Review – Dora and the Lost City of Gold (2019)

Informatie

Regie: James Bobin
Cast: Isabela Marced, Michael Peña, Eva Longoria, Jeff Wahlberg, Eugenio Derbez & Madeleine Madden
Genre: Avontuur, familie, drama
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum bioscoop: 14 augustus 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 18 december 2019

© 2019 Paramount Players, a division of Paramount Pictures, and Viacom International Inc. All Rights Reserved.

Recensie

De grote verhalen die we al sinds jaren kennen worden door filmstudio’s maar al te graag omgezet in heuse liveaction spektakels. Die beweging zien we sinds een aantal jaren al bij Disney. The Lion King (2019), Beauty and the Beast (2017) en vele andere fantastische verhalen kregen al een knappe update voor het grote scherm. Toch is het niet alleen de grote muis die zich daarmee bezighoudt. Dit jaar verscheen namelijk ook een echte mensenversie van Dora the Explorer, de tekenfilmreeks die al sinds jaren op Nickelodeon draait. Paramount Pictures gokte misschien wel hard, maar uiteindelijk bleek Dora and the Lost City of Gold een waar schot in de roos. De film kreeg positieve kritieken en deed het aan de wereldwijde box office niet al te slecht. Sinds 18 december 2019 ligt de film ook op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Is het een goede investering of spendeer je je geld beter ergens anders aan?

© 2019 Paramount Players, a division of Paramount Pictures, and Viacom International Inc. All Rights Reserved.

Dora is allesbehalve een gewoon meisje. Als dochter van de twee ontdekkingsreizigers Elena en Cole leerde ze van jongs af hoe ze moest overleven in de jungle. Haar beste vrienden zijn de dieren die ze tegenkomt en haar neefje Diego. Wanneer ze in haar puberteit zit, besluiten Elena en Cole dat het welletjes is geweest: Dora moet naar de Amerikaanse grootstad om daar echte vrienden te maken en te leren hoe de wereld echt ineen zit. Na veel tegenstribbelen besluit ze naar haar ouders te luisteren, al is dat niet voor heel lang. Wanneer ze na een paar weken geen telefoontjes meer krijgt van haar avontuurlijke ouders beseft ze dat het tijd is om in actie te schieten. Op mysterieuze wijze belandt ze samen met haar neef en twee andere ‘vrienden’ in de Peruviaanse jungle. Er begint een groot avontuur vol gevaren, maar zal Dora haar ouders eigenlijk nog wel terugvinden?

© 2019 Paramount Players, a division of Paramount Pictures, and Viacom International Inc. All Rights Reserved.

Toen bekend werd dat Paramount Pictures samen met Nickelodeon werkte aan een live action versie van Dora the Explorer werden niet meteen veel mensen enthousiast. Was dat nu echt nodig, zo’n film? Wel, met Dora and the Lost City of Gold bewijst Paramount wel degelijk dat Dora ook op het grote scherm werkt. De kijker krijgt een schitterende film voorgeschoteld die zowel qua verhaal als visueel enorm goed aanvoelt. Naast de avontuurlijke verhaallijn over een jong meisje dat naar haar ouders op zoek moet gaan, is de prent immers ook een echt coming of age-drama. Dora moet zichzelf immers ontdekken en leren omgaan met mensen die helemaal anders zijn dan zijzelf. Regisseur James Bobin en zijn arsenaal aan scenaristen behouden het overzicht over de gehele lijn en zorgen ervoor dat ieder element goed aanvoelt.

© 2019 Paramount Players, a division of Paramount Pictures, and Viacom International Inc. All Rights Reserved.

Een film is natuurlijk pas echt goed wanneer ook de personages de kijker in het verhaal weten mee te trekken. Het is wellicht niet verrassend voor jou dat de film ook op dit vlak geenszins teleurstelt. Dora is een vreemd meisje dat zichzelf gaandeweg mooi ontwikkelt en ontdekt hoe de wereld in elkaar zit. Haar positivisme is aanstekelijk en wordt formidabel vertaald naar het scherm door de getalenteerde Isabela Marced – vroeger Isabela Moner. De actrice pakt je vanaf de allereerste seconde helemaal in. Naast Marced zie je ook nog Michael Peña als vaderlief Cole en Eva Longoria als moeder Elena de revue passeren. Ook zijn leveren uitstekend fijn acteerwerk. Tot slot wordt de cast aangevuld door Eugenio Derbez, Jeff Wahlberg en Madeleine Madden. Één ding is zeker: Dora and the Lost City of Gold is uitstekend gecast.

Het verdict

Wellicht had ook jij het geenszins verwacht, maar Dora and the Lost City of Gold is een verrassing van formaat. De avontuurlijke familiefilm is effectief amusant voor iedereen binnen het gezin en kan zowel kinderen als volwassenen helemaal entertainen. Het verhaal is sterk opgebouwd, spannend en bovendien bijzonder leerrijk voor het jongere publiek. Door de sterke performances van Isabela Marced, Michael Peña en Madeleine Madden wordt alles uiteindelijk alleen maar beter. Als kers op de taart moeten we ook nog vermelden dat de prent er visueel formidabel uitziet. Kortom: Dora and the Lost City of Gold is geweldige cinema die je echt niet mag missen. De film van Paramount Pictures ligt sinds 18 december 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de knappe trailer nu.

Heb jij zelf of hebben jouw kinderen ook steeds naar de avonturen van Dora the Explorer gekeken? Was je ook verbaasd toen bekend werd dat er een film kwam én deze zo goed was? Laat ons weten wat jij van de film denkt door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *