Review – La Casa de Papel: Seizoen 4 (2020)

Informatie

Regie: Alex Rodrigo en Javier Quintas
Cast: Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Alba Flores, Itziar Ituño, Najwa Nimri en Jaime Lorente
Genre: Actie, misdaad, mysterie
Originele zender: Netflix
Releasedatum: 3 april 2020

© 2020 Netflx. All Rights Reserved.

Recensie

Een paar jaar geleden was het al Scandinavische televisie wat de klok sloeg. Iedere recensent was het erover eens dat de Noren, Zweden, Denen en IJslanders de beste televisie maakte die je maar kon kijken. De laatste jaren is er in die trend echter iets veranderd. De wereld lijkt het immers steeds meer te hebben voor Spaanse televisie reeksen en films. Die beweging werd voornamelijk ingezet door het briljant geschreven en sterk vertolkte La Casa de Papel. De Spaanse topreeks begon op een Spaanse zender, maar werd door wereldwijd succes al gauw overgekocht door Netflix. De reeks moest eigenlijk stoppen na twee seizoenen, maar Netflix wilde niet. En dat resulteerde in een derde én vierde seizoen. Weten Alex Pina en alle andere bollebozen achter de reeks de kijker nog steeds te verbluffen?

© 2020 Netflx. All Rights Reserved.

De overval in de Spaanse nationale bank gaat verder. Nadat Nairobi, één van de leidende figuren in de overvallersbende, op een laffe manier door rechercheur Alicia Sierra wordt neergeschoten, moeten Tokio, Denver en alle anderen een manier zien te vinden om de onfortuinlijke overvalster te redden. Terwijl de professor denkt dat Lissabon, zijn eeuwige geliefde, echt overleden is, probeert Sierra in de tent voor de bank het hele plan van de voormalige politie-agente te ontfutselen. Terwijl alles in de bank steeds onrustiger wordt en ook tussen de overvallers zelf problemen ontstaan, moet de professor proberen om het overzicht te bewaren. Zullen de leden van de Dalì-bende kunnen ontsnappen met al het goud dat ze nog moeten smelten? Of loopt het deze keer echt allemaal mis?

© 2020 Netflx. All Rights Reserved.

La Casa de Papel is echt een fenomeen, daar hoef je heus niet flauw over te doen. De reeks had vast en zeker mogen stoppen na twee seizoenen, maar je kan het Netflix eigenlijk niet kwalijk nemen dat er een derde en vierde seizoen werd gemaakt. Het mag dan wel meer van hetzelfde zijn, vervelen doe je je nooit. Ook in het vierde deel van de reeks wordt je als kijker wederom getrakteerd op spannende momenten, inventieve verhaallijnen, spectaculaire actiescenes en tal van intriges die je meermaals op het puntje van je stoel doen zitten. Nu en dan flirt de reeks absoluut met ongeloofwaardigheid, maar… alles is zo fantastisch goed geschreven en opgebouwd dat Alex Pina en zijn collega’s er steeds weer mee wegkomen. Ook dit vierde deel is dus niets anders dan toptelevisie om van te genieten.

© 2020 Netflx. All Rights Reserved.

Dat je La Casa de Papel ook nu weer je hart steelt, heeft natuurlijk ook alles te maken met de schitterende personages en de al even schitterende cast die je in de reeks aan het werk ziet. Van nieuwe personages is er geen sprake, dus de reeks neemt haar tijd om verder te focussen op Rio, Tokyo, Denver, Palermo, Nairobi en alle andere leden van de bende. De dialogen tussen de personages zijn zoals altijd spot on en dat zorgt voor prachtige taferelen. Door het sterke acteerwerk van toppers als Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Alba Flores en Jaime Lorente kom je als kijker vaak dicht bij de personages, waardoor je nog meer mee kan voelen. Let bovendien ook goed op het acteerwerk van Najwa Nimri, die er wederom in slaagt om de rol van de onuitstaanbare Alicia Sierra naar het scherm te brengen. Wat een cast, wat een reeks. P.S.: ook in dit vierde deel kan je rekenen op heel wat Berlin-plezier.

Het verdict

Het vierde seizoen van La Casa de Papel bezorgt de kijker wederom vanaf de allereerste aflevering tot de allerlaatste seconde kippenvel. Het verhaal over een bende goedbedoelende overvallers blijft interessant en spannend, ook al levert bedenker Alex Pina eigenlijk gewoon meer van hetzelfde. Deel vier is grootser dan de vorige delen en dat resulteert in knallende actiescenes en tal van andere knap in beeld gebrachte momenten. De personages zijn zoals altijd fantastisch uitgewerkt en door het acteerwerk van de hele cast kijk je reikhalzend uit naar de vijfde reeks. Alleen is het te hopen dat het dan een andere richting uitgaat. De vier delen van La Casa de Papel zijn sinds 3 april 2020 integraal te bewonderen op Netflix. Bekijk de trailer van het vierde seizoen nu.

Heb jij de laatste acht afleveringen van La Casa de Papel ook al gekeken? Wat vond jij ervan? Is de reeks volgens jou ook nog steeds zo spannend of toch maar niet? Kijk je uit naar het vijfde deel? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

3 reacties

  1. slechte meuk. Teveel macho gedrag, vooral het gedrag en het nutteloze stoere kijken van de dames. Altijd maar ontkomen, de politie die neer wordt gezet als een slappe zak aardappelen, troep. Het slechtste is nog dat als de schrijver er niet uitkomt we gewoon weer een nieuwe flashback verzinnen en een nieuw personage die er eerst niet en dan ineens wel is.

  2. De serie wordt uitgemolken met eindeloze flashbacks. Daarnaast begint het echt te lijken op the A-team uit de jaren 80: vuurgevechten met kogelregens waarbij bijna iedereen al 10 maal dood moet zijn geweest. Maar nee, af en toe een gewonde die vaak opgelapt kan worden. Eerste seizoenen vond ik leuk, maar nu is het genoeg geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *