Review – Capone (2020)

Informatie

Regie: Josh Trank
Cast: Tom Hardy, Laura Cardellini, Matt Dillon, Kyle MacLachlan, Jack Lowden & Al Sapienza
Genre: Biografisch drama, criminaliteit
Distributeur: Remain in Light, uitgebracht namens The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 28 oktober 2020

© 2020 Fonzo, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

Er zijn heel wat figuren doorheen de geschiedenis geweest die momenteel nagenoeg iedereen kent. Denk maar aan personen zoals Napoleon Bonaparte, Marie Curie, Jeanne D’Arc, Christoffel Columbus, Adolf Hitler enzovoort. Niet alleen door de vele – soms vreselijke – verhalen die je al hoorde ken je deze figuren, maar ook door de vele bioscoopprenten die je reeds tot leven zag komen. Een andere bekende figuur – vooral in de Amerikaanse geschiedenis dan – is Al Capone. De topgangster uit New York, die beter bekend stond als Scarface, belandde na jaren van criminaliteit op het hoogste niveau in 1931 in de gevangenis. Tien jaar later kwam hij vrij. Maar hoe verliep het leven van de topgangster toen? Daarover gaat Capone, het nieuwste wapenfeit van regisseur Josh Trank.

© 2020 Fonzo, LLC. All Rights Reserved.

Het is 1941. Na tien jaar vertoefd te hebben in de gevangenis, verblijft Alphonse Capone nu in een prachtig landhuis in Florida. Alleen is hij helemaal niet meer de oude maffiabaas. Door een vreselijke vorm van dementie en syfilis is de man zowel fysiek als mentaal bijzonder zwak. Terwijl iedereen rondom hem, waaronder zijn lieve vrouw Mae, er alles aan doet om zijn leven zo aangenaam mogelijk te maken, moet Capone opboksen tegen zijn eigen demonen en verleden. Wanneer één van zijn overleden vrienden hem in zijn gedachten komt vertellen dat hij tien miljoen dollar verstopt heeft en ook de politie daarvan op de hoogte blijkt, begint Fonse hard na te denken. Zal hij terug te weten komen waar het geld ligt of zal niemand het ooit kunnen vinden?

© 2020 Fonzo, LLC. All Rights Reserved.

Het is altijd leuk om te zien hoe jonge regisseurs zoals Josh Trank – die zichzelf helemaal op de kaart zette met de spannende sciencefictionprent Chronicle in 2012 – een historische figuur uit de vorige eeuw terug tot leven wil brengen met een cinemaprent. Alleen moet meteen gezegd: Capone is helemaal geen schot in de roos. De film vertelt het saaie en erg trage verhaal van een man die zowel inwendig als uitwendig compleet is afgeleefd en stilaan verder en verder aftakelt. Afgezien van enkele fraaie shots weet Trank je eigenlijk maar amper te entertainen. Nu en dan kent de film enkele ‘spannende’ momenten, maar eigenlijk is Capone niet meer dan een langdradige martelprent die weinig onderhoudend overkomt.

© 2020 Fonzo, LLC. All Rights Reserved.

Trank maakte de laatste jaren wel meerdere vreemde keuzes. Zo regisseerde hij en schreef hij het scenario voor Fantastic Four (2015), dé lange comebackfilm van de Marvelsuperhelden. Ook die prent was een regelrecht drama. Niet alleen Trank lijkt soms de verkeerde richting op te gaan. Die vlieger gaat immers ook op voor Tom Hardy, die zijn uiterste best doet om Al ‘Scarface’ Capone in deze prent overtuigend te brengen. Jammer genoeg kan je niet anders dan aanvoelen dat deze rol Hardy volledig onwaardig is. Op enkele momenten na voelt zijn acteerwerk, net zoals het personage zelf, immers erg fake aan. Daardoor kan je ook geenszins enthousiast worden over het veel degelijkere acteerwerk van Linda Cardellini en Matt Dillon. Jammer is dat…

Het verdict

Doorheen de filmgeschiedenis zijn intussen al heel wat interessante biopics over al even interessante historische figuren op het publiek losgelaten. Jammer genoeg hoort deze Capone daar geenszins bij. De langdradige en weinig entertainende martelfilm van Josh Trank, die zich nochtans bewezen heeft, doet met momenten zelf pijn aan je ogen. Ook het acteerwerk van Tom Hardy maakt het er niet veel beter op, zeker als je weet wat Hardy in zijn mars heeft. Om een lang verhaal kort te maken: verdoe je tijd niet met Capone, want al wat je krijgt is een saaie vertelling over het laatste levensjaar van een man die niets interessants meer te zeggen heeft. Capone wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 28 oktober 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de prent nu.

Heb jij deze biografische misdaadprent over het levenseinde van Al Capone ook gekeken en was je ook zo ongelooflijk teleurgesteld door de film? Vond je het verhaal van Trank toch goed? En wat denk je van het acteerwerk van Tom Hardy? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *