Review – BlacKkKlansman (2018)

Informatie

Regie: Spike Lee
Cast: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Nicholas Turturro & Jasper Pääkkönen
Genre: Biografisch drama, criminaliteit
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 19 september 2018
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 23 januari 2019

© 2018 Focus Features. All Rights Reserved.

Recensie

Amerika noemt zichzelf vaak het land van de vrijheid en de kansen en vindt zichzelf het allermeeste de absolute belichaming van het liberalisme. Maar de facto is daar eigenlijk niets van aan. En dat zie je het felst aan het groeiend probleem rond racisme in het land. Of je nu anders geaard, Afro-Amerikaan, jood of gewoonweg anders bent, vaak heb je het in dat geval in de VS heel erg moeilijk. En laat ons eerlijk zijn: door de komst van ene knaloranje Donald Trump is dat allemaal nog erger geworden. Het is dan ook belangrijk dat Hollywood ingaat tegen die cultuur en films zoals Black Panther (2018) op de wereld afvuurt. Die prent was immers ongelooflijk belangrijk voor de ‘zwarte’ gemeenschap en was dan ook broodnodig. Vorig jaar was er echter nog een andere film die bijzonder nodig was: BlacKkKlansman van topregisseur Spike Lee. De film is genomineerd voor maar liefst zes Oscars, maar wat is er eigenlijk zo goed aan de prent?

© 2018 Focus Features. All Rights Reserved.

BlacKkKlansman neemt je mee naar het begin van de jaren ’70. De jonge ambitieuze Ron Stallworth is vastberaden zijn dromen waar te maken en besluit te solliciteren bij de politie van Colorado Springs. Tot zijn grote verbazing wordt hij aangenomen, maar tegelijk weet hij dat hij het niet gemakkelijk zal hebben. Ron is immers zwart én de enige politieagent met een kleurtje binnen het korps. Al gauw werkt Stallworth zich op en richt hij een speciaal team op die één doel voor ogen heeft: infiltreren in de belachelijk racistische Ku Klux Klan. Samen met Flip en zijn andere collega’s probeert Ron een heel netwerk bloot te leggen en dat blijkt veel gevaarlijker dan aanvankelijk gedacht. Zeker als het arrogante, agressieve en totaal onnodige racisme dichterbij komt dan ooit tevoren…

© 2018 Focus Features. All Rights Reserved.

Racisme is en blijft in de VS een groot probleem. We zijn het haast gewoon om hier op het nieuws te horen dat er alweer een zwarte burger zonder reden doodgeschoten is. Dat dit Spike Lee, zelf een Afro-Amerikaans rolmodel, inspireerde, is dan ook geen verrassing. Het resultaat van de mans hersenspinsels is wederom fenomenaal. BlacKkKlansman is een entertainende, met momenten grappige en vooral inhoudelijk uiterst relevante misdaadfilm over een hoopje dappere politiemensen die hun best doen om de verwerpelijke KkK met de grond gelijk te maken. Het tempo zit helemaal goed, de soundtrack is fantastisch en het verhaal is gewoon tot in de puntjes geweldig uitgewerkt. BlacKkKlansman is een film zoals er nog maar weinig gemaakt worden: nagenoeg perfect.

© 2018 Focus Features. All Rights Reserved.

Spike Lee is een echte cinemameester en dat beseft hij nog maar eens. Zijn regie toont aan dat de man oog heeft voor details en dat maakt alles nog beter. Maar ook de cast verdient een echte ode, want echt iedereen in de film speelt fenomenaal goed. De rol van de zwarte Ron Stallworth wordt piekfijn naar het scherm gebracht door John David Washington, een niet al te bekende acteur die zich met deze formidabele prestatie vast en zeker bekend maakt. Wat een topper. En dan is er ook nog Adam Driver, die zoals altijd de pannen van het dak speelt. Verder wordt de cast aangevuld door de bevallige Laura Harrier, Nicholas Turturro en de getalenteerde Jasper Pääkkönen. Spike Lee wist voor zijn nieuwe prent gewoon de perfecte cast te strikken en dat is eigenlijk helemaal geen verrassing. Wat een regisseur, wat een cast, wat topfilm…

Het verdict

Je had het nu misschien al wel door, maar BlacKkKlansman is een film die over de hele lijn op het hoogste niveau surft. Het verhaal is spannend, perfect verteld en vooral brandend actueel. Racisme is een verwerpelijk iets en mensen moeten voortdurend beseffen dat het iets is wat absoluut niet door de beugel kan. Spike Lee richt zich met zijn film in het bijzonder tot Trump, de man die al jarenlang racisme promoot. Dat maakt BlacKkKlansman naast zo veel andere dingen ook een provocerende prent die toont hoe ongerust de Amerikaan vandaag de dag is. Door het fenomenale acteerwerk van de gehele cast en de visuele perfectie van beeld én geluid kan je eigenlijk nog maar één ding concluderen: dit is een film die absoluut niemand mag missen. Haast je dus en zorg dat je Spike Lee’s nieuwste zo snel mogelijk ontdekt. BlacKkKlansman wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 23 januari 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer snel.

Wat denk jij van BlacKkKlansman? Vond je de film ook zo geweldig goed? Heb je de prent in de bioscoop gezien of wil je hem rustig thuis ontdekken? Ben je dat nog van plan? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jou mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *