Review – Once Upon a Time… in Hollywood (2019)

Informatie

Regie: Quentin Tarantino
Cast: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino, Timoth Olyphant & Dakota Fanning
Genre: Komedie, drama, criminaliteit
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum bioscoop: 14 augustus 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 20 december 2019

© 2019 Visiona Romantica, Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Het awards-seizoen is wederom van start gegaan. Terwijl de Golden Globes – met de stevige grappen en monologen van de Britse komiek Ricky Gervais – nog vers in het geheugen zitten, is het nu volop uitkijken naar de Oscars. Tijdens de Globes was het eigenlijk vooral 1917, de nieuwe topfilm van Skyfall-regisseur Sam Mendes dé grote verrassing van de avond. De vraag is dan ook of de film tijdens de Oscars opnieuw voor grote stunts zal gaan zorgen en of Netflix wederom naast de prijzen zal grijpen. Verwacht wordt bovendien ook dat Once Upon a Time… in Hollywood van Quentin Tarantino met heel wat prijzen aan de haal zal gaan. De negende en voorlaatste film van de topregisseur met Brad Pitt en Leonardo DiCaprio ligt sinds het einde van 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Is de film echt zo’n straffe cinema?

© 2019 Visiona Romantica, Inc. All Rights Reserved.

In 1969 beleeft Hollywood echte topdagen. Toch is niet iedereen tevreden met hoe Tinseltown de laatste jaren veranderd is en dat steeds blijft doen. Rick Dalton, een acteur die destijds bekendheid vergaarde met rollen in grote televisiereeksen, wordt immers het slachtoffer van typecasting. Keer op keer verschijnt hij in beginafleveringen van reeksen als een nietszeggende slechterik en dat vreet aan hem. Is hij uitgerangeerd omdat hij te oud is? Waarom vindt de industrie hem niet meer interessant? Terwijl grote namen als Roman Polanski en Sharon Tate – die bovendien naast hem komen wonen – bezig zijn aan hun opmars binnen de cinemawereld, probeert Dalton interessante rollen in de wacht te slepen. Intussen klust zijn trouwe vriend en voormalige stuntman Cliff Booth hier en daar wat bij, want ook voor hem is Hollywood niet langer de place to be. Één ding is zeker: ze zullen zich moeten aanpassen als ze er nog echt bij willen horen.

© 2019 Visiona Romantica, Inc. All Rights Reserved.

De films van Quentin Tarantino zijn altijd een waar festijn om naar te kijken. Dat is ook met Once Upon a Time… in Hollywood niet anders. De film begint schitterend en na een klein kwartiertje besef je weer helemaal waarom de Amerikaanse cinéast zo’n grote naam is in de industrie. Tarantino’s negende en nieuwe film is vooral een ode aan de cinema, aan wat Hollywood is en aan hoe acteurs zich een weg moeten banen doorheen een industrie die steeds verandert. Het is boeiend om te zien hoe zijn verhaal surft op de dunne lijn tussen realiteit en fictie. Het voortdurende geflirt met de realiteit is spannend en maakt iedere seconde bijzonder interessant. Alleen moet gezegd dat het verhaal heel erg langdradig is. Sommige scenes zijn cinematografisch wonderbaarlijk, maar duren gewoonweg te lang. Visueel is dit zeker één van Tarantino’s beste, maar echt onderhoudend? Dat niet.

© 2019 Visiona Romantica, Inc. All Rights Reserved.

Visueel is Once Upon a Time… in Hollywood dus echt een streling voor het oog. Ook op het vlak van de personages weet Tarantino de kijker over de hele lijn te boeien. Zowel Ricky Dalton als Cliff Booth zijn interessante heren met een prachtige achtergrond en maken een boeiende psychologische ontwikkeling door. Dat alles komt nog beter tot zijn recht dankzij het verbluffend straffe acteerwerk van respectievelijk Leonardo DiCaprio en Brad Pitt. De twee Hollywoodbonsen doen het schitterend en verdienen dan ook alle lof voor hun performances. Een Tarantinofilm zou natuurlijk geen Tarantinofilm zijn als er niet nog meer Hollywoodschoon in de film zou rondlopen. Naast de twee toppers zie je immers ook nog Al Pacino, Margot Robbie, Bruce Dern, Dakota Fanning en Timothy Olyphant schitteren. Ook zij leveren schitterende performances.

Het verdict

Once Upon a Time… in Hollywood is absoluut een film voor cinefielen die écht van cinema – en dan vooral de hele klassieke – houden. Quentin Tarantino trakteert zijn fans zoals steeds op prachtige beelden, vernuftige scenes en een finale die je gewoonweg kippenvel geeft. Kijkers die het echter niet gewoon zijn, zullen deze prent alleen maar als saai bestempelen. Daar valt overigens wel iets voor te zeggen, aangezien het verhaal bijzonder traag vooruitgaat en je steeds moet wachten tot er echt iets gebeurt. Wie beter kijkt, ziet echter een parel van een topprent. Kortom: dit is een film voor de echte cinemafanaat. Once Upon a Time… in Hollywood wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 20 december 2019 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Volg jij de carrière van Quentin Tarantino ook al sinds ‘mensenheugenis’? Heb je alle negen films al gekeken? Wat vond jij van Once Upon a Time… in Hollywood? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening en/of opmerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *