Review – An Affair (2019)

Informatie

Regie: Henrik Martin Dahlsbakken
Cast: Andrea Bræin Hovig, Tarjei Sandvik Moe, Carsten Bjørnlund & Agnes Kittelsen
Genre: Drama, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum: 20 december 2019, beschikbaar op DVD

© 2019 Filmbros Europe AS. All Rights Reserved.

Recensie

Scandinavische cinema en series zijn al langer dan vandaag echte top. De Noren, Zweden, Denen, Finnen en IJslanders nemen ons immers al jaren mee doorheen spannende verhalen die je echt aan het scherm gekluisterd doen hangen. Denk bijvoorbeeld aan schitterende televisiereeksen zoals Trapped of Follow the Money en het prachtige Becoming Astrid (2018), een film die vertelt over de jonge jaren van schrijfster Astrid Lindgren. Wanneer lokale filmdistributeurs opnieuw een film uitbrengen uit de Noorse landen, kunnen wij van Screendependent natuurlijk niet anders dan enthousiast zijn. Zo bracht Dutch FilmWorks recent de Noorse dramaprent An Affair uit op DVD. De film lijkt een interessant plot te hebben, maar is dat ook echt zo? Is dit Scandinavische topcinema of toch maar niet?

© 2019 Filmbros Europe AS. All Rights Reserved.

Anita is niet gelukkig met haar leven. De tweeënveertigjarige vrouw woont in een klein stadje in Noorwegen en gaat professioneel een nieuwe uitdaging aan: ze wordt LO-leerkracht in de lokale middelbare school en hoopt zo opnieuw voldoening te vinden in wat ze doet. Wanneer ze haar nieuwe leerlingen leert kennen, voelt ze zich al gauw aangetrokken tot de charismatische Markus. Ook hij voelt zich aangetrokken tot de sportieve Anna. De twee beleven een spannende avond na een oudercontact, maar Anita’s geluk is niet van lange duur. Na een paar dagen is Markus’ interesse immers helemaal weg en wordt duidelijk dat de tiener zijn oog heeft laten vallen op een bevallige klasgenote. Anita, boos en jaloerser dan ooit tevoren, weet niet hoe ze hiermee moet omgaan. Ze was er immers van overtuigd dat zij en Markus helemaal voor elkaar gemaakt zijn. Hoe loopt dit allemaal af?

© 2019 Filmbros Europe AS. All Rights Reserved.

Iedereen heeft het zeker al wel eens opgemerkt dat veel jongere mannen of vrouwen hun geluk vinden bij een partner die heel wat ouder is. Daar is vanzelfsprekend ook helemaal niets mis mee. An Affair probeert – zij het bijzonder overdreven – een dramatisch verhaal te vertellen over een zulke relatie. In principe zou het allemaal nog wel interessant kunnen zijn, maar jammer genoeg kan je niet anders dan na een dik kwartiertje concluderen dat de film allesbehalve goed is. Schrijver-regisseur Henrik Martin Dahlsbakken stelt echt op ieder vlak teleur. Zijn scenario is van een erbarmelijke kwaliteit, hetgeen ervoor zorgt dat je je na tien minuutjes al begint te vervelen. Bovendien wisselt hij het ‘verhaal’ nu en dan af met over-the-top erotische scenes die op geen enkel moment een meerwaarde bieden. Ook de uiteindelijke finale van de prent is allesbehalve goed, interessant of spetterend.

© 2019 Filmbros Europe AS. All Rights Reserved.

Het eerste probleem met An Affaire situeert zich dus op het vlak van het verhaal. Toch kampt de Noorse drama-thriller met een nog veel groter ander probleem: de personages. Zowel Anita als Markus – en alle andere persoonlijkheden die je ziet ronddolen in de prent – zijn lege zielen die gewoon niets te vertellen hebben. Van een interessante psychologische ontwikkeling is er bovendien nooit sprake. Het resultaat? Op geen enkel moment kan je je als kijker met één van hen vereenzelvigen. Vanzelfsprekend leidt dat ertoe dat het acteerwerk van de cast ook echt te wensen overlaat. Andrea Bræin Hovig maakt zich ietwat belachelijk als de ongeloofwaardige Anita en ook Tarjei Sandvik Moe is verre van sterk als de manipulatieve Markus. Wat een fiasco.

Het verdict

Hoewel je aanvankelijk denkt dat An Affair – in het Noors En Affære – het interessante verhaal zou vertellen over de verboden romance tussen een leerkracht en haar leerling, moet je al gauw concluderen dat de film geheel het tegenovergestelde is. Regisseur-scenarist Henrik Martin Dahlsbakken kiest resoluut voor de kaart van de halfbakken erotische dramathriller die op geen enkel moment enig niveau bereikt. An Affair is het type film dat nooit gemaakt had mogen worden en waar echt niemand zijn of haar tijd mee zou mogen verdoen. Zelfs een aflevering van het reeds platvloerse Temptation Island is inhoudelijk interessanter. Kortom: zorg dat je dit fiasco te allen tijde vermijdt. De film van Dutch FilmWorks ligt sinds 20 december 2019 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Ben jij fan van Scandinavische cinema en had je al gehoord van het Noorse An Affair? Heb je de film zelf al gekeken of ben je dat nog van plan? Laat ons weten wat jij van het drama denkt door hier onder een reactie te plaatsen. We horen graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *