Review – WandaVision: Seizoen 1 (2021)

Informatie

Regie: Matt Shakman
Cast: Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Kat Dennings, Kathryn Hahn, Randall Park & Josh Stamberg
Genre: Sciencefiction, drama, komedie
Originele zender: Disney+
Releasedatum: 15 januari 2021, alle afleveringen beschikbaar sinds 5 maart 2021

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Recensie

De komst van Disney+ bracht niet alleen een nieuwe wind mee boven het landschap van de streamingdiensten, maar betekende ook voor heel wat franchises de start van een gloednieuw tijdperk. Voor het eerst kwamen bekende filmreeksen met nieuwe bombastische series ook echt naar het kleine scherm. Dat was intussen reeds het geval met Star Wars, de sciencefictionfranchise van George Lucas die met The Mandalorian een schitterend nieuw verhaal wist te vertellen. Terwijl het momenteel ook wachten is op de eerste televisiereeks van Alien, kunnen fans van de Marvel-films zich momenteel verlekkeren op WandaVision. Na meer dan tien jaar van gigantische blockbusters kwam ook die franchise via Disney+ immers naar het kleine scherm. Maar is de reeks zo goed als de films?

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Na de vreselijke gebeurtenissen van Avengers: Endgame (2019) trekken Wanda en Vision zich terug om aan alle Avenger-aandacht te ontsnappen. Ze besluiten om hun leventje op te starten in Westview, een klein stadje in New Jersey. Daar doen ze hun uiterste best om zich te gedragen als gewone mensen en zo weinig mogelijk aandacht naar zich toe te trekken. Geleidelijk aan wordt echter duidelijk dat het plan van Wanda gaten vertoont en dat er steeds meer vreemde dingen in het toch niet zo gewone stadje beginnen te gebeuren. Wanneer één van de inwoners haar plots terug doet herinneren aan de vreselijke gebeurtenissen van enkele jaren geleden, dreigt alles in te storten. Hoe lang kunnen Wanda en Vision – tegen eender welke kost – hun sprookjesachtige leventje blijven verderzetten?

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

In 2020 stuurde de coronapandemie de plannen van Marvel Studios aardig in de war. Zo werd vorig jaar het eerste jaar sinds een decennium waarin geen superhelden van het MCU de bioscopen onveilig maakten. Om 2021 meteen met een knaller te starten kwam Disney+ op de proppen met WandaVision, de eerste reeks binnen de franchise. Die stelt, net als de films, op geen enkel vlak teleur. Seriebedenker Jac Schaeffer, intussen ook mede-scenariste van Black Widow (2021), maakt immers echt indruk door het bijzonder gelaagde verhaal. De reeks is van meet af aan een gigantisch mysterie, zowel voor de personages als voor de kijker. Vanzelfsprekend wordt daardoor iedere aflevering interessanter dan de vorige. En dat is niet alles: ook qua stijl en visuele technieken is deze Marvel-titel de meest interessante van allemaal. WandaVision is een buitenbeentje, maar net daarom o-zo-fantastisch. De uitstekende regie van de ervaren Matt Shakman doet daar nog een schepje bovenop.

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

De films van Marvel staan tot op vandaag niet alleen bekend om de uitstekende speciale effecten of spannende superheldenverhalen. Iedere held in de franchise heeft immers ook echt een persoonlijk verhaal te vertellen. Net daarop gaan de makers in deze reeks uitstekend in. WandaVision toont immers nog meer hoe complex Wanda en Vision zijn en hoe prachtig de relatie tussen beiden is. Het acteerwerk van Elizabeth Olsen en Paul Bettany – een uitstekend duo dat meermaals voor schitterend vuurwerk op het scherm zorgt – brengt die component nog meer naar voren. Ook de andere personages zitten trouwens helemaal goed. De nieuwsgierige buurvrouw Agnes, Monica, Jimmy Woo en Darcy Lewis… het zijn stuk voor stuk gelaagde persoonlijkheden die formidabel worden neergezet door respectievelijk Kathryn Hahn, Randall Park, Teyonah Paris en Kat Dennings. Wat een cast!

Het verdict

2021 zal niet alleen het jaar zijn waarin de coronapandemie grotendeels achter de rug zal liggen. Het zal ook het jaar zijn waarin het Marvel Cinematic Universe voor het eerst met een serie naar jouw televisiescherm kwam. En ja hoor: dat is helemaal geslaagd. WandaVision, een gloednieuwe reeks die gaat over één van de twee leukste superhelden, scoort op alle vlakken. Het verhaal is sterk en gelaagd, de personages zitten van meet af aan goed en ook visueel is deze reeks een formidabel schot in de roos. Bettany en Olsen amuseren zich enorm en dat straalt zich helemaal af op het finale eindproduct. Bovendien weet de reeks komedie, sciencefiction en drama uitstekend met elkaar te verweven. WandaVision is dus een niet te missen titel die iedere Marvel-fan gezien moet hebben én die ook iedere liefhebber van ijzersterke series meteen op zijn verlanglijstje moet zetten. De reeks is enkel en alleen te bewonderen via Disney+, waarop sinds 5 maart 2021 alle afleveringen beschikbaar zijn. Bekijk de trailer van de reeks nu.

Volg jij sinds 2008 de nieuwe projecten binnen het Marvel Cinematic Universe ook zo goed op? Heb je alle titels gekeken en ook WandaVision met veel plezier bewonderd? Of vond je de reeks niet zo schitterend als wij? Laat weten wat jij van deze eerste MCU-reeks denkt door hier onder een reactie te plaatsen met jouw mening. We zijn benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *