Review – Knives Out (2019)

Informatie

Regie: Rian Johnson
Cast: Daniel Craig, Ana de Armas, Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis en Michael Shannon
Genre: Mysterie, thriller, drama
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 27 november 2019
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 27 maart 2020

© 2019 Lions Gate Films Inc. and MRC II Distribution Company LP. All Rights Reserved.

Recensie

Voor heel wat mensen is het momenteel nog steeds een mysterie dat het coronavirus nog altijd zoveel stergevallen en nieuwe besmettingen blijft maken terwijl we eigenlijk al een aantal weken braaf in ons kot blijven. De quarantaine heeft echter één positief element: we hebben meer tijd om ons te verdiepen in leuke films en series. Terwijl het mysterie van het coronavirus wellicht nog een paar weken zal duren, loont het vast en zeker ook de moeite om je in een fictief mysterie te verliezen. Belga Films bracht een tijdje terug de spannende en bejubelde mysterieprent Knives Out uit op DVD en Blu-Ray. De film van Star Wars: The Last Jedi-regisseur Rian Johnson werd volgens heel wat recensenten getipt als één van de beste van 2019. Is dat ook echt zo?

© 2019 Lions Gate Films Inc. and MRC II Distribution Company LP. All Rights Reserved.

De relaties tussen familieleden loopt niet altijd zoals het zou moeten. Daarover gaat Knives Out, die ons meeneemt in het leven van Harlan Trombley. De getalenteerde en bestsellende schrijver viert samen met zijn kinderen en hun gezin zijn 85e verjaardag. Wanneer de volgende dag de onfortuinlijke Trombley echter dood in zijn bed wordt teruggevonden, verschijnt de straffe privédetective Benoit Blanc plots uit het niets. Hij heeft als taak om de moordenaar van Trombley Senior te vinden en is er zeker van dat één van de familieleden met kwaad opzet handelde, ook al ziet het eruit alsof Harlan zichzelf van kant maakte. Zou het kunnen dat iemand van de familie het gedaan heeft of was het toch maar zelfmoord? Hoe dan ook: dit wordt één van de meest memorabele zaken uit de professionele carrière van de geniale Blanc waarin niets is wat het lijkt…

© 2019 Lions Gate Films Inc. and MRC II Distribution Company LP. All Rights Reserved.

Rian Johnson is een schitterende regisseur en scenarist. Niet alleen zijn tijdreisfilm Looper (2012) was een fenomenaal schot in de roos, ook zijn Star Wars-aflevering The Last Jedi (2017) was een ijzersterke sciencefictionprent die op alle vlakken wist te scoren. Met Knives Out surft de topfilmmaker verder op dat elan. De mysterieuze thriller zit immers ongelooflijk knap in elkaar en houdt het voor de kijker over de gehele lijn razendspannend. Door slechts mondjesmaat verhelderende elementen in het kluwen van mysterie op de kijker los te laten kom je samen met de hoofdpersonages te weten wat er nu echt gebeurd is met de oude Harlan Trombley. Dit is topcinema van het allerhoogste niveau en dat niet alleen omwille van het verhaal. De prent is immers in haar totaliteit fantastisch geregisseerd en bevat daarenboven ook een prachtige score.

© 2019 Lions Gate Films Inc. and MRC II Distribution Company LP. All Rights Reserved.

Het meest opvallende aan deze topprent is evenwel de topcast. De rol van de interessante en uitstekend uitgewerkte Benoit Blanc wordt fantastisch neergezet door Daniel Craig, die ervan geniet om wederom niet als James Bond op het scherm te zien te zijn. Craig is bovendien in goed gezelschap van Ana de Armas. De straffe actrice overtuigs zoals steeds helemaal en doet dat deze keer in de rol van verpleegster Marta Cabrera. De Armas toont nogmaals waarom zij één van de meest interessante Hollywoodnamen van dit moment is. De rest van de cast? Die is ook indrukwekkend. Naast Craig en de Armas zie je immers ook nog Chris Evans, Toni Collette, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, LaKeith Stanfield en Christopher Plummer de revue passeren in fantastisch geconstrueerde rollen. Ja hoor, ook op dit vlak is de film een schot in de roos.

Het verdict

Er is zwakke, middelmatige, goede en fantastisch straffe cinema. Knives Out valt op alle vlakken onder die laatste categorie. Rian Johnson verwent de kijker met een spannende, uitstekend uitgewerkte en vooral uiterst genietbare mysterieuze thriller die zichzelf niet steeds even serieus neemt. De toon is perfect, net als de personages die je met veel interesse volgt. Het acteerwerk van de hele cast is feilloos, maar vooral Daniel Craig en Ana de Armas verdienen lof voor wat ze doen. Knives Out bezorgt je een fantastische filmervaring en is dan ook de perfecte film om tijdens deze donkere en eenzame coronatijden te bekijken. De film wordt verdeeld door Belga Films en ligt sinds 27 maart 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de fantastische en spannende trailer van de film nu. P.S.: De sequel is al bevestigd!

Heb je Knives Out al gekeken en vond je de film ook zo straf? Ben je ook zo’n fan van het werk van Rian Johnson? Wat denk je van het acteerwerk van Daniel Craig, Ana de Armas en alle andere leden van de cast? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *