)

Informatie

Regie: Ali Selim, Craig Zisk e.a.
Cast: Jeff Daniels, Tahar Rahim, Peter Sarsgaard, Annie Parisse, Bill Camp & Wrenn Schmidt
Genre: Criminaliteit, historisch drama
Originele zender: Hulu
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 14 november 2018

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Terrorisme is verschrikkelijk. De laatste jaren hebben er weer heel wat vreselijke aanslagen plaatsgevonden door de oprukkende macht van IS. Zo waren er op 22 maart 2016 vreselijke taferelen te zien in Brussel. Ook in de VS weten ze maar al te goed wat het is om het slachtoffer te zijn van dit zinloze geweld. De meest bekende aanslag tot op vandaag is en blijft die van 11 september 2001, de dag waarop de Twin Towers voor eeuwig uit het straatbeeld van New York zijn verdwenen. Tal van interessante films en series werden er al gemaakt rond deze gebeurtenis. Één van de meest recente titels is The Looming Tower, een spannende en vooral aangrijpende reeks met onder andere Jeff Daniels.

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

The Looming Tower begint in 1998, een woelig jaar waarin de FBI en CIA al volop bezig waren met het onderzoek naar Al Qaeda. John O’Neill is een belangrijk kopstuk binnen de FBI van New York en heeft zich al een aantal jaren toegespitst op terreur. Wanneer hem ter ore komt dat de CIA op de hoogte is van tal van interessante elementen die de FBI ook nodig heeft, stuit hij meteen op groot protest. De CIA wil immers niet samenwerken met de FBI. Dit nutteloze getouwtrek zorgt ervoor dat de terreurorganisatie er op 7 augustus 1998 in slaagt de Amerikaanse ambassade in Kenia te bombarderen. Maar dit is slechts het begin. Het onderzoek gaat verder en de rivaliteit tussen de FBI en CIA wordt nog groter, finaal uitmondend in één van de meest vreselijke aanslagen die de westerse wereld ooit heeft gekend.

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Al Qaeda is sinds een paar jaar ook weer helemaal op de achtergrond getreden. De terreurorganisatie die nog niet zo lang geleden geleid werd door Osama bin Laden zorgde over de hele wereld voor veel te veel lijden. Dat is één van de dingen die The Looming Tower bijzonder goed naar voor brengt. Maar eigenlijk focust de reeks vooral op het gebrek aan samenwerking tussen de FBI en CIA voor, tijdens en na 9/11. Je kan je haast niet inbeelden dat dit één van de redenen was waarom terroristen zo gemakkelijk de Twin Towers konden aanvallen. Door zowel gebruik te maken van zowel echte beelden als fantastisch straffe fictionele verhaallijnen komt de reeks erg goed over en is alles van meet af aan heel erg spannend. The Looming Tower is niet alleen een leerrijke serie, het is ook gewoon uitstekende en entertainende televisie.

© 2018 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

De grootste troef die The Looming Tower heeft, is de uitstekende cast en de ongelooflijk grote aandacht voor de personages. De reeks focust voornamelijk op John O’Neill en zijn beste agent Ali Soufan. Beide persoonlijkheden zijn bijzonder interessant en worden bovendien door geweldige acteurs naar het scherm gebracht. Jeff Daniels verbluft als O’Neill, maar ook Tahar Rahim doet het uitstekend als Ali. De twee zorgen ervoor dat je vanaf de allereerste seconde gebiologeerd naar het scherm staart. En dat is nog lang niet alles. Eigenlijk is echt ieder personage in de reeks fenomenaal goed uitgewerkt en is het acteerwerk van iedere ster subliem. Zo schitteren onder andere ook Wrenn Schmidt, Bill Camp, Ella Rae Peck, Peter Sarsgaard en Alex Baldwin in fantastische rollen. Wat een serie, wat een cast…

Het verdict

The Looming Tower is in de allereerste plaats echt een beklijvende reeks. Het feit dat de CIA en FBI jarenlang achter de schermen met slijk hebben gegooid en weigerden met elkaar info te delen, laat je letterlijk achter met een brok in je keel. Dit staaltje waargebeurde toptelevisie is bovendien ook bijzonder leerrijk en spannend tot op de allerlaatste seconde. The Looming Tower is geweldig geschreven, geregisseerd en geacteerd. Jeff Daniels is fenomenaal, maar eigenlijk doet echt iedereen het fantastisch goed. Heb je dus geen idee welke reeks je moet kijken nu het allemaal wat donkerder en kouder wordt? Zoek en twijfel dan niet langer, want The Looming Tower is voor iedereen een absolute must see. De reeks van Warner Bros. ligt sinds 14 november 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Kan jij je 11 september 2001 nog herinneren en weet je hoe het komt dat terroristen zo gemakkelijk een vliegtuig konden kapen? Heb je The Looming Tower al gezien of ben je enthousiast door onze recensie? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *