Review – Brexit: The Uncivil War (2019)

Informatie

Regie: Toby Haynes
Cast: Benedict Cumberbatch, Rory Kinnear, Lee Boardman, Richard Goldman & Liz White
Genre: Biografisch historisch drama
Distributeur: Just Entertainment
Releasedatum DVD: 29 maart 2019

© 2018 House Productions Limited. All Rights Reserved.

Recensie

Als er de laatste jaren één ding was – en nog steeds is – dat de Europese gemeenschap druk bezighoudt, dan is het wel de Brexit. De veelbesproken uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal immers een weerslag hebben op ieder land dat nauwe banden heeft met de Britten. Ook in België zullen de gevolgen niet klein zijn. Terwijl de Brexitpartij van Nigel Farage momenteel hoge toppen scheert, vraag je je misschien wel af hoe die Brexit en het idee er rond eigenlijk zijn ontstaan? Welke donkere geesten hebben het plan voor de Brexit bedacht en hoe ging de campagne omtrent het allesveranderende referendum eraan toe? Daarover gaat Brexit: The Uncivil War, een interessante dramaprent met Benedict Cumberbatch.

© 2018 House Productions Limited. All Rights Reserved.

Het Verenigd Koninkrijk is altijd al een ‘vervelend’ kindje geweest in de klas van de Europese Unie. Ook in 2016, het jaar waarin de Brexitcampagne op gang kwam, is dat niet anders. Onder leiding van een aantal politieke figuren die het lidmaatschap van de EU niet langer zien zitten, leidt Dominic Cummings een harde politieke campagne om het volk warm te maken voor een exit uit de EU. Cummings staat er echter om bekend om niet de meest orthodoxe methodes te hanteren. Ook nu probeert hij zijn politieke vijanden een stap voor te zijn. Hij besluit samen te werken met AggregateIQ, een bedrijf dat door middel van erg gerichte advertenties op het internet de ‘zwevende’ kiezers zal proberen te overtuigen. Maar zal dit geen vreselijke gevolgen hebben?

© 2018 House Productions Limited. All Rights Reserved.

Dat het Verenigd Koninkrijk de EU effectief zal verlaten, is eigenlijk zelfs vandaag nog niet helemaal zeker. Maar dat de Brexit en de campagne daaromheen heel erg veel heeft losgemaakt, toont deze televisiefilm goed aan. Het verhaal dat Brexit: The Uncivil War vertelt gaat over de slimme koppen achter de Brexitcampagne en dat is bijzonder interessant. Je ziet heel mooi hoe een aanvankelijk klein idee zich tot een nationaal plan ontpopt. Daarnaast vertelt de film ook over de echte opgang van sociale media als wapen in een verkiezingsstrijd, iets wat op 26 mei 2019 in ons land ongetwijfeld ook duidelijk was. De film toont onder andere het gevaar van sociale media, die zich vooral ontpoppen tot plaatsen waar nuance te allen tijde echt zoek is. De link met het schandaal rond Cambridge Analytica is ook nooit ver zoek.

© 2018 House Productions Limited. All Rights Reserved.

Brexit: The Uncivil War neemt ook de tijd om het persoonlijke aspect voldoende aandacht te geven. Daardoor kom je als kijker meer dan eens heel dicht bij de persoonlijkheden achter de Brexit en de campagne. Het overgrote deel gaat over Dominic Cummings, een bijzondere persoonlijkheid die out of the box durft te denken en perfect weet hoe hij het politieke establishment buitenspel kan zetten. Het personage is knap uitgewerkt en komt nog beter tot zijn recht dankzij het klassevolle acteerwerk van de geweldige Benedict ‘Sherlock’ Cumberbatch. Het Britse monument weet hoe hij bijzondere personages moet vertolken en doet dat zoals steeds erg goed. Verder schitteren ook Rory Kinnear – je kent hem van Penny Dreadful en de recentste James Bond-films – en Lee Boardman in interessante rollen.

Het verdict

Brexit: The Uncivil War is een interessant, onderhoudend en vooral heel intelligente dramafilm die niet teleurstelt. De Brexit is een onderwerp dat veel mensen boeit en het is dan ook erg fijn en leerrijk om te weten hoe het nu eigenlijk allemaal tot stand is gekomen. Benedict Cumberbatch speelt met grote finesse de rol van bezieler Dominic Cummings en regisseur Toby Haynes – bekend van onder andere Black Mirror – leidt alles perfect in goede banen. Brexit: The Uncivil War is een niet te missen televisiefilm die echt heel leerrijk is. Als je houdt van politieke thema’s en je wil weten hoe de Brexit is ontstaan, is deze film absoluut perfect voor jou. De prent wordt verdeeld door Just Entertainment en ligt sinds 29 maart 2019 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Vind je het interessant om te weten hoe bepaalde politieke feiten tot stand zijn gekomen en wil je weten hoe het op het vlak van de Brexit zo ver is kunnen komen? Spreekt Brexit: The Uncivil War je aan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *