Review – Midsommar (2019)

Informatie

Regie: Ari Aster
Cast: Florence Pugh, Jack Reynor, Will Poulter, Vilhelm Blomgren, Isabelle Grill & Ellora Torchia
Genre: Horror, drama, mysterie, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 31 juli 2019, verdeeld door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 29 november 2019

© 2019 A24 Films LLC. All Rights Reserved.

Recensie

“Dit is de engste horrorfilm ooit!” Ken je het zinnetje? Heb je het ook al vaker gehoord? Het laatste decennium werd de slagzin voor een aantal grote films in het horrorgenre gebruikt. Zo was The Conjuring (2013) destijds volgens Warner Bros. blijkbaar de meest enge prent ooit en werd Hereditary (2018) vorig jaar op totaal dezelfde wijze aan de man gebracht. De film zou blijkbaar zo eng zijn, dat mensen hem niet volledig uit konden kijken. In 2019 presenteerde Ari Aster – de man achter het laatstgenoemde horrorfenomeen – zijn nieuwste film Midsommar met niemand minder dan Florence Pugh in de hoofdrol. De film bleek opnieuw een schot in de roos en wist critici zowel visueel als verhaaltechnisch compleet te verbluffen. Is Midsommar echt zo ontzettend goed? Laat de festiviteiten beginnen!

© 2019 A24 Films LLC. All Rights Reserved.

De jonge Dani heeft allesbehalve een aangenaam leven. Wanneer ze te weten komt dat haar ouders en zus overleden zijn door een CO-vergiftiging, stort ze helemaal in elkaar. Ze zoekt steun bij haar vriend Christian, die eigenlijk al langer een punt achter de relatie wil zetten omwille van Dani’s dramatische karakter. Christian en zijn vrienden besluiten om voor hun masterscriptie naar Zweden te gaan om er onderzoek te voeren naar de traditionele Midzomerfeesten. Omdat ze haar hoofd wil leegmaken, besluit Dani mee te gaan. De reis begint heerlijk en de vijf vrienden arriveren al gauw in het betoverende Hårga, een klein dorpje waar traditie centraal staat en waar grote festiviteiten op til staan. Dani en haar vrienden worden ondergedompeld in de mysterieuze sfeer, maar voelen tegelijk dat er iets vreemds aan de hand is. Is Hårga zomaar een dorpje of is dit een plek die ze beter nooit hadden bezocht?

© 2019 A24 Films LLC. All Rights Reserved.

Het horrorgenre is het laatste decennium aan een fenomenale wederopstanding begonnen. De enge films waren voor 2010 immers aan lager wal geraakt, waardoor niemand er eigenlijk nog aandacht voor had. Dat is gelukkig veranderd. Midsommar is een uitstekend voorbeeld van hoe het genre naar een onnoemelijk hoog niveau getild kan worden. Ari Aster presenteert met zijn nieuwe film opnieuw een visueel prikkelende topfilm die ook verhaaltechnisch op ieder moment weet te verbluffen. Aster laat je als kijker mee flaneren doorheen Hårga, het kleine dorpje waar de film zich afspeelt. Samen met de personages ontdek je allerhande narigheden en dat is natuurlijk bijzonder fijn. Midsommar is sterk, spannend, eng, intelligent en vooral een film die ook jij zo snel mogelijk moet ontdekken bij je thuis.

© 2019 A24 Films LLC. All Rights Reserved.

Midsommar zou maar half zo schitterend geweest zijn als de personages niet zo goed uitgewerkt waren. Aster stopt onnoemelijk veel tijd in zijn personages en dat zie je. Dani is een jonge vrouw met veel problemen die probeert om er eindelijk weer bovenop te komen. Haar emoties laten dat echter geenszins toe. Het is mooi om te zien hoe het personage doorheen het verhaal zo mooi evolueert, om uiteindelijk in een allesbehalve gewone situatie te belanden. De hoofdrol wordt prachtig neergezet door de getalenteerde Florence Pugh, die binnenkort ook te zien is in Black Widow (2020). Pugh draagt de film van A tot Z en doet dat uitstekend. Ook Christian, Dani’s vriend, is een goed uitgewerkt personage dat met eigen problemen kampt. Jack Reynor, bekend van onder andere Detroit (2017) en Free Fire (2016), brengt de rol vol overtuiging naar het scherm. Tot slot schitteren ook Vilhelm Blomgren, Will Poulter en Ellora Torchia in uitstekende rollen.

Het verdict

Ari Aster is een ware horrormeester. De relatief nieuwe regisseur heeft zichzelf in een mum van tijd opgewerkt tot één van de grotere namen in Hollywood. Met Midsommar brengt hij opnieuw schitterende, verwarrende en vooral beeldschone cinema die je echt over de gehele lijn uitnodigt om naar het scherm te blijven staren. Het verhaal is schokkend goed en ook de personages zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Daardoor komt het acteerwerk van onder andere Florence Pugh volledig tot zijn recht. Ook Reynor, Torchia en alle andere leden van de cast doen het briljant goed. Midsommar is dus een niet te missen horrorprent die op ieder vlak een schot in de roos is. De film wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 29 november 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de gestoord spannende trailer nu.

Heb jij naar Midsommar kunnen kijken of vond je de film veel te eng? Vond je de nieuwste prent van Ari Aster ook zo goed en was je ook onder de indruk van Florence Pugh? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *