Review – Captive State (2020)

Informatie

Regie: Rupert Wyatt
Cast: Ashton Sanders, John Goodman, Vera Farmiga, Colson Baker & Jonathan Majors
Genre: Sciencefiction, drama, avontuur
Distributeur: WW Entertainment
Releasedatum DVD: 2 september 2020

© 2019 Storyteller Distribution Co., LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Voor filmstudio’s zijn twee soorten films altijd gigantische gokjes: sciencefiction- en fantasyspektakels. Die twee filmgenres zijn immers niet altijd een gigantisch schot in de roos, ook al kan de film kwalitatief wel schitterend zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan Denis Villeneuves Blade Runner 2049 (2017), de nagenoeg perfecte film die ondanks dat alles toch wereldwijd een flop werd. Dit leidt er dan ook toe dat filmstudio’s nog steeds proberen om soortgelijke films op de wereld los te laten, maar dan wel met een budget dat zo klein mogelijk is. Eerder dit jaar zou WW Entertainment Captive State, een op het eerste gezicht interessante alienprent met John Goodman en Vera Farmiga, uitbrengen in de Belgische zalen. De coronacrisis stak daar echter een stokje voor. Is het een goede poging om met een klein budget sciencefictionpret te brengen of toch maar niet?

© 2019 Storyteller Distribution Co., LLC. All Rights Reserved.

In 2018 en 2019 wordt de wereld opgeschrikt door een buitenaardse invasie. Overal ter wereld strijken grote ruimteschepen neer en ontpoppen de buitenaardse wezens zich tot nieuwe Wetgevers. Dat gebeurt ook in Chicago, waar er zich middenin de stad een no go zone bevindt die enkel toegankelijk is voor de mensen in hoogste rang bij de politie. Het hardhandige optreden van de Wetgevers en de politie heeft echter geleid tot een grote groep van verzetsstrijders die er alles aan willen doen om de Wetgevers voor goed van onze aardbol te doen verdwijnen. Één daarvan is Gabriel Drummond, een zwarte man die woont in Pilsen. Samen met zijn vriend probeert hij zijn steentje bij te dragen. Wanneer hij een groot geheim ontdekt én hij onder druk wordt gezet door commissaris William Mulligan, wordt alles bijzonder gevaarlijk. Hoe loopt dit af?

© 2019 Storyteller Distribution Co., LLC. All Rights Reserved.

De verschillende trailers van Captive State en de korte inhoud van de sciencefictionprent leken stuk voor stuk heel erg veelbelovend. Aanvankelijk kijk je dan ook dolenthousiast naar welke straffe dingen Rise of the Planet of the Apes-regisseur Rupert Wyatt uit zijn hoed gaat toveren. Hoewel het verhaal op zich wel interessant is, kan je echter niet anders dan vaststellen dat deze sciencefictionfilm op alle vlakken vergeet te verbluffen. Het verhaal gaat immers traag vooruit en lijkt bovendien ook nergens heen te gaan. De uiteindelijke climax is dan ook maar weinig indrukwekkend. Ook visueel is de film niet perfect. De CGI die je kan zien zit goed. Alle andere speciale effecten zijn gewoonweg niet zichtbaar omdat de film bijna volledig pikdonker is. Zonde… Captive State had echt sterke cinema kunnen zijn.

© 2019 Storyteller Distribution Co., LLC. All Rights Reserved.

Dat het geheel maar flauw aanvoelt heeft ook te maken met hoofdrolspeler Ashton Sanders. De jonge Afro-Amerikaanse acteur heeft immers veel te weinig ervaring om een film als deze te dragen. Bovendien zorgt regisseur-scenarist Wyatt voor een personage dat niet steeds even sterk aanvoelt. Goed acteerwerk komt dan weer wel van topper John Goodman en de verrassende Vera Farmiga. Hun personages zijn bovendien ook een stuk minder oppervlakkig. Verder zie je ook nog Jonathan Majors en Colson Bakers in magere ondersteunende rollen de revue passeren. De cast van de film is dus zeker niet mis, maar voor de hoofdrol had Wyatt beter een andere acteur gekozen.

Het verdict

Met een budget van 25 miljoen dollar – hetgeen weinig is voor een sciencefictionfilm – proberen Participant Media en regisseur Rupert Wyatt de kijker zo goed als mogelijk te imponeren. Jammer genoeg lijkt dat op alle vlakken een beetje te mislukken. Het verhaal is slecht mager interessant en ook de personages zijn niet steeds even aangenaam om te volgen. Als je daarnaast ook nog merkt dat de prent visueel veel te duister is én dat de hoofdrol wordt neergezet door een te onervaren Ashton Sanders, weet je eigenlijk al wel meer dan genoeg. Captive State is een teleurstellende scifiprent die je kostbare tijd eigenlijk niet waard is. Wil je de film toch een kans geven? Twijfel dan zeker niet. De film van WW Entertainment ligt sinds 2 september 2020 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer nu.

Had jij ook het gevoel dat Captive State indrukwekkende cinema ging worden en was je ook zo teleurgesteld? Of vond je de film wel interessant? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *