Terminator: Dark Fate (2019)

Informatie

Regie: Tim Miller
Cast: Natalia Reyes, Linda Hamilton, Mackenzie Davis, Arnold Schwarzenegger & Gabriel Luna
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Twentieth Century Fox
Releasedatum bioscoop: 23 oktober 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 4 maart 2020

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Recensie

De Terminator is eindelijk terug thuisgekomen. Na een aantal omzwervingen die niet altijd kwalitatief even goed waren – hiermee bedoelen we Terminator: Salvation (2009) en Terminator: Genysis (2015) – is de geliefde franchise eindelijk terug in handen van hoofdbezieler James Cameron. De bekende Hollywoodproducer speelde al langer met het idee om een rechtstreeks vervolg te maken op Terminator 2: Judgement Day (1991) en die kwam er dan ook in 2019. Met Terminator: Dark Fate keerde Cameron met bekende gezichten terug naar een franchise die enorm veel potentieel heeft. De vraag is alleen of de Amerikaan het tussen al die Avatar-gekte nog steeds in zich heeft. Nu Dark Fate ook bij ons op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken ligt, is het hoog tijd om eens te polsen of de film echt de moeite waard is. Lees dus snel verder.

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Het is 2020. In het prachtige Mexico woont de jonge Dani samen met haar vader en broer in een bescheiden appartementje. Het leven gaat zijn gangetje, maar niet meer voor heel lang. Wanneer een mysterieuze man het op Dani gemunt heeft en ze gered wordt door een al even mysterieuze vrouw, blijkt al gauw dat ze zelf verstrikt geraakt in een verhaal dat veel groter is dan ze zich kan inbeelden. De moordlustige man blijkt immers – net zoals Grace, de vrouw die haar gered heeft – uit een donkere en gevaarlijke toekomst te komen. Grace heeft dan ook de opdracht gekregen om Dani in leven te houden, want alleen op die manier blijft de mensheid gespaard van een vreselijke toekomst. Samen met ervaringsdeskundige Sarah Connor moeten de twee vrouwen het opnemen tegen een Rev-9, een schijnbaar onverwoestbare Terminator die quasi zegezeker is. Hoe loopt dit af?

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Na het ietwat tegenvallende Terminator: Genysis (2015) leek het finaal gedaan te zijn met de hele franchise. Wanneer echter bleek dat Cameron terug aan het roer kwam zitten, werd de hele filmwereld opnieuw enthousiast. Het nieuwe Terminator: Dark Fate is dan ook iets helemaal anders dan de genegeerde voorgangers. Opnieuw grijpt Cameron, samen met topresiggeur Tim Miller, terug naar de concepten van oudsher. In de kern brengen de filmmakers immers een mooi verhaal over vertrouwen, de strijd om het grotere en een onvermijdbare lotsbestemming. Je kan dan ook niet ontkennen dat Dark Fate echt entertainende cinema is. Alleen kan je het niet nalaten de gigantische gelijkenis met Terminator 2 (1991) te zien. Is dit niet gewoon een geüpdatete versie van het verhaal uit 1991? Origineel kan je deze nieuwe film dus niet echt noemen.

© 2019 Twentieth Century Fox Film Corporation. All Rights Reserved.

Vergis je echter niet: Terminator: Dark Fate verrast wel degelijk. In eerste instantie doet de film dat perfect met de regie van Tim Miller, de man die ons in 2016 trakteerde op het heerlijke Deadpool. Ook deze keer bezorgt hij de kijker een schitterende cinema-ervaring. Daarnaast weet de film ook op het vlak van de personages te boeien. Het grootste deel van het verhaal focust op de jonge Dani, een Mexicaanse vrouw die zich van geen kwaad bewust is. Het is een fijne persoonlijkheid, al mist het personage hier en daar wel wat ruggengraat. De rol wordt uitstekend vertolkt door Nathalia Reyes, die je eerder al zag opduiken in het bekroonde Pájaros de verano (2018). Echt verrassend is wellicht de terugkeer van Linda Hamilton als Sarah Connor. Zij bewijst al gauw waarom haar terugkeer zo essentieel is. Verder zie je ook de getalenteerde Mackenzie Davis, Gabriel Luna en de grote Arnold ‘Terminator’ Schwarzenegger de cast aanvullen.

Het verdict

Terminator: Dark Fate is een film die iedere fan van de Terminator-reeks verwent. De prent sluit perfect aan bij Terminator 2 (1991) en zit boordevol schitterende aanknopingspunten met de eerdere films van Cameron. Door de uitstekende regie van Tim Miller, die als geen ander weet hoe hij actie goed moet overbrengen, wordt je ook visueel op je wenken bediend. Als je daarnaast ook nog eens kan genieten van sterk acteerwerk van Natalia Reyes, Mackenzie Davis en Linda Hamilton – drie ijzersterke vrouwen – weet je eigenlijk al meer dan genoeg. Toch vergeten Cameron en zijn team van filmmakers echt vernieuwend te zijn. Je kan immers nooit je déjà vu-gevoel wegsteken. Hoe dan ook: deze entertainende sciencefictionfilm betekent genieten van A tot Z. Terminator: Dark Fate wordt verdeeld door Twentieth Century Fox en ligt sinds 4 maart 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spannende trailer nu.

Ben jij een echte Terminatorfan en heb je Dark Fate in de bioscoop gekeken? Was je onder de indruk van de film of toch niet helemaal? Wat vond jij van de terugkeer van Linda Hamilton? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *