Review – Star Wars: The Last Jedi (2017)

Informatie

Regie: Rian Johnson
Cast: Daisy Ridley, Oscar Isaac, Carrie Fisher, Mark Hamil, Adam Driver & John Boyega
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Distributeur: Lucasfilm (Disney)
Releasedatum bioscoop: 13 december 2017
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 18 april 2018

© 2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Recensie

Sinds 2015 is er voor fans van het sciencefictiongenre elk jaar weer minstens één hoogtepunt: een gloednieuwe Star Wars-film. De overname van Lucasfilm door Disney betekende voor de gigantische franchise een nieuwe start en dat leek voor velen ook een uitstekend idee. De films bezorgen Disney immers veel geld en het ziet er naar uit dat ook de komende jaren gevuld gaan zijn met nieuwe Star Wars-films. Maar is dat niet gevaarlijk? Zou het niet kunnen dat de fans het stilaan beu worden door de overkill aan films? Eind 2017 kwam de nieuwste film, Star Wars: The Last Jedi, in de zalen. Kan de prent de kwaliteit van The Force Awakens evenaren of begint de moeheid stilaan toe te slaan?

© 2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Star Wars: The Last Jedi – of Episode VIII – speelt zich nagenoeg meteen af na de gebeurtenissen van The Force Awakens. Prinses Leia staat nog steeds aan het roer van het Verzet en probeert met haar moedige strijders een einde te maken aan de harde heerschappij van Supreme Leader Snoke en The First Order. Maar wanneer de geheime schuilplaats van het Verzet ontmaskerd wordt en iedereen probeert te vluchten, dreigt alles waar ooit voor gevochten is aan een einde te komen. Terwijl Finn en Poe proberen om The First Order van binnenuit te verzwakken, verblijft Ray op een geheim eiland bij Meester-Jedi Luke Skywalker. Zou het haar lukken om Luke te overhalen om zich bij het Verzet aan te sluiten? The First Order wordt met de dag sterker, dus de tijd dringt…

© 2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Het verhaal gaat dus gewoon verder. Met een lange, spannende en visueel erg prikkelende openingsscène zet regisseur Rian Johnson, die eerder de uitstekende sciencefictionprent Looper (2012) maakte, meteen de toon voor zijn film. De nadruk ligt in dit hoofdstuk vooral op het visuele en daardoor vergeet de regisseur voldoende aandacht te schenken aan de interessante achtergrondverhalen die J.J. in The Force Awakens rustig deed ontwaken. Johnsons film is veel minder verfijnd dan de vorige aflevering en dat zullen vele fans wellicht ook heel jammer vinden. De zaadjes die in The Force Awakens zorgvuldig werden geplant worden in The Last Jedi immers een beetje té hard omgeploegd. Bovendien worden in het verhaal een aantal keuzes gemaakt die de uiteindelijke finale iets te fel lijken te beperken. Zonde is dat…

© 2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Maar vergis je niet: Star Wars: The Last Jedi is en blijft een uitstekend staaltje cinema. Het verhaal is verre van saai en voor de personages is er zeker ook voldoende aandacht. Rey, Finn, Poe, Leia, Luke en Kylo Ren blijven fantastische personages die je net zoals in het vorige hoofdstuk meer dan eens met open mond naar het scherm doen staren. Maar hun persoonlijke verhalen lijken een beetje op pauze te staan, terwijl er toch ook plaats is voor nieuwe ontwikkelingen. Net zoals in de vorige film zorgen toppers als Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis en Domnhall Gleeson voor formidabel acteerwerk. Let bovendien ook op de mooie – jammer genoeg finale – performance van Carrie Fisher als Prinses Leia. En Mark Hamil? Ook die schittert wederom straf als Luke Skywalker.

Het verdict

De middelste aflevering binnen een trilogie is ongetwijfeld de moeilijkste. De eerste film liet de kijker immers kennis maken met alle personages en de laatste film belooft de langverwachte finale te worden. Dus… wat moet je als filmmaker dan aanvangen met het middelste deel? Dit was ongetwijfeld ook een vraag die voortdurend in het hoofd van regisseur Rian Johnson ronddoolde. Het resultaat is een goede, maar soms net iets te twijfelachtige, Star Wars-aflevering. De kijker wordt getrakteerd op fraaie strakke beelden, goede performances en een aangenaam verhaal. Maar tegelijk blijf je ook op je honger zitten. The Last Jedi mist wellicht gewoon de ‘J.J. Abrams-touch’. Het is dus uitkijken naar Episode IX, want daar zal J.J. Abrams wederom aan het roer staan. Hoe dan ook: zorg dat je Star Wars: The Last Jedi in je collectie opneemt. Want, hey, het is Star Wars!? De prent wordt verdeeld door Disney en ligt sinds 18 april 2018 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de spectaculaire trailer nu.

Heb jij Star Wars: The Last Jedi in de bioscoop gezien en vond jij de film ook minder goed dan The Force Awakens? Of was jij wel helemaal in de wolken? Laat het weten door nu een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *