Review – Greta (2019)

Informatie

Regie: Neil Jordan
Cast: Isabelle Huppert, Chloë Grace Moretz, Maika Monroe, Colm Feore & Zawe Ashton
Genre: Drama, mysterie, thriller
Distributeur: Remain in Light
Releasedatum bioscoop: 12 juni 2019, verdeeld door The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 17 oktober 2019

© 2018 Widow Movie, LLC and Showbox. All Rights Reserved.

Recensie

De laatste jaren worden er steeds meer interessante rollen voor vrouwen geschreven en dat is iets om volledig toe te juichen. De cinema was immers decennia lang een sector die veel te veel gefocust was op het mannelijke geslacht en vooral ook gedomineerd werd door mannen. Het duurde immers tot 2017 met Wonder Woman vooraleer we in de grote superheldenfranchises een film te zien kregen waarin een vrouwelijke superheld de scepter zwaaide. Het ziet er dan ook naar uit dat deze evolutie de komende jaren nog mooier verdergezet zal worden. Een tijdje terug verscheen Greta in de Belgische zalen. De film met interessante rollen voor Isabelle Huppert en Chloë Grace Moretz passeerde eerder geruisloos, maar oogstte her en der wel positieve kritieken. De film ligt sinds 17 oktober 2019 en dat betekent dat het hoog tijd is om na te gaan of de film al dan niet een must see is.

© 2018 Widow Movie, LLC and Showbox. All Rights Reserved.

Frances is een jonge twintiger die samen met haar vriendin in het grote New York leeft. Ze heeft haar thuisstad Boston achter zich gelaten en weet dat het tijd is om haar eigen vleugels uit te slaan, mede omdat ze het verlies van haar net overleden moeder moet verwerken. Wanneer ze op een dag een achtergelaten handtas terugvindt op de metro, besluit ze al gauw om contact te zoeken met de eigenares. Greta, een eenzame weduwe die geen contact meer heeft met haar eigen dochter, blijkt een fijne vrouw te zijn die echt geen vlieg kwaad doet. Al gauw ontstaat er tussen Frances en Greta een fijne vriendschap. Gaandeweg voelt Frances echter dat er tal van dingen niet kloppen en geleidelijk aan wordt Greta opdringerig. Zou het kunnen dat de handtas toch niet zo per ongeluk was achtergelaten op de metro? Of beeldt de jonge Frances het zich allemaal maar in?

© 2018 Widow Movie, LLC and Showbox. All Rights Reserved.

Het is altijd heerlijk om bekendere acteurs te zien schitteren in kleinere films met een bijzonder laag budget. Greta is immers geen film van een grote Hollywoodstudio, maar wel een eerder kleine productie van tal van kleinere productiehuizen. En het mag meteen gezegd worden: het resultaat mag er zijn. Greta begint als een doodgewone dramafilm, maar al gauw heb je als kijker door dat het hele gebeuren bijzonder mysterieus wordt. De thrillercomponent laat niet lang op zich wachten en dat maakt dat je als kijker heel snel geëntertaind bent. Hoewel het verhaal uiteindelijk ietwat voorspelbaar wordt naar het einde toe, kan je toch met zekerheid concluderen dat Greta bijzonder slimme cinema is. Wat een goede thriller, wat een sterk drama…

© 2018 Widow Movie, LLC and Showbox. All Rights Reserved.

Greta scoort niet alleen op het vlak van het scenario, dat uitstekend opgebouwd is door regisseur-scenarist Neil Jordan en mede-scenarist Ray Wright. Ook qua personages is deze film een mooi schot in de roos. De jonge Frances McCullen is een interessante persoon die je graag volgt doorheen het hele verhaal. Het is fijn om te zien dat de nadruk niet alleen op het verhaal ligt, maar dat de scenaristen ook effectief gedacht hebben aan een achtergrond voor het personage. De rol wordt trouwens met glans vertolkt door Chloë Grace Moretz. De echte ster van de film is echter Isabelle Huppert. De fantastische Franse actrice speelt ook in deze film de pannen van het dak als de mysterieuze Greta Hideg. Je ziet op elk moment van de film dat Huppert zich amuseert met haar rol, die haar helemaal op het lijf geschreven is. Greta is gewoonweg heel goed gecast.

Het verdict

Het is fijn om te zien dat er in Hollywood en ook elders steeds meer aandacht wordt besteed aan interessante vrouwenrollen. Ook in Greta, een kleine dramathriller die barst van de spanning, is dat helemaal het geval. Het verhaal is uitstekend uitgewerkt en ook de personages zijn absoluut fijn om naar te kijken. Dat komt onder meer ook door het fijne acteerwerk van Grace Moretz en grande dame Huppert. Regisseur-scenarist Neil Jordan, bekend van onder andere The Good Thief (2002), verrast je met zijn slimme verhaallijnen en zorgt ervoor dat je je op geen enkel moment verveelt. Kortom: Greta is een niet te missen dramathriller die je best zo snel mogelijk aan je verzameling toevoegt. De film wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 17 oktober 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Heb jij Greta al in de bioscoop bewonderd en vond je het acteerwerk van Chloë Grace Moretz en Isabelle Huppert ook zo straf? Was je ook onder de indruk van het verhaal of was je toch minder enthousiast? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *