Review – The Professor and the Madman (2019)

Informatie

Regie: P.B. Shemran
Cast: Mel Gibson, Sean Penn, Natalie Dormer, Stephen Dillane, Eddie Marsan & Jennifer Ehle
Genre: Biografisch drama, mysterie
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum bioscoop: 24 juli 2019, verdeeld door Kinepolis Film Distribution
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 29 november 2019

© 2018 Definition Delaware, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Het beweegt serieus in Hollywood. Naast de dynamieken tussen de grote filmbedrijven onderling is er ook heel wat aan de gang met mensen die ooit heel groot waren in Tinseltown. Zo zijn er in het kader van de #MeToo-gebeurtenissen al tal van persoonlijkheden van hun pedestal gevallen. Kijk bijvoorbeeld maar naar Kevin Spacey. Dat acteurs na bepaalde gebeurtenissen of uitspraken aan lager wal geraken, is echt iets van alle tijden. Zo liet Mel Gibson zich in 2006 antisemitisch uit, wat ertoe leidde dat de man nergens nog aan de bak geraakte. Sinds een aantal jaren is hij echter bezig aan zijn comeback en die lijkt behoorlijk goed te lukken. Zo was hij dit jaar onder meer te zien in The Professor and the Madman. De film werd redelijk negatief onthaald, maar ziet er ondanks alles toch behoorlijk goed uit. Hebben de critici gelijk of geef je de film zelf beter toch een kans?

© 2018 Definition Delaware, LLC. All Rights Reserved.

Het is 1875. Aan de universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk probeert de intellectuele elite al jaren om een allesomvattend woordenboek te maken over de Engelse taal. Alle pogingen draaien echter uit op een sisser. Daarom wil James Murray, een man die zichzelf alles leerde wat er te leren valt zonder nog maar één universitaire graad, een handje toesteken. Zijn voorstel: samen met de input van alle burgers over het hele Engelstalige grondgebied een fantastisch woordenboek maken. Hoewel de Oxford bonzen het niet meteen zien zitten, besluiten ze de man toch een kans te geven. Na weken zonder input krijgt Murray plots verrassend veel post aan van een zekere Dr. William Minor en krijgt het woordenboek eindelijk vorm. Wat Murray echter niet weet is dat William verblijft in Broadmoor, een psychiatrische instelling, en dat hij een tijdje terug een moord pleegde. Hoe zal dit het werk van Murray affecteren als dit uitkomt?

© 2018 Definition Delaware, LLC. All Rights Reserved.

Het Oxford English Dictionary is tot op heden nog steeds een behoorlijk revolutionair werk. Destijds betrof het immers een groteske onderneming die niet van een leien dakje liep. Het is dan ook bijzonder interessant dat The Professor and the Madman vertelt hoe het woordenboek aanvankelijk tot stand kwam en welke dynamieken er destijds waren. De prent is absoluut interessant en leerrijk, maar vergeet nu en dan het overzicht te bewaren. Zeker bij aanvang van de prent lijkt regisseur P.B. Shemran niet helemaal te weten wat hij nu wil vertellen: gaat de film over een woordenboek of een gekke dokter die het allemaal niet meer weet? Gaandeweg herpakken de regisseur en scenaristen zich wel en wordt duidelijk waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Toch kan je er niet omheen dat The Professor and the Madman op bepaalde vlakken veel te oppervlakkig blijft.

© 2018 Definition Delaware, LLC. All Rights Reserved.

Een grote troef van deze dramaprent is dat de personages absoluut mooi naar het scherm worden gebracht. Mel Gibson brengt op indrukwekkende wijze professor James Murray tot leven, een rol die hem absoluut goed ligt. Gibson bewijst met zijn acteerwerk nogmaals wat voor een klasbak hij wel niet is. Ook Sean Penn doet het goed als William Minor, een inwendig verdwaalde dokter die recent een moord pleegde. Toch valt op dat Penn nu en dan net iets te veel moeite doet om zijn rol over te brengen, waardoor het allemaal wel wat minder natuurlijk aanvoelt. Ook hier geldt opnieuw dat de personages zeker in orde zijn, maar dat het allemaal te oppervlakkig blijft. Het leven van zowel Minor als Murray wordt te weinig toegelicht. Naast Gisbon en Penn zie je trouwens ook nog Natalie Dormer en Stephen Dillane, twee Game of Thrones-veteranen, de revue passeren.

Het verdict

Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat recensenten The Professor and the Madman niet hebben kunnen smaken. De film van regisseur P.B. Shemran voelt immers op heel wat vlakken interessant aan. Het verhaal is goed opgebouwd, de personages zitten mooi in elkaar en ook het acteerwerk van Gibson, Penn en Dormer zit helemaal goed. Het is zeker zo dat het allemaal wat minder oppervlakkig had mogen zijn, maar je kan de film daarom moeilijk een fenomenaal misbaksel noemen. Visueel verwent Shemran de kijker, aangezien de regie ook helemaal goed zit. Conclusie van het hele verhaal? The Professor and the Madman is absoluut een interessant drama dat echt de moeite waard is. Verwacht je alleen niet aan echte topcinema. De film wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 29 november 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de mooie trailer nu.

Vind jij het ook zo bijzonder dat The Professor and the Madman zo negatief ontvangen werd? Heb je ook zo genoten van de film, ondanks de mankementjes? Wat vond je van het acteerwerk? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *