Review – Tolkien (2019)

Informatie

Regie: Dome Karukoski
Cast: Nicholas Hoult, Lilly Collins, Anthony Boyle, Tom Glynn-Carney & Patrick Gibson
Genre: Biografisch drama, oorlog
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 18 september 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 22 januari 2020

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Recensie

Wie de laatste decennia aan films een goed overloopt, ziet al gauw dat er een aantal topfilms zijn die niet mogen ontbreken in het lijstje van beste cinema-ervaringen. Toch was er maar één trilogie die echt volledig vernieuwend was: The Lord of the Rings. De films van Peter Jackson staan volgens velen nog steeds bekend als de beste cinema ooit gemaakt en dat is ook helemaal terecht. De fantasie, de prachtige beelden en het schitterende verhaal bezorgen ook ons zelfs nu nog kippenvel. Het succes van de films is natuurlijk niet alleen te danken aan de geweldige Peter Jackson, maar ook aan J.R.R. Tolkien. De Britse schrijver wordt door zijn Midden-Aarde verhalen immers gezien als de ‘vader’ van het fantasygenre. Maar hoe kwam de man nu juist bij zo’n schitterende fantasie? Daarover gaat Tolkien, een op het eerste gezicht fijne biopic uit 2019.

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

John Ronald Ruel Tolkien woont samen met zijn moeder en broertje op het platteland, niet ver van het mooie Birmingham. Wanneer het gezin noodgedwongen moet terugkeren naar de grote stad en niet veel later de moeder des huizes sterft, worden de twee jongens aan hun lot overgelaten. Met behulp van een bevriende pastoor worden ze geplaatst bij een vriendelijke oude vrouw. Tijdens de middelbare school leert Tolkien drie jongens kennen met wie hij al snel een prachtige vriendschap opbouwt. Ze stichten een geleerd literatuurclubje waarin ze elkaar bijbrengen welke boeken al dan niet de moeite waard zijn. Tolkien, die al van kinds been af gebeten is door taal en literatuur, begint dan ook na te denken over eigen verhalen en een eigen wereld. Zijn ervaringen van de latere Eerste Wereldoorlog doen hem uiteindelijk één van de meest gelezen fantasyboeken ooit schrijven…

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Je hoeft er niet flauw om te doen: als je weet wat voor een wereld de grootse J.R.R. Tolkien in zijn hoofd geschapen heeft, besef je maar al te goed wat voor een intelligente man de Brit geweest moet zijn. Dat is ook wat je meekrijgt uit Tolkien. Het is boeiend om te zien hoe de jonge Ronald reeds gebeten was door alles wat met taal en tekst te maken had en dat hij doorheen zijn leven ook gelijkgezinden wist te vinden. Tolkien stelt zeker niet teleur als biografisch drama gedurende het eerste half uurtje. Jammer genoeg weten regisseur Dome Karukoski en zijn twee scenaristen niet hetzelfde niveau vast te houden gedurende de hele prent. De film gaat na een half uurtje jammer genoeg alle richtingen uit en verliest daardoor de aandacht van de kijker. Ook het magere liefdesverhaal komt op geen enkel moment echt binnen.

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved.

Verhaaltechnisch is Tolkien dus niet helemaal perfect. Dat doet gelukkig op geen enkel moment afbreuk aan het fijne acteerwerk waarvan je als kijker getuige bent. De rol van de boeiende Tolkien wordt met klasse vertolkt door Nicholas Hoult. De jonge acteur heeft zich al meermaals bewezen en toont bij deze nogmaals aan wat voor een topper hij is. De rol wordt ingetogen naar het scherm getoverd en daarvoor verdient Hoult alle lof. Ook Patrick Gibson, Anthony Boyle en Tom Glynn-Carney doen het voortreffelijk als Tokiens vrienden. Ze vullen Hoult echt perfect aan. Lilly Collins – je kent haar onder meer van de minireeks Les Misérables – sluit de cast ook meer dan goed af. Het is alleen zonde dat haar personage over de gehele lijn net iets te zwak blijft.

Het verdict

Dat J.R.R. Tolkien niet alleen als schrijver maar ook als mens heel bijzonder geweest moet zijn, is wellicht iets wat je ook zelf al bedacht had. Regisseur Dame Karukoski, die voor het eerst een Hollywoodprent voor zijn rekening neemt, probeert dat ook met Tolkien aan te tonen. Jammer genoeg komt het niet helemaal goed over. Het eerste half uur start veelbelovend, maar daarna blijft de film veel te oppervlakkig. Gelukkig is het acteerwerk van Nicholas Hoult, Lilly Collins en alle andere leden van de cast helemaal in orde waardoor de film uiteindelijk wel de moeite waard is. Alleen wenste je de schrijver van The Lord of the Rings echt wel een betere biopic toe. Tolkien wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt sinds 22 januari 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de mooie trailer nu.

Ben jij ook zo gebeten door de verhalen van de grootste J.R.R. Tolkien? Was je ook fan van The Lord of the Rings? Heb je Tolkien al gekeken en vond je de film ook niet overal even sterk? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *