Review – The Man Who Killed Don Quixote (2018)

Informatie

Regie: Terry Gilliam
Cast: Adam Driver, Jonathan Pryce, Joana Ribeiro, Stellan Skarsgård & Olga Kurylenko
Genre: Avontuur, drama, fantasy
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 25 juli 2018, verdeeld door The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 29 januari 2019

© 2017 Tornasol Films, Carisco Producciones AIE, Kinology, Entre Chien et Loup, Ukbar Filmes El Hombre Que Mató a Don Quijote A.I.E., Tornasol S.L.U. The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

Films maken is een moeilijke stiel. Het is dan ook geen verrassing dat er aan veel langspelers bijzonder hard wordt gewerkt. Sommige filmmakers werken heel lang aan hun droomproject, nog anderen lijken er eindeloos mee bezig te zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan James Cameron, die intussen al tien jaar werkt aan het vervolg op zijn groteske sciencefictionspektakel Avatar (2009). En er zijn nog andere grote namen die meer dan een decennium aan een project werken. Vorig jaar kwam – na 22 jaar zwoegen, falen en herbeginnen – eindelijk het langverwachte The Man Who Killed Don Quixote uit in de Belgische zalen. De film van Terry Gilliam zag eindelijk het daglicht, maar zelfs toen de film compleet was, liep dat niet van een leien dakje. Is de bijzondere film de moeite waard na al die rompslomp?

© 2017 Tornasol Films, Carisco Producciones AIE, Kinology, Entre Chien et Loup, Ukbar Filmes El Hombre Que Mató a Don Quijote A.I.E., Tornasol S.L.U. The Searchers. All Rights Reserved.

Het leven van een regisseur is niet altijd gemakkelijk. Dat ondervindt ook de jonge Toby, een regisseur die ooit de top van Hollywood leek te bereiken met zijn straffe afstudeerproject ‘Don Quixote’. Nu werkt de man vooral als regisseur voor korte reclamefilmpjes, maar zijn inspiratie lijkt vaak ver zoek. Wanneer hij onderweg naar inspiratie opnieuw de man die destijds de rol van Don Quixote speelde tegenkomt, merkt hij iets vreemd. De man denkt intussen immers dat hij echt de ridder zelf is en ziet in Toby zijn trouwe ‘schildpad’ Sancho. Toby weet niet wat hij moet doen, maar kan niet anders dan Don Quixote vergezellen op zijn eindeloze queeste. Terwijl Don Quixote vecht tegen alles en iedereen wat hij onderweg tegenkomt, valt Toby terug helemaal voor de knappe Angelica. Maar dat alles is niet zonder gevaren…

© 2017 Tornasol Films, Carisco Producciones AIE, Kinology, Entre Chien et Loup, Ukbar Filmes El Hombre Que Mató a Don Quijote A.I.E., Tornasol S.L.U. The Searchers. All Rights Reserved.

Het verhaal van Don Quixote en de man die hem vermoordde barst van fantasie. Dat is meteen iets wat Terry Gilliam – de geweldige regisseur die destijds het prachtige The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009) op het publiek losliet – probeert duidelijk te maken. Het verhaal gaat niet al te geweldig van start, maar na een kwartiertje heb je helemaal door waar je aan toe bent: dit wordt een groot en vooral knotsgek spektakel. Dat laatste klopt zeker. Gilliam en zijn geweldige cast trakteren je absoluut op een totaal geschifte trip doorheen het leven van een man die zich Don Quixote waant. Het is wellicht geen verrassing dat het allemaal echt leuk overkomt, maar doordat de film zo lang duurt verdwaalt je interesse na verloop van tijd. De chaotische finale kan dat ook niet helemaal goedmaken. Maar vergis je niet: The Man Who Killed Don Quixote is absoluut geen slechte film.

© 2017 Tornasol Films, Carisco Producciones AIE, Kinology, Entre Chien et Loup, Ukbar Filmes El Hombre Que Mató a Don Quijote A.I.E., Tornasol S.L.U. The Searchers. All Rights Reserved.

Gilliams verhaal is niet helemaal perfect, maar door de straffe performances van iedereen in zijn cast wordt dat deels gecompenseerd. Adam Driver is gewoonweg perfect als de verdwaalde regisseur Toby, die plots oog in oog komt te staan met een knettergekke man. Die wordt dan weer indrukwekkend naar het scherm gebracht door Game of Thrones-veteraan Jonathan Pryce. De rol van Don Quixote is hem absoluut op het lijf geschreven en komt dankzij Pryce helemaal tot zijn recht. De twee vullen elkaar nagenoeg perfect aan en dat is fijn om te zien. Verder wordt de cast aangevuld door de knappe Portugese Joana Ribeiro, die uitstekend rondflaneert als Angelica, Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko en Jordi Mollà. Wat een heerlijke cast!

Het verdict

Terry Gilliam probeert met The Man Who Killed Don Quixote opnieuw een film te presenteren in de stijl van The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009). Dat lukt deels, maar op geen enkel moment weet de film hetzelfde niveau te bereiken. Het verhaal zit niet helemaal goed in elkaar en is bovendien veel te langdradig, waardoor de regisseur-scenarist je interesse gaandeweg dreigt te verliezen. Door het goede acteerwerk van Pryce en Driver komt alles wel goed over en verveel je je uiteindelijk helemaal niet. The Man Who Killed Don Quixote is absoluut een prent die er mag zijn, die met momenten echt grappig is en naar het einde toe zelfs bijzonder rakend. Conclusie: mis dit eigenaardige staaltje cinema niet. De film wordt verdeeld door The Searchers en ligt sinds 29 januari 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de bijzondere trailer nu.

Heb jij ook al zo lang uitgekeken naar een nieuwe film van Terry Gilliam? Heb je The Man Who Killed Don Quixote al gekeken of laat de prent je maar koud? Want denk je ervan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *