Review – Jack Ryan: Seizoen 2 (2020)

Informatie

Regie: Andrew Bernstein, Dennie Gordon & Phil Abraham
Cast: John Krasinski, Wendell Pierce, Noomi Rapace, Jordi Mollà, Michael Kelly & Cristina Umaña
Genre: Actie, drama, thriller
Originele zender: Amazon Prime Video
Distributeur: Paramount Pictures
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 26 augustus 2020

© 2019, 2020 Paramount Television and Amazon Content Services, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Toen in oktober 2013 bekend geraakte dat Tom Clancy op 66-jarige leeftijd overleden was, werden heel wat fans muisstil. De uitstekende schrijver was immers wereldwijd bekend om zijn sterke thrillers en spionageverhalen die geleid hebben tot grote gamereeksen zoals Splinter Cell en The Division. Ook voor film- en seriefans is Clancy’s naam verre van onbekend. Zo werden reeds een aantal pogingen ondernomen om Jack Ryan, één van Clanvy’s personages, naar het scherm te brengen. De meest recente versie, in de vorm van een serie met John Krasinski in de titelrol, is intussen al toe aan haar tweede seizoen. Is Amazons Jack Ryan ook in de tweede jaargang nog steeds even indrukwekkend en spannend?

© 2019, 2020 Paramount Television and Amazon Content Services, LLC. All Rights Reserved.

Nadat Jack samen met zijn team de terroristische cel van Suleiman wist in te rekenen en hij weigerde om met Jim Greer naar Moskou te gaan, werkt hij momenteel als hoofd van T-FAD. Wanneer hij dieper onderzoek doet naar een schijnbaar onschuldig schip dat aangemeerd is in Venezuela én er tegelijk een verdacht pakket in de jungle wordt ontdekt, belandt hij samen met Greer in de ambassade van Caracas. Onbewust doen de twee immers samen onderzoek naar een groot samenwerkingscomplot en beiden zijn er zeker van dat de Nicolás Reyes, de Venezolaanse president, daar voor iets tussen zit. Niet veel later vindt er een vreselijke aanslag plaatst die bij Jack en Greer diepe wonden slaan. De twee moeten samen met afdelingshoofd Mike November zien te achterhalen hoe het hele zaakje in elkaar steekt. Zullen ze dat te weten komen vooraleer er meer slachtoffers vallen?

© 2019, 2020 Paramount Television and Amazon Content Services, LLC. All Rights Reserved.

Het eerste seizoen van Jack Ryan was een fantastisch schot in de roos. Het verhaal, de actiescènes, het tempo en het visuele aspect zaten immers helemaal goed. Het grote enthousiasme dat je hierdoor voor het tweede seizoen hebt, is dan ook geenszins misplaatst. Seriemakers Carlton Cuse en Graham Roland presenteren de kijker ook in de nieuwe reeks een spannend verhaal, al valt op dat alles deze keer veel minder doordacht is. Het tweede seizoen voelt immers vaak erg voorspelbaar en klassiek aan. Zijn de scenaristen iets te lui geweest? Met momenten is je interesse jammer genoeg niet altijd even sterk. Dat gezegd zijnde: visueel is alles wel weer perfect. Regisseurs Andrew Bernstein, Dennie Gordon en Phil Abraham weten goed wat ze doen en zorgen voor fantastische actiescènes die sterk in beeld gebracht worden.

© 2019, 2020 Paramount Television and Amazon Content Services, LLC. All Rights Reserved.

Dat alles wat minder straf aanvoelt in dit nieuwe seizoen heeft van en zeker ook te maken met het gebrek aan interessante personageontwikkelingen. Jack, Jim, president Reyes en quasi alle andere personages die je in dit seizoen ziet rondflaneren maken immers amper interessante psychologische ontwikkelingen door. Dit neemt niet weg dat de personages uitstekend worden vertolkt door respectievelijk John Krasinski, Wendell Pierce en Jordi Mollà. De rol van nieuwkomer Mike November, afdelingshoofd van de CIA in Venezuela, wordt ook sterk gebracht door Michael Kelly. Tot slot zie je ook nog de Zweedse topactrice Noomi Rapace schitteren als de verrassende Duitse Harriet Baumann en duikt de getalenteerde Cristina Umaña op als kersverse politica Gloria Bonalde. De cast is dus op z’n minst erg sterk te noemen.

Het verdict

Na een schitterend eerste seizoen legden makers Carlton Cuse en Graham Roland de lat voor Jack Ryan heel erg hoog. Het is dan ook weinig verrassend dat het tweede seizoen net iets minder goed scoort. Het verhaal over een politiek en crimineel complot in Venezuela is zeker interessant, maar wordt niet altijd even goed verteld. Hierdoor zwakt je aandacht soms heel fel af. De charismatische John Krasinski is en blijft echter schitterend als Jack Ryan en ook Noomi Rapace, Wendell Pierce en Jordi Mollà leveren uitstekend acteerwerk, al zijn hun personages niet steeds even sterk. Hoe dan ook: als je houdt van Tom Clancy én je een zwak hebt voor alles wat met actie te maken heeft, is ook het tweede seizoen van Jack Ryan voor jou een echte must see. De reeks wordt verdeeld door Paramount Pictures en is sinds 26 augustus 2020 te koop op DVD en Blu-Ray. Bekijk de trailer van het tweede seizoen nu.

Heb jij het eerste seizoen van Jack Ryan met John Krasinski gekeken en keek je ook uit naar de tweede reeks? Wat vond jij ervan? Vond je het ook niet iets minder straf? Laat het ons weten door snel hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *