Review – The Last Vermeer (2021)

Informatie

Regie: Dan Friedkin
Cast: Guy Pearce, Claes Bang, Vicky Krieps, Roland Møller, August Diehl & Olivia Grant
Genre: Historisch drama, criminaliteit
Distributeur: Sony Pictures
Releasedatum DVD: 24 maart 2021

© 2020 Imperative Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Recensie

België en Nederland kunnen ook in de filmwereld stilaan hun mannetje staan. Ook dit jaar waren immers twee films met een grote link met België genomineerd voor een Oscar: het door CAVIAR-geproduceerde Sound of Metal met Riz Ahmed én de Tunesische dramaprent The Man Who Sold His Skin met Koen De Bouw. En niet alleen in de filmwereld doen onze contreien het goed. Ook in de bredere kunstwereld zijn België en Nederland goed vertegenwoordigd. Zo heeft Vlaanderen de Vlaamse Primitieven en kent Nederland heel wat bekende namen, zoals Van Gogh, Rembrandt of Vermeer. Die laatste maakte heel wat prachtige schilderijen, maar werd ook na zijn leven het ‘slachtoffer’ van een reeks vervalsingen. Daarover gaat The Last Vermeer, een boeiend drama dat sinds een tijdje bij ons op DVD beschikbaar is.

© 2020 Imperative Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Op 26 mei 1945, enkele weken na de val van het Nazirijk en de neergang van Hitler, wordt in een Oostenrijkse treinwagon een kostbaar schilderij gevonden. Al gauw blijkt het te gaan om een verloren kunstwerk van de grote Vermeer, verkocht aan Hermann Göring door de Nederlandse kunstliefhebber Han van Meegeren. Dat is althans wat Joe Piller, een voormalige verzetsstrijder die nu gelast is met het onderzoek, denkt. Samen met zijn assistent probeert Piller te achterhalen waar het schilderij vandaan komt. Al gauw wordt hij echter van het onderzoek gehaald en probeert de Nederlandse Justitie om Van Meegeren hoe dan ook schuldig te bevinden aan collaboratie met de Duitse bezetter. Maar wat als er meer aan de hand is en Han helemaal niets misdaan heeft?

© 2020 Imperative Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Het is altijd boeiend om nieuwe verhalen te horen die zich afspelen rond één van de grote wereldoorlogen. Dat is niet anders met The Last Vermeer, een drama gebaseerd op waargebeurde feiten én het boek The Man Who Made Vermeers van Jonathan Lopez. De prent begint aangenaam en trekt je snel mee in een boeiend verhaal van kunst, intriges en post-WOII-zenuwachtigheid omtrent eenieder die potentieel met de Nazi’s meewerkte. Dat is boeiend, maar de prent van debuterend regisseur Dan Friedkin is geenszins foutloos. Het scenario is immers niet strak genoeg, waardoor het tempo nu en dan stilvalt door een overkill aan dialogen. Dat is zonde, maar maakt de film niet meteen rampzalig. Integendeel: het tweede deel van de film wordt een spannend rechtbankdrama dat je interesse écht weet beet te houden.

© 2020 Imperative Distribution, LLC. All Rights Reserved.

Dat je interesse zo groot blijft gedurende de volledige twee uur die The Last Vermeer in beslag neemt, heeft natuurlijk alles te maken met het acteerwerk. De rol van de boeiende én getalenteerde kunstliefhebber Han van Meegeren wordt knap vertolkt door Guy Pearce, die zich voor het eerst sinds lang nogmaals kan tonen als een getalenteerde topacteur. Pearce speelt een toprol die echt helemaal bij hem past. Het helpt natuurlijk ook dat zijn personage uitstekend is uitgewerkt. Ook Claes Bang – je kent hem van onder meer The Square (2017) – doet het uitstekend als voormalige verzetsstrijder Joe Piller. Verder zorgen ook Vicky Krieps en Roland Møller voor uitstekend aanvullend acteerwerk. De cast zit dus helemaal goed.

Het verdict

The Last Vermeer vertelt het – uiteraard gedramatiseerde – verhaal van een kunstliefhebber en handelaar die terechtgesteld wordt voor collaboratie op basis van de verkoop van waardevolle en nooit eerder gevonden kunstwerken. Het hoofdthema en de subplots zijn erg interessant, net als de regie van de debuterende Dan Friedkin. Foutloos is de prent echter niet. De aanwezige minpuntjes worden evenwel compleet weggevaagd door het fantastische acteerwerk van Pearce en Bang, twee toppers die zich helemaal geven in erg interessante rollen. Kortom: The Last Vermeer is een uitstekende film over een boeiende pagina in de Nederlandse geschiedenis die je niet mag missen. De film wordt verdeeld door Sony Pictures en ligt sinds 24 maart 2021 op DVD in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de prent nu.

Kende jij het verhaal van Han van Meegeren al? Wist je dat de man na de Tweede Wereldoorlog door zijn kunst in de problemen was gekomen? Wat vond je van deze verfilming en het acteerwerk van Guy Pearce? Of heb je de prent nog niet gezien? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *