Review – The Fanatic (2020)

Informatie

Regie: Fred Durst
Cast: John Travolta, Ana Golya, Devon Sawa, James Paxton & Jacob Grodnik
Genre: Criminaliteit, thriller
Distributeur: Dutch FilmWorks
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 25 september 2020

© 2019 Bill Kenwright LTD. All Rights Reserved.

Recensie

Het is eigen aan mensen dat ze steeds iemand hebben om naar op te kijken. Ook jij hebt vast en zeker iemand die je ongelooflijk hard bewonderd omdat hij of zij een kei is in zijn of haar vak of omdat je hem of haar gewoonweg bijzonder inspirerend vind omwille van de persoon die men is. Dat is ongetwijfeld een goede zaak. Het spoort ons immers aan om steeds veel te willen bereiken en even succesvol te zijn als de persoon die we zo fel bewonderen. In sommige gevallen krijgt die bewondering echter een gevaarlijk kantje. Zo zijn er nu en dan wel fans van grote wereldsterren die net iets te ver gaan, tot op het obsessieve en enge toe. Daarover gaat The Fanatic, een kleine Amerikaanse thriller die eerder deze week op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken verscheen.

© 2019 Bill Kenwright LTD. All Rights Reserved.

Moose is een autistische straatartiest en probeert zijn cent te verdienen door in Los Angeles op te treden als Londense politieagent. Het merendeel van zijn tijd gaat echter naar zijn hobby: handtekeningen verzamelen van de grote Hollywoodacteur Hunter Dunbar, een man die in vele films schitterde en die al een lange tijd Mooses nummer één is. Hij probeert er dan ook alles aan te doen om een ontmoeting met de man te strikken. Wanneer hem dat eindelijk lukt, draait alles helemaal anders uit dan verwacht. Moose merkt immers meteen dat Hunter allesbehalve aangenaam is en dat hij totaal geen respect heeft voor zijn fans. Daarom besluit hij om met de hulp van zijn enige en beste vriendin Leah, een getalenteerde paparazzi-fotografe, op zoek te gaan naar Hunters huis. Alleen blijkt dat verre van een goed plan…

© 2019 Bill Kenwright LTD. All Rights Reserved.

John Travolta is – en dat is vast en zeker een understatement – een bijzondere persoonlijkheid. De eens zo straffe acteur is de laatste jaren, net zoals Nicolas Cage, eigenlijk enkel te zien in matige en vreemde actieprenten of thrillers. Nu voegt hij daar met The Fanatic een nieuwe titel toe aan dat lijstje. De prent van regisseur en scenarist Fred Durst, de zanger van band Limp Bizkit, is immers bijzonder eigenaardig. Je voelt aan alles dat de prent weinig doordacht is en over de gehele lijn ook behoorlijk oppervlakkig. Er is weinig dat je echt enthousiast maakt. Toch slaagt Durst erin je met interesse naar het scherm te doen staren. Ze zeggen wel eens: “Soms is een film zo slecht dat hij toch de moeite waard is.” Wel, die vlieger gaat met The Fanatic helemaal op. Inhoudelijk is de prent echter weinig imposant, al krijgt autisme met deze prent nog eens wat aandacht. Misschien is het alleen niet op de juiste manier.

© 2019 Bill Kenwright LTD. All Rights Reserved.

Op één ding scoort deze film vast en zeker wel. John Travolta, de man die iedereen kent van Grease (1978), gaat volledig op in zijn rol als de autistische Moose. Je kan veel zeggen over de opbouw en psychologische ontwikkeling van het personage, maar één ding is zeker: geloofwaardig is het over de gehele lijn wel. Travolta zorgt er daardoor voor dat iedere seconde toch interessant blijft. Ook Devon Sawa is geloofwaardig als de topacteur Hunter Dunbar, al heeft zijn personage helemaal geen backstory meegekregen. Zonde is dat, want op die manier konden de interacties tussen Hunter en Moose misschien inhoudelijk echt interessant zijn. De cast wordt ten slotte aangevuld door een degelijke Ana Golja en de fijne ondersteunende Jacob Grodnik.

Het verdict

Ben je op zoek naar een bijzondere film waarvan je bij het begin geen enkele verwachting hebt? Zoek dan niet verder want The Fanatic is absoluut de film die je dan moet kijken. Regisseur-scenarist Fred Durst presenteert de kijker een vreemde maar straightforward misdaadthriller over een autistische man die zijn obsessie voor een bekende acteur maar moeilijk kan loslaten. De personages zijn flauw en onderontwikkeld, maar het acteerwerk biedt op dat vlak zeker een tegengewicht. Travolta amuseert zich als de autistische Moose en maakt de film alsnog de moeite waard. The Fanatic is dus zeker de moeite waard als de trailer en de korte inhoud, samen met onze recensie, je interesse wekken. De film wordt verdeeld door Dutch FilmWorks en ligt sinds 25 september 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de prent nu.

Had jij al gehoord over deze kleine en merkwaardige misdaadprent met John Travolta? Heb je de film intussen misschien zelf al gekeken? Of ben je dat nog van plan? Wat denk je over de prent? Laat het ons weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *