Review – Running with the Devil (2020)

Informatie

Regie: Jason Cabell
Cast: Nicolas Cage, Laurence Fishburne, Barry Pepper, Leslie Bibb & Cole Hauser
Genre: Criminaliteit, drama, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 6 maart 2020

© 2019 By Running Devil, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Wist jij eigenlijk al dat het aandeel van de illegale drugsmarkt wereldwijd enorm hoog ligt? In Europa alleen al zorgt de handel in cannabis voor een omzet van zo’n 9.3 miljard euro. Je hoeft er dan ook geen tekeningetje bij te maken om duidelijk te maken dat het in de VS voor alle drugs wellicht nog een stukje hoger ligt. Net zoals in Europa zijn er op het Amerikaanse continent immers heel wat bendes die zich dagdagelijks bezighouden met het versnijden, verhandelen en uittesten van bestaande en nieuwe drugs. Dat alles verloopt onder de radar, maar wat als er in de hele handelsketting iets misloopt? Daarover gaat Running with the Devil, een verrassende misdaadprent met Nicolas Cage en Laurence Fishburne in de hoofdrollen. Goede cinema of regelrechte rommel?

© 2019 By Running Devil, LLC. All Rights Reserved.

Een kartelleider in de VS merkt dat er met zijn meest recente lading drugs iets verkeerds gebeurd is. De drugs lijkt immers niet helemaal te voldoen aan de kwaliteitseisen. Daarom stelt The Boss twee van zijn trouwe medewerkers, een onschuldige kok en een niet zo onschuldige man, aan om te controleren waar er zich ergens in de lange handelsketting een stoorzender bevindt. De twee vertrekken bij de boer die de drugs oogst en bezoeken vervolgens ook alle schakels die bij het hele proces betrokken zijn. Alleen moeten ze bijzonder voorzichtig zijn, want een intelligente agente is het hele kartel op het spoor. Zal het de kok en de man lukken om te achterhalen wie de drugs manipuleert? Misschien moeten ze wel minder ver zoeken dan ze aanvankelijk hadden gedacht…

© 2019 By Running Devil, LLC. All Rights Reserved.

Er zijn heel wat misdaadfilms die gaan over drugs en de criminaliteit die daarbij komt kijken. Toch moet het gezegd dat Running with the Devil het helemaal anders aanpakt dan de meeste prenten in het genre. Regisseur-scenarist Jason Cabell vertelt zijn verhaal immers als een soort documentaire die probeert in te zoomen op alle elementen in het productieproces van drugs. Dat voelt verfrissend aan, maar zorgt langs de andere kant nu en dan ook voor vervelende taferelen. Cabell vergeet immers soms om van Running with the Devil een film op tempo te maken en dat is zonde. Op de regietalenten van de man kan je echter wel niets aanmerken. Alles is sterk in beeld gebracht en voelt allesbehalve amateuristisch aan.

© 2019 By Running Devil, LLC. All Rights Reserved.

Het verhaal valt dus nu en dan een beetje stil en dat is lang niet het enige probleem waarmee deze op het eerste gezicht interessante prent te kampen heeft. Running with the Devil vergeet immers ook om echt interessante personages naar het scherm te toveren. De kok en de man – ze krijgen allebei geen naam mee – zijn platte karakters die eigenlijk geen psychologische ontwikkeling doormaken en daardoor soms ongeloofwaardig overkomen. Het zijn Nicolas Cage en Laurence Fishburne die hun uiterste best moeten doen om de personages ietwat interessant te laten ogen. De film blijft dus op het vlak van de personages veel te oppervlakkig. Tot slot zie je ook nog Leslie Bibb, Barry Pepper, Clifton Collins Jr. en Cole Hauser de revue passeren in even vergeetbare rollen.

Het verdict

In het misdaadfilmgenre zijn er bijzonder veel prenten terug te vinden die focussen op drugs en de misdadige gebeurtenissen die ermee te maken hebben. Running with the Devil komt door de verfrissende stijl echter over als een buitenbeentje en dat is absoluut positief. Het is alleen zonde dat regisseur-scenarist Jason Cabell niet op de proppen komt met een echt straf verhaal en personages die over de gehele lijn echt interessant zijn. Gelukkig is zijn regie sterk en zorgen Nicolas Cage en Laurence Fishburne voor geloofwaardig acteerwerk. Om een lang verhaal kort te maken: deze misdaadprent is allesbehalve slecht, maar vergeet de kijker ook wel echt te boeien. Running with the Devil wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 6 maart 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Hou jij van misdaadfilms die gaan over de drugshandel op het Amerikaanse continent? Had jij al eens gehoord van Running with the Devil of heb je de film inmiddels zelf al gekeken? Wat vind jij ervan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *