Review – Enola Holmes (2020)

Informatie

Regie: Harry Bradbeer
Cast: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Claflin, Helena Bonham Carter & Louis Partridge
Genre: Actie, avontuur, criminaliteit
Distributeur: Netflix
Releasedatum: 23 september 2020, exclusief te bekijken via Netflix

© 2020 Alex Bailey – Legendary. All Rights Reserved.

Recensie

Het Hollywood van vroeger moet stilaan plaats maken voor de jonge garde. Ian McKellen, Robert DeNiro, Meryl Streep en Maggie Smith… het zijn maar enkele namen van acteurs en actrices die al op zeer vergevorderde leeftijd gekomen zijn. Vergis je echter niet: de jonge garde die momenteel bezig is aan een opmars in Tinseltown is minstens zo getalenteerd. Één van de namen die de laatste jaren bijzonder veel respect afdwingt, is Millie Bobby Brown. De jonge actrice, die bij het grote publiek voornamelijk bekend werd door haar rol als Eleven in de topreeks Stranger Things, is immers enorm getalenteerd en zal binnen een paar jaar wellicht all over the place zijn. Eerder dit jaar schitterde ze in Enola Holmes, een Netflix Original Film over de jongere zus van de bekende Sherlock Holmes. Is dit een nieuwe grote stap voor de jonge Britse actrice?

© 2020 Alex Bailey – Legendary. All Rights Reserved.

De zestienjarige Enola Holmes woont samen met haar moeder Eurdoria op het platteland in het Verenigd Koninkrijk. De twee wonen er alleen en zijn al jarenlang vervreemd van Sherlock en Mycroft, de twee oudere broers van Enola die in Londen aan het werk zijn als detective en politieman. Op een ochtend wordt het pientere meisje wakker en lijkt haar hele wereld in te storten. Haar moeder is immers met de noorderzon verdwenen. Nadat haar vraag om hulp van haar broers helemaal negatief uitdraait, besluit Enola om zelf op onderzoek uit te gaan. Ze trekt naar Londen om er meer te weten te komen over de motieven van haar moeder en gebruikt meteen haar detectiveskills om een andere zaak op te lossen. Hoe zal dit aflopen voor het jonge meisje dat stilaan volwassen wordt?

© 2020 Alex Bailey – Legendary. All Rights Reserved.

Iedereen kent de verhalen van de grote Sherlock Holmes wel. Maar wie wist eigenlijk dat de bekende detective ook een zusje had dat minstens zo interessant was? Scenarist Jack Thorne, die ook The Aeronauts (2019) neerpende, laat je dan ook kennis maken met die ietwat minder bekende persoonlijkheid en begeeft zich dus in eerder ongekend terrein. Zijn scenario, gebaseerd op de uitstekende roman van Nancy Springer, is echter tot in de puntjes uitgewerkt en verveelt je geen seconde. Na een ietwat eigenzinnig begin gooit Thorne je meteen in zijn verhaal en trakteert hij jou op de ene aangename verrassing na de andere, vergezeld van een perfecte portie feminisme. Enola Holmes is ijzersterke, plezierige, entertainende, avontuurlijke én grappige cinema die je gewoon gezien moét hebben.

© 2020 Alex Bailey – Legendary. All Rights Reserved.

De voornaamste reden om de film niet te missen – naast het uitstekende verhaal en het goede tempo – is natuurlijk de jonge Millie Bobby Brown. De veelzijdige Britse actrice bewees zich eerder al met haar briljante acteerwerk in Stranger Things en toont zich nu nog meer als een uitstekende topactrice. Bobby Brown draagt de film in haar eentje en doet dat perfect op haar 16-jarige leeftijd. Het zou natuurlijk onfair zijn om de actrice met alle eer te laten lopen. De cast wordt immers ook bevolkt door een heerlijke Henry Cavill, die de rol van Sherlock Holmes voor zijn rekening neemt, en een sterke Sam Claflin. Daarnaast zie je ook Helena Bonham Carter als moeder Holmes en steelt Louis Partrigde de show als de aangename Tewkesbury. Wat een cast, wat een film, wat een schot in de roos!

Het verdict

Op Netflix zijn er heel wat interessante pareltjes te vinden. Door het enorme aanbod aan Netflix Originals is het echter vaak een heuse opdracht om de echte waardevolle titels eruit te pikken. Één daarvan is ongetwijfeld deze Enola Holmes, een eigenzinnig misdaadavontuur met een komische noot die je een avond vol entertainment bezorgt. Het scenario is schitterend en uitstekend uitgevoerd door regisseur Harry Bradbeer. Maar ook de cast doet het fantastisch. Millie Bobby Brown is mooi op dreef als het titelpersonage en wordt bijgestaan door Henry Cavill en andere topacteurs. Om een lang verhaal kort te maken: dit is topcinema die je niet mag missen. Enola Holmes is een exclusieve Netflix Original en is sinds 23 september 2020 via de streamingdienst te bekijken. Check de trailer van de film nu.

Zie jij Millie Bobby Brown ook zo graag de pannen van het dak spelen? Heb je ook zo genoten van Enola Holmes of vond je de film veel minder goed dan wij? Heb je hem nog niet gekeken en ben je dat nog van plan? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *