Review – The Operative (2020)

Informatie

Regie: Yuval Adler
Cast: Martin Freeman, Diane Kruger, Cas Anvar, Yohanan Herson, Daniel Wandelt & Rotem Keinan
Genre: Actie, drama, mysterie
Distributeur: Remain in Light, in samenwerking met The Searchers
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 12 november 2020

© 2019 Match Factory Productions – Spiro Films – Le Pacte – Neue Bioskop – Little Shark Entertainment. All Rights Reserved.

Recensie

Vaak zijn dingen die we in films ziet complete fictie of minstens slecht gedeeltelijk gebaseerd op hoe het er in werkelijkheid echt aan toe gaat. Nu en dan verschijnen er echter ook films over onderwerpen die we maar nauwelijks als reëel kunnen beschouwen. Dat is zo bijvoorbeeld met spionageprenten zoals de films in de James Bond-franchise. Zou het er echt zo aan toegaan bij geheime agenten die op het hoogste niveau werken? Gebeurt spionage vandaag echt nog op zo’n grote schaal? Het antwoord op die laatste vraag is ongetwijfeld positief. Kwatongen beweren zelfs dat het Russische coronavaccin Spoetnik V enkel mogelijk was dankzij slimme bedrijfsspionage. Wie evenwel te weten wil komen hoe spionage er echt aan toe gaat, bekijkt best eens The Operative, een internationaal geproduceerde thriller die een mooie inkijk geeft in die beroepswereld.

© 2019 Match Factory Productions – Spiro Films – Le Pacte – Neue Bioskop – Little Shark Entertainment. All Rights Reserved.

Thomas is vroeg in de jaren 2000 een gerespecteerde Britse geheime agent die werkt voor de Israelische geheime dienst Mossad. Wanneer Rachel, één van zijn eigen mensen, plots van de aardbol verdwijnt na de begrafenis van haar vader, ontstaat er binnen de organisatie een enorme paniek. Rachel was immers lange tijd aan de slag in Teheran en is in het bezit van heel wat gevoelige informatiedocumenten over operatie ‘Business As Usual’. Thomas wordt door zijn oversten ingeschakeld om het fijne te weten te komen en te achterhalen waar Rachel zich momenteel bevindt. Al gauw wordt duidelijk dat de Mossad haar liever kwijt dan rijk is. Thomas wil er alles aan doen om zijn dierbare vriendin te beschermen, maar zal hem dat ook lukken?

© 2019 Match Factory Productions – Spiro Films – Le Pacte – Neue Bioskop – Little Shark Entertainment. All Rights Reserved.

Het is altijd fijn om te zien dat uitstekende Hollywoodacteurs opdraven in internationale prestigeprojecten. Het verschijnen van Diane Kruger en Martin Freeman in The Operative maakt de film in één klap erg interessant. En dat is het ook. De film van de Israelische regisseur Yuval Adler – de man die eerder veel indruk maakte met zijn debuutprent Bethlehem (2013) – begint erg indrukwekkend en heeft daardoor je aandacht meteen helemaal beet. Gedurende het eerste uur kijk je vol spanning toe en ben je benieuwd naar hoe het sterke verhaal zich nog verder zal ontplooien. Jammer genoeg wordt je geduld meermaals op de proef gesteld. Adler vermindert het tempo van de prent in de tweede helft immers aanzienlijk. Dat neemt echter weg dat The Operative indruk blijft maken met heel wat spannende, op zichzelf staande momenten. Alleen als geheel werkt de film niet voor de volle honderd procent.

© 2019 Match Factory Productions – Spiro Films – Le Pacte – Neue Bioskop – Little Shark Entertainment. All Rights Reserved.

De cast van deze onafhankelijke en internationale spionagethriller wordt dus aangevoerd door Diane Kruger en Martin Freeman, een tandem die echt heel goed werkt. Kruger speelt de pannen van het dak als de verdwenen Rachel, een rol die haar echt op het lijf geschreven is. Ook Freeman doet het uitstekend als de beschermende Thomas die zelf langs alle kanten figuurlijke schoten moet incasseren. De twee vullen elkaar heerlijk aan. En dan is er nog Cas Anvar, een interessante acteur die eerder al schitterde in de heerlijke scifi-reeks The Expanse en Room (2015). Ook hij is schitterend in zijn rol als de nietsvermoedende Farhad Razavi. Verder wordt de cast aangevuld door Rotem Keinan, Yohanan Herson en Ohad Knoller. Ook zij doen het goed in hun eerder bescheiden rollen.

Het verdict

Veel films lijken initieel erg veelbelovend, maar laten doorheen het verhaal een aantal steekjes vallen. Dat is niet minder het geval met The Operative, een internationaal geproduceerde mysteriethriller van Yuval Adler. De Israëlische regisseur-scenarist brengt vast en zeker een erg sfeervolle en onderhoudende prent, maar weet nooit echt volledig indruk te maken. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het te langdradige scenario. Door hun geloofwaardige en fijne acteerwerk weten Diane Kruger en Martin Freeman, bijgestaan door Cas Anvar, het niveau van de prent alsnog redelijk hoog te houden. The Operative is om die reden dan ook echt meer dan de moeite waard, maar zal je toch steeds ietwat teleurgesteld achterlaten. De film wordt verdeeld door Remain in Light en ligt sinds 12 november 2020 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Lees de recensie van de prent nu.

Zijn spionageprenten echt helemaal jouw ding en heb je met veel plezier gekeken naar The Operative? Of had je nog nooit van de film gehoord en ben je na het lezen van onze recensie (niet) enthousiast? Laat het ons allemaal weten door hier onder een reactie te plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *