Review – The Dead Don’t Die (2019)

Informatie

Regie: Jim Jarmusch
Cast: Adam Driver, Bill Murray, Chloë Sevigny, Tilda Swinton, Sharon Stone & Steve Buscemi
Genre: Komedie, horror, fantasy
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop:
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 27 november 2019

© 2019 Image Eleven Productions Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Grote regisseurs slagen er meestal in om ook een cast vol grote sterren te strikken voor hun nieuwste films. Denk bijvoorbeeld maar aan Martin Scorsese, die zowel Robert DeNiro als Joe Pesci als Al Pacino wist te strikken voor zijn nieuwste topper The Irishman (2019). Het is vanzelfsprekend een waar feest om zo veel grote acteurs te zien schitteren in één enkele film. Eerder dit jaar presenteerde Jim Jarmusch zijn nieuwste prent, The Dead Don’t Die. Met namen als Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Steve Buscemi en Tom Waits kan absoluut gesteld worden dat ook die film bulkt van het talent, maar maakt dat de prent ook effectief steengoed? Is de allereerste zombiefilm van Jim Jarmusch jouw tijd waard of verdoe je je tijd er best niet mee? Tijd om dat samen met ons te ontdekken!

© 2019 Image Eleven Productions Inc. All Rights Reserved.

Er gebeuren vreemde dingen in Centerville. Het rasechte Amerikaanse stadje wordt geplaagd door een aantal vreemde natuurfenomenen door de polaire fracking die nog niet zo lang geleden gestart is. Wanneer commissaris Cliff Robertson samen met zijn collega Ronnie Peterson een misdrijfje onderzoekt en merkt dat het maar niet donker wordt tegen de avond, voelt ook hij dat er iets vreemds op til staat. Ronnie kondigt bovendien meteen aan dat het allemaal verkeerd af gaat lopen. De volgende ochtend staat Centerville op met twee inwoners minder. ’S Nachts werden immers twee medewerkers van een lokaal restaurant vermoord. Het duurt niet tot Ronnie, Cliff en politieagente Mindy doorhebben dat dit het werk is van hongerige zombies. Terwijl Ronnie nadenkt over hoe deze crisis het best op te lossen is, lijken er steeds meer oude bekenden terug te keren. Zal het ooit nog terug normaal zijn in Centerville?

© 2019 Image Eleven Productions Inc. All Rights Reserved.

Als je bovenstaande korte inhoud leest, heb je wellicht meteen door dat The Dead Don’t Die een bijzonder vreemde film is. Die opvatting is namelijk ook helemaal correct. Met zijn nieuwste prent brengt regisseur Jim Jarmusch – bekend van onder andere Paterson (2016) en Broken Flowers (2005) – een zeer vreemd verhaal. Het is duidelijk dat Jarmusch probeert om allerhande actuele thema’s op de korrel te nemen, maar jammer genoeg komt geen enkel element echt goed tot zijn recht. The Dead Don’t Die begint absoluut leuk en veelbelovend, maar verliest zichzelf gaandeweg compleet waardoor de boodschap van de film voor de kijker naar het einde toe steeds onduidelijker wordt. The Dead Don’t Die gaat bovendien langzaam vooruit, wat maakt dat het entertainmentgehalte ook niet bijzonder hoog ligt. Visueel ziet de film er gelukkig wel schitterend uit.

© 2019 Image Eleven Productions Inc. All Rights Reserved.

Het verhaal is dus onduidelijk en allesbehalve grotesk en entertainend. Ook op het vlak van de personages lijkt Jim Jarmusch een steekje te laten vallen. Cliff en Ronnie mogen dan wel toffe peren zijn en leuk om te volgen, het staat als een paal boven water dat hun persoonlijkheden maar flauwtjes uitgewerkt zijn. Zowel van Cliff als van Ronnie krijg je immers op geen enkel moment een achtergrond mee. Bill Murray en Adam Driver zetten de rollen weliswaar met glans neer. Het is alleen jammer dat ze tegen de grenzen van hun personage aanlopen. Hetzelfde geldt voor Chloë Sevigny, die uitstekend de rol van agente Mindy naar het scherm brengt. Het leukste en meest uitgewerkte personage dat passeert? Dat moet Zelda Winston zijn, een rare vrouw die de lokale begrafenisonderneming overneemt. Niemand minder dan de grote Tilda Swinton neemt de rol voor haar rekening.

Het verdict

De verwachtingen voor de nieuwste film van Jim Jarmusch waren torenhoog. Lang zag het er immers naar uit dat de man opnieuw een pareltje op de wereld los zou laten. Jammer genoeg moet gezegd dat The Dead Don’t Die niet helemaal een schot in de roos is. Hoewel de film leuk begint en je aanvankelijk dolenthousiast naar het scherm staart, verdwijnt je interesse gaandeweg. Het is immers onduidelijk waar Jarmusch met zijn nieuwe film heen wilde en bovendien zijn de personages allesbehalve goed uitgewerkt. Dit maakt het acteerwerk van Bill Murray en Adam Driver minder sterk, maar dat wordt al gauw goedgemaakt door de straffe Tilda Swinton. Visueel is de prent echter wel helemaal in orde. Conclusie: The Dead Don’t Die is een vreemde zombiekomedie die absoluut niet iedereen zal boeien. De film van Universal Pictures ligt sinds 27 november 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de leuke trailer nu.

Volg jij ook al jarenlang het filmparcours van Jim Jarmusch en was je ook zo benieuwd naar The Dead Don’t Die? Heb je de film al gekeken? Wat vond jij ervan? Laat het ons snel weten door hier onder een reactie te plaatsen en je mening met de wereld te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *