Review – 2 Miles Below (2020)

Informatie

Regie: Eddie Mensore
Cast: Terry Serpico, Mark Ashworth, Kevin Sizemore, Clint James, Drew Starkey & Francine Locke
Genre: Drama, thriller
Distributeur: Source 1 Media
Releasedatum DVD: 21 mei 2020

© 2019 Mine 9 Movie. All Rights Reserved.

Recensie

De meeste jobs zijn relatief veilig en houden zelfs geen enkel risico in. Denk bijvoorbeeld maar aan kantoorjobs of een betrekking als verkoper in een winkel. Toch zijn er ook heel wat jobs van een ander kaliber waarbij er voortdurend een risico boven het hoofd van de beoefenaar hangt. Zo zijn lassers, bouwvakkers en tegenwoordig zelfs leraars niet altijd zeker van hun veiligheid. Hoewel we het in België niet meer kennen, zijn ook mijnwerkers allesbehalve veilig tijdens het uitoefenen van hun job. Wat wanneer de mijn waarin ze werken instort of er plots een zuurstoftekort ontstaat door een grote hoeveelheid aan bepaalde gassen? Daarover gaat 2 Miles Below, een kleine dramaprent die recent op DVD in de winkelrekken verschenen is.

© 2019 Mine 9 Movie. All Rights Reserved.

Samen met zijn team van doorwinterde en dappere mijnwerkers is Zeke al jaren aan de slag in één van de mijnen diep in de Noord-Amerikaanse Appalachen. Geleidelijk aan heeft hij echter door dat de situatie er fel verslechtert. Het bedrijf waarvoor ze werken voorziet immers niet langer een reddingsteam. Wanneer ook de voorman van het team ziekvalt en Zeke er echt helemaal alleen voor staat, besluit hij om de situatie te alarmeren. Toch gaat hij samen met zijn team weer op zoek naar kolen. Niemand heeft immers zin om een vast inkomen te verliezen. Terwijl de mannen zich drie kilometer onder de grond bevinden, gebeurt het onvermijdelijke: de mijn stort in en er ontstaat een gevaarlijke brand. De negen mijnwerkers moeten zien te overleven met slechts één uur aan zuurstof…

© 2019 Mine 9 Movie. All Rights Reserved.

Het is al wel langer geweten dan vandaag dat bepaalde gebieden in de VS, die voornamelijk ruraal zijn, eerder achtergesteld gebied zijn waar de economische situatie allesbehalve optimaal is. Dat is ook het geval in de Appalachen, waar duizenden Amerikanen proberen om geld te verdienen door middel van mijnbouw. Regisseur Eddie Mensore legt met zijn kleine maar interessante dramaprent bloot hoe schrijnend de situatie er is. Zelfs wanneer hun leven op het spel staat, hebben de locals er geen enkel probleem mee om een mijn binnen te gaan. Hun loon of een eventuele verzekeringspremie bij sterfte is hen immers heel dierbaar. Dat alles maakt de hele survivalsetting van 2 Miles Below echt boeiend. Alleen is het jammer dat de film vaak amateuristisch aanvoelt, al ligt dat voornamelijk aan het hele lage budget.

© 2019 Mine 9 Movie. All Rights Reserved.

Eenmaal je accepteert dat je kijkt naar een erg low budgetfilm die zich volledig in het B-genre bevindt, kan je niet anders dan vaststellen dat alles wel behoorlijk goed aanvoelt. Ook de personages, die verre van oppervlakkige persoonlijkheden betreffen, zijn aangenaam om te volgen. Daar zit vanzelfsprekend ook de – relatief onbekende – cast voor iets tussen. Terry Serpico voert deze immers erg overtuigend aan als de dappere en leidinggevende Zeke. Maar ook Mark Ashworth, Kevin Sizemore, Clint James en Drew Starkey doen het helemaal niet slecht. Je voelt iedere seconde dat de regisseur en zijn cast echt een pakkend verhaal willen vertellen en daarin zijn ze – ondanks het magere budget – helemaal in geslaagd.

Het verdict

2 Miles Below is een film die absoluut nooit in de Belgische zalen verschenen zou kunnen zijn. De film is immers erg low budget en zou met de onbekende cast geenszins mensen naar de bioscoop trekken. Dat betekent echter helemaal niet dat je de film moet ontwijken. Regisseur Eddie Mensore slaagt er immers in om met een beperkt budget een goed verhaal te brengen en een schrijnende situatie in de States aan de kaak te stellen. Dit is broodnodige cinema die best te pruimen is, ook al voel je echt dat het om een B-film gaat. Ben je nog maar een klein beetje getriggerd door de film? Twijfel dan niet en kijk hem. Je zal het je niet beklagen. 2 Miles Below wordt verdeeld door Source 1 Media en ligt sinds 21 mei 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de prent nu.

Wist jij dat de situatie in de VS in de mijnsector zo schrijnend was en dat bedrijven niet kijken naar de gezondheid van hun mijnwerkers? Heb je 2 Miles Below al gekeken en vond je de film ook best oké? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *