Review – Vliegende Hollanders: Seizoen 1 (2020)

Informatie

Regie: Joram Lürsen
Cast: Daan Schuurmans, Fedja van Huêt, Sanne Samina Hanssen, Steef de Bot, Laura de Boer & Bram Suijker
Genre: Historisch drama, avontuur
Originele zender: NPO 1
Distributeur: WW Entertainment
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 16 december 2020

© 2020 Tokapi Series AVOTROS. All Rights Reserved.

Recensie

Doorheen de geschiedenis heeft de mensheid het tegen heel wat uitdagingen moeten opnemen. Zo waren er in de middeleeuwen vreselijke jaren met de Pest en waren er later ook heel wat pogingen om ontdekkingsreizen richting de Nieuwe Wereld tot een goed einde te brengen. Niet alleen die grote verhalen zijn de moeite waard om te vertellen. Ook in onze contreien hebben zich doorheen de geschiedenis heel wat boeiende en allesveranderende dingen voorgedaan. Denk bijvoorbeeld maar aan de start van de publieke luchtvaart bij onze noorderburen. De komst van de KLM zorgde immers niet alleen in Nederland maar ook bij ons voor een heuse omwenteling. Daarover gaat de visueel verbluffende reeks Vliegende Hollanders die sinds een tijdje in de Belgische winkelrekken ligt.

© 2020 Tokapi Series AVOTROS. All Rights Reserved.

Albert ‘Ab’ Plesman is een doodgewone man. Wanneer hij na de Eerste Wereldoorlog terug thuiskomt bij zijn familie, heeft hij een schitterend idee: hij wil de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij opstarten en van start gaan met de eerste burgervluchten vanuit de Lage Landen. Wanneer hij met succes een indrukwekkende vliegtuighappening weet te organiseren krijgt hij uiteindelijk ook een aantal investeerders aan zijn kant. Alleen lopen de zaken niet gemakkelijk. Al gauw wordt duidelijk dat Plesman de enige is die risico’s wil nemen en dat zijn plannen meer dan eens gedwarsboomd worden door de raad van bestuur én Anthony Fokker, een ambitieuze vliegtuigbouwer die na de oorlog plots in een zwart gat valt. Zal Plesman van de KLM een succesvol bedrijf kunnen maken of is al zijn moeite tevergeefs?

© 2020 Tokapi Series AVOTROS. All Rights Reserved.

Wie had nu in godsnaam gedacht dat het opstarten van een bedrijf zo’n spannende televisie zou kunnen opleveren. Want laat ons maar meteen duidelijk zijn: Vliegende Hollanders is van meet af aan een fantastisch schot in de roos. Met een boeiende en spannende eerste aflevering neemt de reeks van regisseur Joram Lürsen – regisseur van het knappe Bankier van het Verzet (2018) – een vliegende start, waardoor de serie meteen op een hoog niveau zit. Door knap de focus te leggen op de zorgen van toen, de ontwikkelingen van de personages én de boeiende belangentegenstellingen blijft iedere aflevering ongelooflijk interessant. Bovendien brengen de producenten en regisseur een visueel verbluffend en vernuftig staaltje televisie dat je meermaals met open mond naar het scherm doet staren.

© 2020 Tokapi Series AVOTROS. All Rights Reserved.

Vliegende Hollanders vertelt dus niet alleen over de boeiende ontstaansgeschiedenis van de KLM. De reeks gaat immers ook voornamelijk over de verschillende personen die daarmee te maken hadden. Het spreekt dan ook voor zich dat de personages tot in de uiterste details zijn uitgewerkt. Die vlieger gaat helemaal op voor Ab Plesman, de enthousiaste en ambitieuze selfmade man die gelooft in de burger luchtvaart. Het is aangenaam om de ondernemer doorheen de reeks te blijven volgen. De rol wordt in het eerste deel van de reeks fantastisch vertolkt door Steef de Bot, die echt indruk maakt. Ook in het tweede deel is het acteerwerk van Daan Schuurmans geweldig. De rol van Fokker wordt dan weer neergezet door topacteur Fedja van Huêt, die het halverwege overneemt van een al even indrukwekkende Bram Suijker. Verder zie je ook nog Victor Löw, Sanne Samina Hanssen en Laura de Boer in fantastische rollen overtuigend de revue passeren.

Het verdict

De laatste jaren zijn wij Belgen steeds meer en meer tevreden over onze eigen producties zoals De Twaalf of Tabula Rasa. Je hoeft je echter geen illusies te maken: ook onze Noorderburen weten hoe ze indrukwekkende en spannende televisie moeten maken. Dat bewijzen ze met Vliegende Hollanders, een leerrijke en erg onderhoudende televisiereeks over het ontstaan van de KLM. De topserie wordt sterk geregisseerd door Joram Lürsen, die samen met zijn producers voor formidabele visuals zorgt. Het verhaal en de personages zijn uitstekend uitgewerkt en ook qua acteerwerk zit deze Nederlandse serie volledig goed. Kortom: zorgt dat je deze titel niet mist. Vliegende Hollanders wordt verdeeld door WW Entertainment en ligt sinds 16 december 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de indrukwekkende trailer nu.

Wist jij dat het er zo spannend aan toe ging toen Ab Plesman de KLM uit de grond stampte? Heb je deze historische en avontuurlijke dramareeks al gekeken of ben je dat zeker nog van plan? Laat ons weten wat jij ervan vindt door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *