Review – Colette (2019)

Informatie

Regie: Wash Westmoreland
Cast: Keira Knightley, Dominic West, Fiona Shaw, Julian Wadham & Denise Gough
Genre: Biografisch en historisch drama
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 16 januari 2019, verdeeld door The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 21 mei 2019

© 2017 Colette Film Holdings LTD / The British Film Institute. 2019 The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

In een nog niet zo heel ver verleden werden vrouwen helemaal anders bekeken dan vandaag. Het zogenaamde ‘zwakkere geslacht’ werd verondersteld thuis te blijven, voor het gezin te zorgen en haar echtgenoot ieder moment van de dag te dienen. Vrouwen mochten niet stemmen en zelfs bepaalde betrekkingen werden hen compleet ontzegt. De emancipatie van de vrouw heeft er uiteindelijk toe geleid dat de meeste ongelijkheid weggewerkt is en dat is vanzelfsprekend een uitstekende zaak. Toch blijft die gelijkheid tot op vandaag de facto nog vaak uit. Zo is de loonkloof tussen mannen en vrouwen geenszins volledig gedicht en zijn er maatschappijen – zoals Saoedi-Arabië – waar de vrouw nog steeds onderdrukt wordt. Onder andere daarom komen er jaarlijks er een aantal belangrijke verhalen uit in de bioscoop die gaan over sterke vrouwen. Dit jaar was dat Colette, een fijn drama met Keira Knightley.

© 2017 Colette Film Holdings LTD / The British Film Institute. 2019 The Searchers. All Rights Reserved.

Het is 1892. In een afgelegen maar mooi dorpje in Frankrijk, Saint-Sauveur-en-Puisaye, woont de bevallige Colette. Zij is een jong en naïef meisje van het platteland, maar slaagde erin de oudere Willy helemaal om haar vinger te winden. Colette trouwt uiteindelijk met de schrijver en verhuist naar het bruisende Parijs. Daar is het leven natuurlijk helemaal anders en dat vraagt van de onervaren Colette een grote aanpassing. Wanneer haar man krap bij kas zit, vraagt hij Colette om een boek te schrijven. Alleen zo zouden ze immers uit de schulden kunnen kruipen. Colette zondert zich af en pent in een paar dagen een heuse epistel neer, die later een gigantisch succes blijkt. Ook een tweede en derde boek worden als zoete broodjes verkocht. Er is alleen één probleem: alles wordt steeds gepubliceerd onder de naam van Willy. Hoe lang houdt de jonge vrouw dit nog vol? Hoe lang duurt het voor ze echt uit de schaduw treedt?

© 2017 Colette Film Holdings LTD / The British Film Institute. 2019 The Searchers. All Rights Reserved.

Colette vertelt een waargebeurd en eigenlijk meteen ontzettend belangrijk verhaal. Allereerst is de film een sterk coming-of-agedrama. Colette wordt als het ware thuis weggeplukt en geplaatst in de ‘echte’ wereld, waar ze haar mannetje moet staan en moet leren hoe het allemaal echt werkt. Het is interessant om te zien hoe de jonge vrouw daarmee omgaat. Ze herontdekt zichzelf, op persoonlijk,  seksueel en emotioneel vlak. Je voelt van ver de emancipatie ten tonele verschijnen en dat is absoluut heel sterk. De vrouw treedt geleidelijk aan uit de schaduw van haar  niet zo geweldige man en dat is iets wat meerdere vrouwen over de hele wereld zouden moeten durven. Colette toont aan dat vrouwen van zich af mogen, kunnen en moeten bijten. Dat is de belangrijkste boodschap van de prent. Alle vrouwen – én mannen – zouden dit verhaal móeten bewonderen.

© 2017 Colette Film Holdings LTD / The British Film Institute. 2019 The Searchers. All Rights Reserved.

Naast het sterke verhaal, verliest regisseur-scenarist Wash Westmoreland zijn personages geen enkele seconde uit het oog. Colette maakt een enorm interessante psychologische ontwikkeling door en is dus geenszins een saaie persoonlijkheid. Dat komt natuurlijk ook omdat het personage gebaseerd is op de echte Colette. De rol wordt verbluffend straf vertolkt door Keira Knightley, die de film in haar eentje naar een spectaculair hoog niveau tilt. Ook haar tegenspeler, de fijne Dominic West, toont het beste van zichzelf als de terroriserende echtgenoot Willy. De twee vullen elkaar meer dan uitstekend aan. Verder passeren ook Fiona Shaw, Julian Wadham en Denise Gough de revue in uitstekend neergepende rollen. Ook hier is Colette zonder twijfel een schitterend schot in de roos.

Het verdict

Colette is een ijzersterk, boeiend en vooral broodnodig waargebeurd drama dat over de gehele lijn meer dan de moeite waard is. Het verhaal over een jonge vrouw die zichzelf helemaal herondekt en zich vervolgens moet loswringen uit de wereld van haar man, is gewoon geweldig. Op geen enkel moment wordt de film saai, aangezien regisseur-scenarist Wash Westmoreland steeds weer voor aangename verrassingen zorgt. Knightley en West presenteren feilloos acteerwerk en zorgen ervoor dat je met veel plezier elk moment volgt. De personages zijn interessant en ook visueel is Colette meer dan een schot in de roos. Kortom: deze film is een topper die jij absoluut niet mag missen. Colette wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 21 mei 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de mooie trailer nu.

Hou jij van interessante biografische drama’s die een gigantisch hoog niveau bereiken? Wat denk jij van Colette? Heb je de film al gekeken of spreekt die je zeker aan na het lezen van onze recensie? Laat het nu weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *