Review – The Falcon and the Winter Soldier: Seizoen 1 (2021)

Informatie

Regie: Kari Skogland
Cast: Anthony Mackie, Sebastian Stan, Erin Kellyman, Wyatt Russell & Daniel Bruhl
Genre: Actie, avontuur, sciencefiction
Originele zender: Disney+
Releasedatum: 19 maart 2021, alle afleveringen beschikbaar sinds 23 april 2021

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Recensie

Wie de laatste jaren de bewegingen binnen de streamingmarkt nauwgezet in de gaten houdt, zou bijna denken dat nagenoeg alle filmstudio’s de coronacrisis hadden zien aankomen. Veel diensten stonden immers klaar om de wereld te veroveren in volle crisistijd. Voor een aantal studio’s is dat dan ook een redding geweest. Warner Bros. maakte gretig gebruik van HBO Max om haar filmreleases op de wereld los te laten, net zoals Disney dat deed met haar Disney+. De grote Marvel-films – ook eigendom van Disney – werden evenwel fel uitgesteld. Gelukkig konden fans echter wel genieten van de twee eerste echte Marvel-reeksen via de streamingdienst. WandaVision was meteen een schot in de roos. Maar kan je ook hetzelfde zeggen van The Falcon and the Winter Soldier?

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Enkele maanden na de gebeurtenissen van Avengers: Endgame (2019) ligt het schild van Steve Rogers – ook wel Captain America – er verlaten bij. Sam ‘Falcon’ Wilson besluit dan ook om het schild te geven aan de overheid om het uit te stallen in een museum. Dat lijkt evenwel niet te gebeuren. De Amerikaanse regering besluit immers dat er nood is aan een nieuwe Cap en stellen daarom John Walker aan om van nu af aan de rol voor zijn rekening te nemen. Dat is tegen de zin van Bucky ‘Winter Soldier’ Barnes, die het Sam dan ook kwalijk neemt dat hij het schild afgaf. Terwijl de twee bikkelen over de nalatenschap van de eens zo grote Cap, maakt een nieuwe garde supersoldaten – de Flag Smashers – de wereld onveilig. Om die dreiging te neutraliseren moeten de twee samenwerken met de nieuwe Cap én enkele oude bekenden…

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Het is duidelijk dat de verwachtingen voor The Falcon and the Winter Soldier torenhoog waren, zeker na de fantastische eerste Marvel-reeks WandaVision. Het moet dan ook gezegd: de verwachtingen worden meteen ingelost. Regisseur Kari Skogland en haar team van scenaristen presenteren de kijker immers zes spannende, bijzonder actievolle en intrigerende afleveringen met een enorm hoog Marvel-gehalte. Het is boeiend om te zien hoe Sam en Bucky – voornamelijk nevenpersonages in de films tot nu toe – hun eigen verhaal krijgen. Het valt evenwel op dat Skogland en haar team bepaalde slordigheden niet wisten weg te werken. Fans zullen daarom kritisch zijn, maar kunnen nooit ontkennen dat de reeks topentertainment is van het hoogste niveau.

© 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Het leuke aan de Marvel-televisiereeksen – en dat zagen we dus ook al met WandaVision – is dat er meer plaats is voor de persoonlijke, vaak kleinere verhalen rondom de persoonlijkheden van de reeds bekende helden. Van zowel Sam als Bucky krijg je voor het eerst immers een mooi achtergrondverhaal te zien, waardoor je je voor het eerst ook echt met de helden kan vereenzelvigen. Dat is uiteraard een grote troef. Zoals steeds worden de rollen neergezet door Anthony Mackie en Sebastian Stan, die nogmaals aantonen dat ze echt indrukwekkende acteurs zijn. Ook Wyatt Russell doet het behoorlijk goed als John Walker, de nieuwe Cap die eigenlijk sukkelt met zijn nieuwe rol en gewoon niet weet hoe hij zich moet gedragen. Tot slot zie je ook nog Les Misérables-actrice Erin Kellyman als de charismatische Karli Morgenthau indruk maken. En oh ja, je ziet ook nog Daniel Bruhl en Emily VanCamp de revue passeren.

Het verdict

Met The Falcon and the Winter Soldier is Marvel toe aan haar tweede eigen televisiereeks binnen het MCU. Wees er maar zeker van: net zoals WandaVision staat ook deze titel garant voor waar topentertainment. Het verhaal is leuk – maar soms ietwat slordig –, de actie is fantastisch en ook de personages zijn zoals steeds om duimen en vingers bij af te likken. Anthony Mackie en Sebastian Stan zijn een fenomenale tandem en imponeren zoals altijd als Falcon en de Winter Soldier. Kortom: The Falcon and the Winter Soldier is niet te missen televisie die al doet hunkeren naar de volgende Marvel-reeks Loki. De reeks is sinds 23 april 2021 integraal en exclusief te bewonderen via Disney+. Bekijk de trailer nu.

Was jij ook zo benieuwd naar The Falcon and the Winter Soldier? Heb je met veel interesse naar de afleveringen gekeken en vond je het ook zo’n fijn entertainment? Of ben je heel wat minder enthousiast? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *