Review – Luce (2020)

Informatie

Regie: Julius Onah
Cast: Naomi Watts, Kelvin Harrison Jr., Tim Roth, Octavia Spencer & Andrea Bang
Genre: Drama, mysterie
Distributeur: The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 1 juli 2020, verdeeld door Remain in Light

© 2019 DFG Pictures Inc. The Searchers. All Rights Reserved.

Recensie

Door de coronacrisis zijn er enorm veel films uitgesteld naar volgend jaar. Filmstudio’s hebben immers geen flauw benul van wanneer de situatie weer optimaal zal zijn voor het uitbrengen van een nieuwe film. Nog andere titels hebben dan weer een release gekregen op het kleine scherm via VOD en nog andere films zijn meteen op DVD en Blu-Ray verschenen. Één van de titels die de laatste maanden dat laatste lot onderging, is Luce. De mysterieuze dramaprent met Naomi Watts, Kelvin Harrison Jr, Tim Roth en Octavia Spencer werd wereldwijd enthousiast ontvangen en lijkt dus de perfecte film om in deze sombere eenzame tijden te bewonderen. Maar is dat ook echt zo? Lees snel verder als je daar samen met ons wilt achter komen.

© 2019 DFG Pictures Inc. The Searchers. All Rights Reserved.

Luce is dé man op zijn school. De schijnbaar doodgewone Amerikaanse jongen is immers de primus onder alle studenten en weet ook iedereen te verbluffen met zijn talenten als atleet. Die uitstekende reputatie komt fel onder druk te staan wanneer Harriet Wilson, één van zijn leerkrachten, een schokkende ontdekking doet in Luces kluisje. Hij zou immers illegaal vuurwerk bijgehouden hebben én bovendien bedreigende taal hebben neergeschreven in een opstel. Mevrouw Wilson brengt meteen Luces ouders op de hoogte en ook zij weten niet wat ze hiermee moeten doen. Zou het kunnen dat de ouders hun geadopteerde zoon volledig verkeerd inschatten? Heeft Luce duistere geheimen die beter niemand echt ontdekt? Terwijl Harriet alle moeite van de wereld doet om Luces persoonlijkheid bloot te leggen, ontstaat er een spannend getouwtrek over wat nu echt de waarheid is…

© 2019 DFG Pictures Inc. The Searchers. All Rights Reserved.

Mysterieuze cinema triggert menig filmfanaat eigenlijk van meet af aan. Het is immers altijd fantastisch om samen met de personages een kluwen van verhaallijnen te ontrafelen om zo uiteindelijk achter de waarheid te komen. Dat is met Luce niet anders. De film van regisseur Julius Onah, die de meest recente en meest teleurstellende aflevering in de Cloverefield-franchise inblikte, is over de gehele lijn immers indrukwekkend goed. Het verhaal over een geadopteerde jongen die mogelijks nog dingen meedraagt uit zijn kinderjaren is echt ongelooflijk spannend geschreven en gebracht. Ook het thema – over een jongen die eigenlijk niet zelf mag kiezen wie hij is – wordt ijzersterk in het verhaal geïmplementeerd. Onah zorgt er immers voor dat de kijker – net zoals de personages – voortdurend twijfelt aan de intenties van vrijwel alle persoonlijkheden. Dat je finaal dan ook geen echt antwoord krijgt om al je vragen stoort geenszins, want het laat echt ruimte voor een eigen denkpiste. Dit is intelligente cinema die de kijker niet als een dom wezen beschouwt.

© 2019 DFG Pictures Inc. The Searchers. All Rights Reserved.

De sterkte van Luce zit dus ongetwijfeld in het ijzersterke scenario, maar ook in de briljant opgebouwde personages. Het titelpersonage is immers erg gelaagd en laat in iedere scène een ander facet van zijn persoonlijkheid zien. Dat is fantastisch om te volgen, nog meer dankzij het straffe acteerwerk van de jonge Kelvin Harrison Jr. De Afro-Amerikaanse topacteur was eerder al te zien in sterke titels zoals 12 Years a Slave (2013) en Mudbound (2017) en timmert met deze rol nog verder aan zijn toekomstige succesvolle Hollywoodcarrière. Naast Luce zelf is ook Harriet Wilson een goed uitgewerkt en complex personage dat voortdurend met zichzelf lijkt te worstelen, net zoals Luces ouders. De rollen worden bovendien uitstekend gebracht door Octavia Spencer, Naomi Watts en Tim Roth. Luce is echt briljant geacteerde cinema.

Het verdict

Hou je van intelligente cinema die je vanaf de eerste seconde tot het allerlaatste beeld aan het scherm gekluisterd laat zitten? Zoek dan niet langer, want Luce is absoluut de film die je zoekt. Het verhaal over een Amerikaanse jongen die worstelt met zijn reputatie als goedhartige Barack Obama, een lastige leerkracht en twijfelende ouders is uitstekend geschreven en ook de personages zitten helemaal goed. Julius Onah regisseert goed, maar ook het acteerwerk van de gehele cast zit perfect. Dit is cinema die je niet mag missen en die je best zo snel mogelijk in huis haalt. Luce wordt verdeeld door The Searchers en ligt sinds 1 juli 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de al bijzonder interessante trailer van de film nu.

Kan je begrijpen dat een tiener het moeilijk heeft met zijn imago als de Barack Obama-achtige Afro-Amerikaan die niets verkeerds mag doen? Heb je Luce al gekeken en vond je de film ook zo sterk? Laat het ons snel weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *