Recensie – Destroyer (2019)

Informatie

Regie: Karyn Kusama
Cast: Nicole Kidman, Sebastian Stan, Toby Kebbell, Tatiana Maslany & Jade Pettyjohn
Genre: Actie, criminaliteit, thriller
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 13 maart 2019, verdeeld door The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 23 juli 2019

© 2018 Annapurna Pictures, LLC. 2019 The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

Nicole Kidman is terug van weggeweest. Hoewel Hollywood het wonderwel niet zo heeft voor vrouwen na de vijftig, lijkt Kidman absoluut een uitzondering op de regel. Sinds haar fantastische performance in de straffe HBO-reeks Big Little Lies en met haar aankomende rol in het mooie drama The Goldfinch (2019) lijkt het veilig om te stellen dat het opnieuw hard en goed gaat voor de actrice. Kidman kan uit tientallen rollen kiezen en heeft nu als oudere actrice ook echt een keuze. In 2019 schitterde de actrice onder andere in Destroyer, een rasechte wraakthriller waarin de Australische schone eigenlijk maar amper te herkennen was. De rol maakte critici laaiend enthousiast en uiteindelijk werd ze ook genomineerd voor een Golden Globe. Maar hoe zit het met de film in z’n geheel: kwaliteit of middelmaat?

© 2018 Annapurna Pictures, LLC. 2019 The Searchers. All Rights Reserved.

Erin Bell is een totaal verdwaalde rechercheur die aan het werk is in het warme Los Angeles. Wanneer ze op een doodgewone dag totaal onverwachts post aankrijgt en ze ziet wat het is, beseft ze dat haar leven voor altijd zou kunnen veranderen. De inhoud van de enveloppe is immers afkomstig van Silas, een crimineel in wiens bende Erin destijds samen met een collega infiltreerde en waar ze nooit onbeschadigd uit kon geraken door tal van omstandigheden. Detective Bell wil er nu alles aan doen om Silas echt te pakken en daarom moet ze in haar eentje iedere steen omdraaien tot ze een tip vindt. Terwijl haar rebelse dochter haar eigen vleugels begint uit te slaan, moet Erin gevaarlijke stappen ondernemen via oude bekenden om zo dichter bij haar oude vijand te komen. Zal ze uiteindelijk echt wraak kunnen nemen en terug intern tot rust kunnen komen?

© 2018 Annapurna Pictures, LLC. 2019 The Searchers. All Rights Reserved.

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: Destroyer is niet meteen een wraakthriller waar je gelukkig van wordt. Verwacht geen typische actiethriller uit Hollywood à la Taken (2008), maar wel een interessante casestudy over een totaal gebroken vrouw die eindelijk de kans ziet om haar enige echte vijand een kopje kleiner te maken. Dat maakt de film van meet af aan hele erg interessant. Toch is niet alles zo ongelooflijk boeiend. Doordat het tempo zo laag ligt, dreigen bepaalde scenes nu en dan echt saai en langdradig te worden. Gelukkig herpakt regisseur Karyn Kusama zich halverwege en propt ze de film vol met interessante flashbacks die je echt doen begrijpen wat er in het verleden van de politievrouw gebeurd is. Destroyer is een unieke film die absoluut de moeite waard is, dat staat met volle honderd procent vast.

© 2018 Annapurna Pictures, LLC. 2019 The Searchers. All Rights Reserved.

Nicole Kidman is een actrice met een gigantisch portfolio en tonnen ervaring. Het grote publiek kent de vrouw uit rollen waarin ze met lange blonde haren schittert. Deze keer is het echter anders: Nicole Kidman is haast onherkenbaar en speelt de rol van een smerige detective die met zichzelf geen blijf weet en doet dat vol overgave. Kidman is en blijft een geweldige actrice en dat bewijst ze als Erin Bell nog meer. De one-woman-show wordt nu en dan onderbroken door performances van Toby Kebell, Orhpan Black-actrice Tatiana Maslany en Sebastian ‘Winter Soldier’ Stan. Ook zij leveren meer dan goed acteerwerk in uitstekend ondersteunende rollen. En als dat nog niet genoeg is: de regie van Karyn Kusama is fenomenaal. Alles is sterk in beeld gebracht, met oog voor veel fijne details.

Het verdict

Destroyer is een uniek staaltje cinema over een politievrouw die gedesoriënteerd is en toch op zoek gaat naar een oude vijand. Het verhaal is interessant, maar weet je aandacht er niet over de gehele lijn bij te houden. Gelukkig zorgt Karyn Kusama voor visueel lekkers en vergeet je het ietwat tragere verhaal door de pakkende en meer dan geloofwaardige performance van de schitterende Nicole Kidman. De Australische topactrice werd volkomen terecht genomineerd voor een Golden Globe. Ter conclusie: Destroyer is een interessante thriller, maar door het trage tempo niet meteen weggelegd voor het echte grote publiek. Maakt de film toch iets los bij je? Twijfel dan niet en bekijk hem snel. Destroyer wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 23 juli 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Nicole Kidman al aan het werk gezien in Destroyer? Wat vond jij van haar performance? Heb je de film al gekeken of ben je dat zeker (niet) van plan? Laat het ons nu weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *