Review – Crawl (2019)

Informatie

Regie: Alexandre Aja
Cast: Kaya Scodelario, Barry Pepper, Ross Anderson, Morfydd Clark & Anson Boon
Genre: Actie, drama, horror
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 24 juli 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 27 november 2019

© 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Recensie

Als je de recensies van Screendependent vaker leest, dan heb je zeker al wel door dat we veel horrorfilms bewonderen. Dat is zo omdat het horrorgenre enorm divers is. Zo zijn er horrorfilms die het genre mixen met fantasy en nog andere focussen voornamelijk op de menselijke kant. En dan zijn er nog de heerlijke, bloederige slasherfilms à la The Collector (2009). Nu en dan komen er echter ook films uit waarin de horror niet van mensen komt, maar wel van dieren. Ook in Nederland was er een aantal jaren terug met Prooi (2016) zo’n titel te zien. Eerder dit jaar kwam Crawl in de Belgische zalen. De horrorprent met alligators leek aanvankelijk niet veelbelovend, maar oogstte toch tal van goede kritieken. Is de film met Kaya Scodelario echt zo spannend en goed?

© 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

In de VS slaat het noodweer opnieuw toe. Een gigantische orkaan teistert het land en dat betekent dat iedereen moet schuilen. De jonge Haley, een getalenteerde zwemster, besluit om de evacuatieoproep van de overheid te negeren en gaat naar haar vader om te kijken hoe het met hem gesteld is. Wanneer ze hem in de kelder van zijn huis terugvindt, merkt ze dat de man er erg aan toe is. Hij heeft immers een vreselijke onverklaarbare bijtwonde. Terwijl Haley probeert om hem terug naar boven te brengen, staat ze plots oog in oog met een grote alligator die vol honger de aanval inzet. Haley en haar vader verschuilen zich achter een aantal buizen, maar beseffen meteen dat de tijd dringt. De storm wordt immers erger en daardoor zal de kelder binnen een mum van tijd onder water staan. Zullen ze aan hun lot kunnen ontsnappen?

© 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

De trailers van Crawl leken eigenlijk niet helemaal veelbelovend. De prent leek immers niet meer dan een typische Amerikaanse horrorfilm met belachelijk ongeloofwaardige speciale effecten. Na een kleine vijf minuten van de film heb je echter door dat dat helemaal niet het geval is. Regisseur Alexandre Aja en scenaristen Michael Rasmussen en Shawn Rasmussen zijn er immers in geslaagd om het eerder typische horrorgegeven in te kleden in een heel aangenaam verhaal. Crawl gaat – naast de verhaallijn over de gevaarlijke roofdieren – immers ook over de verstoorde relatie tussen een dochter en haar vader. Dat is interessant om te zien en maakt de film er natuurlijk alleen nog interessanter op.

© 2019 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Door het verhaal op dat vlak naar een hoger niveau te tillen, kan je moeilijk concluderen dat de personages die je in de film ziet rondlopen leeg zijn. Integendeel: Haley is een fijne persoonlijkheid die zichzelf doorheen het verhaal verder ontwikkelt. Dat is fijn om te zien, mede dankzij het fijne acteerwerk van Kaya Scodelario. De jonge actrice zet de rol bijzonder natuurlijk neer en zorgt er ook voor dat je je geen enkele seconde verveelt. De rol van vaderlief Dave wordt naar het scherm gebracht door Barry Pepper, die je kent van films als True Grit (2010) en eerder al naast Scodelario schitterde in de Maze Runner-reeks. Ook hij doet het helemaal goed. Tot slot zijn er nog kleinere rollen weggelegd voor Morfydd Claek en Ross Anderson.

Het verdict

Crawl is een aangename verrassing die je van het eerste beeld tot de allerlaatste seconde entertaint. Het verhaal is diepgaander dan verwacht en dat maakt dat de film je interesse over de gehele lijn vasthoudt. De speciale effecten zijn goed en de spanning wordt op een uitstekende wijze opgebouwd. We kunnen dan ook met zekerheid zeggen dat Alexander Aja, regisseur van onder andere Horns (2013), heel goed weet wat hij doet. Daarnaast zit ook het acteerwerk van Kaya Scodelario en Barry Pepper helemaal goed. Om een lang verhaal kort te maken: Crawl is een niet te missen popcornprent voor iedere cinefiel. De film van Paramount Pictures ligt sinds 27 november 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Ben jij Crawl gaan bewonderen in de bioscoop en was je ook zo aangenaam verrast van de film? Of wachtte je liever tot je de prent vanuit je luie zetel kon ontdekken? Wat spreekt je wel en niet aan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *