Review – Backtrace (2019)

Informatie

Regie: Brian A. Miller
Cast : Sylvester Stallone, Ryan Guzman, Matthew Modine, Colin Egglesfield & Meadow Williams
Genre: Actie, misdaad, drama
Distributeur: Source 1 Media
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 9 mei 2019

© 2018 Georgia Film Fund 64, LLC. Premiere TV Distribution. All Rights Reserved.

Recensie

De actiehelden van weleer zijn ook vandaag de dag nog steeds diegenen die met de pistolen rondlopen en de snelle wagens besturen. Liam Neeson, Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone… het zijn maar een paar namen die vooral in de jaren ’80 en ‘90 bekend stonden als heuse actietoppers. Maar ook vandaag blijven de oudere mannen aan de top. Terwijl Liam Neeson zich alweer klaarmaakt voor een actiefilm hier en daar en Sylvester Stallone binnenkort weer opduikt als Rambo, was die laatste een tijdje terug ook te bewonderen in Backtrace. De kleine en minder bekende actieprent van Source 1 Media kreeg in België en Nederland geen bioscooprelease, maar met een naam als Stallone oogt de film toch interessant. Is het zonde dat de film geen cinemarelease kreeg?

© 2018 Georgia Film Fund 64, LLC. Premiere TV Distribution. All Rights Reserved.

Een rustig stadje in de Verenigde Staten wordt opgeschrikt door een enorm goed georganiseerde misdaad. De grootste bank van de stad wordt overvallen en achteraf vindt de lokale politie een aantal lijken terug. De enige die iets met de roof te maken lijkt te hebben, is de gewonde Mac. Hij kreeg een kogel in het hoofd en krijgt van de dokters weinig kans op overleven, maar komt er uiteindelijk toch door. Er is alleen één probleem: zijn geheugen is hij helemaal kwijt. Verantwoordelijke rechercheur Sykes weet dus helemaal niet hoe hij aan de zaak moet beginnen. Mac belandt uiteindelijk in de gevangenis en de jaren passeren. Maar wanneer een medegevangene hem plots een ontsnappingspoging aanbiedt, verandert alles. Zouden de mensen die hem willen helpen hem zijn geheugen terug kunnen geven? Zal Mac zich uiteindelijk herinneren waar het geld zich nu bevindt?

© 2018 Georgia Film Fund 64, LLC. Premiere TV Distribution. All Rights Reserved.

Op het eerste zicht lijkt Backtrace niet meer dan een doodgewone actiethriller zoals je er al heel veel hebt gezien. Zo begint de film ook en dat doet je van meet af aan weinig enthousiast worden. Na een kwartiertje heb je echter door dat de film echt wel origineel is. Door te spelen met het idee van geheugenverlies en een middeltje dat daar mogelijks tegen kan werken, maakt Brian A. Miller voor het eerste een film die ietwat origineel is. Zijn vorige titel – het matige Reprisal (2018) – was immers niet zo vernieuwend. Dit alles neemt echter niet weg dat Backtrace op geen enkel moment een film van hoogwaardige kwaliteit wordt. De cameravoering komt met momenten niet overtuigend over en dat geldt ook voor het verdere verloop van het verhaal. De prent eindigt uiteindelijk eerder typisch en dat doet je enthousiasme toch nog lichtjes wegvaren.

© 2018 Georgia Film Fund 64, LLC. Premiere TV Distribution. All Rights Reserved.

Het moet wel gezegd: het acteerwerk in deze B-film valt best wel mee. De mindere bekende acteurs zoals Colin Egglesfield en Meadow Williams kunnen niet helemaal overtuigen, maar op het acteerwerk van Stallone, Ryan Guzman en Matthew Modine kan je maar weinig aanmerken. Stallone mag dan wel een rol spelen zoals hij er al velen heeft vertolkt, hij doet het toch steeds goed. Maar eigenlijk is het vooral Matthew Modine die alle lof verdient. De man speelt uitstekend de rol van de totaal verloren Macdonald, die zo graag zijn geheugen terug wilt. Je gelooft ieder moment en dat tilt de kwaliteit van de prent uiteindelijk toch een beetje hoger. Jammer genoeg kom je alleen niet al te veel te weten over de achtergrond van de personages en daardoor flirt Backtrace meermaals met ongeloofwaardigheid.

Het verdict

Een geweldige topfilm is Backtrace helemaal niet. Maar door de originele twist over het geheugenverlies weet Brian A. Miller zijn film toch te onderscheiden van de doorsnee actieprenten die we in onze winkelrekken kunnen terugvinden. Hoewel het verhaal niet helemaal geweldig is en de film met een valse noot eindigt, kan je Backtrace nooit slecht noemen. Door het goede en vooral geloofwaardige acteerwerk van Matthew Modine, Sylvester Stallone en Ryan Guzman bereikt de film soms een fijn niveau dat je niet zou verwachten. Backtrace ontpopt zich uiteindelijk tot een entertainende actiefilm die prima te verteren valt. Als er dus nog maar één cel in je hoofd enthousiast wordt, zorg dan dat je de film niet mist. Backtrace wordt verdeeld door Source 1 Media en ligt sinds 9 mei 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Wat denk jij van Backtrace? Heb je de film al gekeken of ben je dat nog van plan? Wat vond jij van het verhaal, het acteerwerk en de regiestijl? Maakt onze recensie je enthousiast of niet helemaal? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *