Review – Game of Thrones: Seizoen 8 (2019)

Informatie

Regie: Miguel Sapochnik, David Nutter e.a.
Cast: Kit Harrington, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Peter Dinklage & Sophie Turner
Genre: Fantasy, avontuur, drama
Originele zender: HBO
Belgische zender: Play en Play More van Telenet
Datum eerste aflevering: 14 april 2019

© 2019 Home Box Office. All Rights Reserved.

Recensie

Het is zover: na bijna één decennium is Game of Thrones helemaal ten einde gelopen. De epische fantasyreeks liet de fans gedurende negen lange jaren speculeren over wie nu uiteindelijk de koning of koningin van Westeros zou worden. De reeks begon schitterend en ieder seizoen zorgdde voor fenomenale verrassingen. In 2019 was het – na heel erg lang wachten – dan eindelijk zo ver: de grote finale ging ons vertellen wie het samenzweren, verraden, verkrachten en vermoorden nu wel of niet zou overleven. Fans waren dolenthousiast, maar toen het nieuwe seizoen eenmaal begonnen was, bleek dat niet al te fenomenaal. Wat is er mis met het laatste seizoen van de meest epische reeks die ooit op televisie te zien was? Eindigt de reeks echt met een valse noot of is dat allemaal veel te kritisch?

© 2019 Home Box Office. All Rights Reserved.

Het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones gaat verder waar het zevende ophield. De White Walkers hebben de muur vernield en rukken nu op richting King’s Landing, de hoofdstad van het verdeelde Westeros. Terwijl Jon en Denearys zich klaarmaken voor de meest gevaarlijke strijd die het koninkrijk ooit gezien heeft, plant Cersei zorgvuldig hoe ze de troon kan behouden wanneer het grote leger ook de kant van de hoofdstad uit zou komen. Samen met haar nieuwe partner Euron Greyjoy smeedt ze nieuwe plannen die het koninkrijk nog verder kunnen destabiliseren. Maar zijn die plannen eigenlijk wel nodig? Want wat gebeurt er als Jon en zijn leger de White Walkers niet kunnen tegenhouden? Wie zal er uiteindelijk de IJzeren Troon bestijgen en voor een lange tijd rust brengen in Westeros? En wat met het allesveranderende geheim dat Sam en Bran voorlopig voor zich moeten houden?

© 2019 Home Box Office. All Rights Reserved.

Het laatste seizoen van Game of Thrones beloofde op alle vragen waarmee de kijker nog worstelde een antwoord te geven. De verwachtingen voor de finale zes afleveringen van deze topreeks waren dan ook torenhoog. En het mag meteen gezegd: die worden op geen enkel moment ingelost. Het laatste seizoen van de reeks voelt qua verhaal eerder aan als een simplistische tienerreeks die haar kijkers als ronduit achterlijke wezens beschouwd. Bepaalde verhaallijnen worden grandioos verwaarloosd waardoor gigantische plotholes ontstaan die bij de kijker alleen nog meer vragen ontketenen. Het script van het achtste seizoen is niet alleen erg middelmatig, het is ook gewoon echt zwak. Game of Thrones moest in een absoluut crescendo eindigen, maar dat is helemaal niet het geval. Wat een valse noot… Één ding is wel wederom fenomenaal: de speciale effecten en de cinematografie. Daarvoor verdient de reeks ook dit seizoen absoluut alle lof.

© 2019 Home Box Office. All Rights Reserved.

 

Game of Thrones is al sinds 2011 een reeks die bekend staat om haar ongelooflijk interessante personages. Tot aan het achtste seizoen werden die bijzonder goed uitgewerkt en werden de innerlijke driften van iedereen die je rond zag lopen haarfijn verkend. Het lijkt erop dat het achtste seizoen met die finesse absoluut korten metten maakt. Zo wordt Cersei volledig verwaarloosd en heeft ook de ooit zo veelbelovende Jon Snow nog maar bitterweinig te zeggen. Bran verdwijnt halverwege de reeks om op het einde weer op te duiken enzovoort. Ja kan haast niet geloven dat HBO maar liefst twee jaar heeft gewerkt aan deze zes afleveringen van middelmatige miserie die de reeks eigenlijk echt niet waardig zijn. Gelukkig zorgt de voltallige cast wederom voor uitstekend acteerwerk, waardoor de pijn toch nog aanzienlijk verlicht kan worden.

Het verdict

Game of Thrones moest de meest legendarische reeks ooit worden. Dat was ook het geval, tot in 2019. De zes afleveringen die we dit jaar voorgeschoteld kregen waren van een erbarmelijke kwaliteit en bezorgden de kijker geenszins de finale die hij verdiende. David Benioff en D.B. Weiss bewijzen met dit laatste seizoen dat ze overmoedig kunnen zijn en daardoor gigantisch veel steken laten vallen. Zonde is dat, maar wellicht is de reden dat de reeks al een tijdje de boeken van de geweldige George R. R. Martin niet meer volgt. Een verhaal van dit niveau quasi uit de mouw schudden is immers een hele opgave. De personages worden verwaarloosd, maar door het goede acteerwerk van Kit Harrington, Peter Dinklage, Sophie Turner en Emilia Clarke kan je dat nog ergens een beetje vergeten. Maar om een lang verhaal kort te maken: dit is niet de finale die Game of Thrones verdiende. De volledige reeks is nu te bewonderen via Play en Play More van Telenet. Bekijk de veelbelovende trailer nu.

Heeft het laatste seizoen van Game of Thrones jou ook zo teleurgesteld achtergelaten? Of vond je het allemaal wel heel goed? Vind je onze kritiek terecht of niet helemaal? Laat het ons nu weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *