Review – The Farewell (2020)

Informatie

Regie: Lulu Wang
Cast: Shuzhen Zhao, X Mayo, Awkwafina, Tei Ma, Han Chen & Diana Lin
Genre: Drama, komedie
Distributeur: The Searchers
Releasedatum bioscoop: 22 januari 2020
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 20 mei 2020, verdeeld door Remain in Light

© 2019 Big Beach, LLC. All Rights Reserved.

Releasedatum

Op internationale prijsuitreikingen is steeds meer aandacht voor diversiteit. Zo waren tijdens de laatste Emmy Awards heel wat Afro-Amerikaanse acteurs en actrices genomineerd. Ook tijdens de Oscars, die de vorige jaren gedomineerd werden door de hashtag #OscarsSoWhite, werd er meer gewerkt aan diversiteit. Dat resulteerde dit jaar – een meer dan terecht omwille van de kwaliteit ook – in heel wat prijzen voor de Zuid-Koreaanse topfilm Parasite (2019). Het is bovendien geen geheim dat Aziatische (co)producties steeds aan belang winnen. Zo was in 2019 ook de dramatische komedie The Farewell één van de titels waar iedereen naar uitkeek en die actrice Awkwafina uiteindelijk ook een Golden Globe deed winnen. Is die Amerikaans-Chinese prent ook echt de moeite waard om bij je thuis te bekijken?

© 2019 Big Beach, LLC. All Rights Reserved.

In het grote New York gaat het leven zijn gangetje. Dat geldt ook voor Billi, een jonge dertiger die het financieel niet zo heel breed heeft en die nog steeds alleen door het leven gaat. Met andere woorden: ze is nog steeds afhankelijk van haar ouders. Nagenoeg iedere dag belt ze met haar grootmoeder Nai Nai, die in de buurt van  de Chinese grootstad Peking woont. Wanneer ze niet veel later hoort dat Nai Nai ongeneeslijk ziek is, gaat ze samen met haar ouders naar China. Alleen zijn de omstandigheden erg bijzonder. De familie heeft immers afgesproken om Nai Nai niets te vertellen over haar toestand en organiseert halsoverkop het trouwfeest van Hao Hao als smoesje om heel de familie samen te brengen. Hoe zullen deze afscheidsdagen voor de familie verlopen? Zal Nai Nai ooit te weten komen wat echte reden is van de familiemeeting?

© 2019 Big Beach, LLC. All Rights Reserved.

Voor haar tweede langspeler focuste regisseur-scenariste Lulu Wang op haar eigen leven en ervaringen met haar grootmoeder. Zij moest een paar jaren terug immers zelf naar China afzakken om er een halsoverkop georganiseerd trouwfeest bij te wonen om afscheid te kunnen nemen van haar grootmoeder. Je hoeft helemaal geen kei te zijn om te beseffen dat dat voor knotsgekke taferelen heeft gezorgd, ook al was de situatie bloedernstig. Die sfeer weet zij dan ook perfect naar voren te brengen in The Farewell. Het verhaal over een familie die omgaat met zwaar verdriet terwijl de persoon waarover het verdriet gaat er zelfs niet van weet, is gewoonweg perfect verteld. Na een half uurtje valt echter wel op dat het tempo van deze dramaprent erg laag ligt. Pas in het tweede deel van de film, waarin Billi’s gewetensproblemen geëtaleerd worden, komt de film echt op gang.

© 2019 Big Beach, LLC. All Rights Reserved.

Het trage tempo van The Farewell brengt wel met zich mee dat Lulu Wang de tijd neemt om haar personages uitstekend uit te werken. Op dat vlak is de film dan ook een voorbeeld voor velen. Zo is het mooi om te zien dat Bili, een jonge vrouw die haar grootmoeder doodgraag ziet, doorheen de hele prent een mooie ontwikkeling doormaakt. Het personage is uitstekend opgebouwd en komt bovendien volledig tot zijn recht dankzij het fijngevoelige acteerwerk van klasactrice Awkwafina. De Golden Globe voor beste actrice is dan ook helemaal niet onterecht geweest. Ook Nai Nai, de lieve oma van Billi, is een mooi personage en wordt bijzonder frivool neergezet door Shuzhen Zhao, een actrice die al heel wat grote Chinese topfilms op haar palmares heeft staan. Verder zie je onder meer Tzi Ma, Diana Lin en Aoi Mizuhara in fijne rollen schitteren.

Het verdict

Met haar nieuwe langspeler brengt Lulu Wang een verhaal dat haar echt na aan het hart ligt. De met momenten knotsgekke komedie over een familie die moet omgaan met een naderend verlies zit op ieder vlak uitstekend in elkaar. Het verhaal wordt sterk verteld, al is het tempo niet steeds even hoog. Wang heeft een gigantische aandacht voor haar personages en dat komt het finale eindproduct natuurlijk alleen maar ten goede. Awkwafina voert de uitstekende cast aan en draagt de film met haar ijzersterke acteerwerk volledig. Conclusie van ons betoog? Zorg dat je The Farewell zo snel mogelijk opneemt in je filmcollectie. Je zal het je zeker niet beklagen. De prent van Remain in Light ligt sinds 20 mei 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Hou jij wel van Aziatische producties en heb je deze Amerikaans-Chinese productie al gekeken? Wat vond jij van het verhaal van Lulu Wang en het sterke acteerwerk van Akwafina? Ga je de film een kans geven? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *