Review – The Best of Enemies (2019)

Informatie

Regie: Robin Bissell
Cast: Taraji P. Henson, Sam Rockwell, Babou Ceesay, Wes Bentley & Anne Hech
Genre: Biografisch en historisch drama
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum DVD: 11 september 2019

© 2019 Peachtree Cinema 2, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

De laatste jaren groeit de angst dat ‘onze maatschappij gekaapt wordt door andere culturen’ en dat onze waarden en normen binnen een aantal jaar niet meer dezelfde zullen zijn. Die idee bestaat al langer dan vandaag en het is doorheen de geschiedenis ook de perfecte voedingsbodem gebleken voor allerhande vormen van rassendiscriminatie. Zo was er in de jaren ’60 en ’70 – en zelfs nu nog – in de Verenigde Staten een angst dat de Afro-Amerikaanse man in de straat te dominant ging worden. Uiteindelijk werd de Klu Klux Klan geboren en gingen blanke Amerikanen echt in de strijd tegen de ‘vermenging’ van de maatschappij. Het is een periode die absoluut interessant genoemd mag worden en waar Hollywood graag films over maakt. Zo verscheen eerder dit jaar The Best of Enemies, een film die zich in die periode afspeelt, in de Amerikaanse zalen.

© 2019 Peachtree Cinema 2, LLC. All Rights Reserved.

In het Amerika van de jaren ’70 is de maatschappij verdeeld in twee grote groepen: de ‘echte’ blanke Amerikaan en de Afro-Amerikaan die iedere dag opnieuw moet vechten voor zijn rechten en plaats in de maatschappij. In Durham, een stadje in North Carolina, probeert de dappere Ann Atwater daar iets aan te doen. Wanneer na tal van tegenslagen ook nog de lokale school voor zwarte kinderen afbrandt, moet er immers echt iets veranderen. De blanken, onder leiding van de lokale Klu Klux Klan-voorzitter C.P. Ellis, willen voor geen meter dat de donkere kinderen in hun scholen les gaan volgen. Een hogere rechter besluit beroep te doen Bill Riddick, een Afro-Amerikaanse man die bekend staat om zijn zogenaamde ‘charettes’. Riddick zal proberen om de dappere Ann Atwater en de met haat gevulde Ellis met elkaar te verzoenen. Een belangrijke taak die niet echt gemakkelijk blijkt…

© 2019 Peachtree Cinema 2, LLC. All Rights Reserved.

The Best of Enemies is een maatschappelijk heel relevante film. Dat merk je meteen na de eerste minuten waarin je kennis maakt met de boeiende Ann Atwaters. Racisme is in de States – en hier bij ons – immers nog steeds een gigantisch probleem. Regisseur-scenarist Robin Bissell probeert met zijn film, die gebaseerd is op het echte verhaal van Atwaters en Ellis, aan te tonen waarom we allemaal niet zo verschillend zijn van elkaar en we best te allen tijde onze krachten bundelen. Het verhaal is boeiend en goed geschreven, maar komt geenszins in de buurt van de ijzersterke KKK-film BlacKkKlansman die Spike Lee vorig jaar op de wereld losliet. Bissell presenteert een typisch Amerikaanse biografische dramaprent die klassiek een waargebeurd verhaal vertelt, maar meer dan dat wordt het nooit. Wellicht is het ook om die reden dat Sony Pictures besloot om de film bij ons niet in de zalen uit te brengen.

© 2019 Peachtree Cinema 2, LLC. All Rights Reserved.

De rol van de boeiende Ann Atwaters, een vrouw die opkomt voor de rechten van haar lotgenoten en daardoor lijnrecht tegenover de lokale afdeling van de Klan komt te staan, wordt met glans vertolkt door de getalenteerde Taraji P. Henson. De geweldige actrice gaat helemaal op in de rol en komt daardoor ijzersterk over. Dat geldt trouwens ook voor Oscarwinnaar Sam Rockwell, die de rol van de twijfelende C.P. Ellis knap naar het scherm brengt. Rockwell heeft zo veel talent dat hij nagenoeg iedere film waar hij in mee speelt eigenhandig naar een hoger niveau lijkt te tillen. De twee vullen elkaar perfect aan en zorgen ervoor dat je je nooit verveelt. Tot slot wordt de cast aangevuld door Wes Bentley en Babou Ceesay, die ook meer dan goed hun rol vertolken.

Het verdict

Racisme is en blijft een groot probleem. Daarom is het goed dat er nu en dan films als The Best of Enemies gemaakt worden. De film vertelt het boeiende verhaal van een Afro-Amerikaanse mensenrechtenactiviste en een KKK-voorzitter die geleidelijk naar elkaar toegroeien en dat is mooi om te zien. Toch is het allemaal nogal voorspelbaar en kan je de film van Robin Bissell nooit echt een topper noemen. Bissell neemt immers weinig risico en blijft trouw aan het Amerikaanse biopic-concept. Desalniettemin zorgen Taraji P. Henson en Sam Rockwell voor uitstekend acteerwerk, waardoor je uiteindelijk toch met een enthousiast gevoel toekijkt. Hou je van Amerikaanse biografische prenten? Dan ben je helemaal aan het juiste adres. The Best of Enemies wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 11 september 2019 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Wat denk jij van The Best of Enemies? Heb je de film met Sam Rockwell en Taraji P. Henson al gekeken? Of ben je dat zeker van plan na het lezen van onze recensie? Of spreekt het je allemaal niet zo aan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *