Review – Dark Crimes (2018)

Informatie

Regie: Alexandros Avranas
Cast: Jim Carrey, Charlotte Gainsbourg, Marton Csokas, Kati Outinen & Robert Wieckiewicz
Genre: Criminaliteit, drama, thriller
Distributeur: Source 1 Media
Releasedatum: 15 november 2018

© 2018 Los Angeles Media Fund. All Rights Reserved.

Recensie

Hoe is het eigenlijk nog met Jim Carrey? De eens zo grote Hollywoodster is sinds een paar jaar niet meer te zien op het grote scherm en dat maakt fans in ieder geval heel erg ongerust. In 2014 presenteerde hij immers zijn laatste Hollywoodfilm Dumb and Dumber To. Carrey zou weggelopen zijn van Hollywood, omdat hij het circus allemaal niets meer vond. De man wilde iets anders met zijn leven, maar gelukkig neemt hij hier en daar nog wel de tijd om eens een film te draaien. In 2018 schitterde de getalenteerde komiek in een veel serieuzere prent: Dark Crimes. De thriller was bij ons niet te zien in de zalen en verscheen onmiddellijk op DVD en Blu-Ray. Is dat terecht? Of is Dark Crimes een klein pareltje dat iedereen echt gezien zou moeten hebben?

© 2018 Los Angeles Media Fund. All Rights Reserved.

Dark Crimes gaat over politierechercheur Tadek, een verbitterde en stille man die door een grote professionele fout volledig gedegradeerd werd. Nu mag hij immers nog enkel administratieve jobs doen. Maar wanneer hij een nieuwe aanwijzing ontdekt in een oude nog onopgeloste zaak, ziet hij zijn kans om nog één laatste keer voor zijn pensioen te schitteren. Hij laat zijn oog vallen op Koslov, een al even verbitterde schrijver die een situatie beschrijft die veel te hard lijkt op de moord die Tadek onderzoekt. Zou hij het hebben gedaan? Heeft de politie altijd al geweten dat hij de schuldige is? Tadek is vastberaden om deze zaak op te lossen en bijt zich er helemaal in vast. Dat gaat ten koste van zijn privéleven en bovendien is het niet zeker dat hij wel echt de juiste dader te pakken zal kunnen krijgen. Komt dit ooit goed?

© 2018 Los Angeles Media Fund. All Rights Reserved.

Jim Carrey die eens iets minder grappigs doet, dat mag je gerust redelijk uniek noemen. Dat je interesse in Dark Crimes van meet af aan bijzonder groot is, is dan ook geen verrassing. De film is vanaf de allereerste seconde een duistere en vooral heel erg stille vertelling over een totaal uitgerangeerde detective die nog één keer een zaak wil oplossen. Aanvankelijk is dat allemaal heel erg interessant, maar gaandeweg wordt het wel een beetje saai. Eigenlijk gebeurt er in de film gewoon veel te weinig. Dark Crimes bevat te weinig echte boeiende verhaallijnen om echt een goede film te zijn en dat is zonde. Als kijker krijg je gewoon een lege film voorgeschoteld die je op het einde, na een verrassende plottwist, met een leeg hoofd doet nadenken over wat je nu eigenlijk net gezien hebt.

© 2018 Los Angeles Media Fund. All Rights Reserved.

Het acteerwerk in deze donkere thriller is wel echt goed. Maar hoe kan dat ook anders? De hoofdrol van detective Tadek wordt voortreffelijk gespeeld door Carrey, die eens een keertje niet de luidruchtige komiek uithangt. Dat is heerlijk verfrissend en doet je aanvankelijk dan ook met groot enthousiasme toekijken. Maar ook Marton Csokas en niemand minder dan Charlotte Gainsbourg zorgen voor fijn acteerwerk. Er is alleen één groot probleem: de personages die ze vertolken komen niet altijd even goed over. De persoonlijkheden zijn niet genoeg uitgewerkt en dat verklaart wellicht ook waarom de film naar het einde toe stilvalt. Dark Crimes had echt een goede film kunnen zijn, aangezien het camera werk je doet denken aan ijzersterke Scandinavische reeksen zoals Occupied. Alleen maakt de film het niet echt waar…

Het verdict

Dark Crimes is geen slechte film. Wie houdt van rustige en trage thrillers is absoluut aan het juiste adres. Het is alleen een tikkeltje te storend dat er naar het einde toe veel te weinig gebeurt. Het verhaal valt stil en ook de personages kruipen terug helemaal in hun schelp. Het resultaat is dat je als kijker aan het einde van de rit veel te ver staat van wat er allemaal gebeurt. Gelukkig zorgen Carrey, Csokas en Gainsbourg voor geloofwaardig acteerwerk en dat zorgt ervoor dat alles toch goed verteerbaar is. Regisseur Alexandros Avranas – je kent hem misschien van Miss Violence (2013) – zorgt er wel voor dat de film er visueel goed uitziet, maar zijn focus op het verhaal had dus veel beter mogen zijn. Dark Crimes wordt verdeeld door Source 1 Media en ligt sinds 15 november 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer nu.

Ben jij een echte fan van Jim Carrey en vind je het ook zo speciaal dat de man eens acteert in een niet zo heel grappige film? Had je al van Dark Crimes gehoord of heb je de film al gekeken? Laat ons weten wat jij ervan denkt door nu te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *