Review – News of the World (2021)

Informatie

Regie: Paul Greengrass
Cast: Tom Hanks, Bill Camp, Michael Covino, Mare Winningham, Ray McKinnon & Helena Ziegel
Genre: Avontuur, actie, drama
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum streaming: 10 februari 2021, exclusief te bewonderen via Netflix

© 2021 Bruce W. Talamon / Universal Pictures / Netflix

Recensie

Het ziet er naar uit dat de hele wereld stilaan uit de coronacrisis aan het tuimelen is. Ongetwijfeld zal het virus her en der nog enkele kleine en grotere opstoten kennen, maar een algehele lockdown die quasi de hele wereld treft lijkt nu wel erg onwaarschijnlijk. Dat hebben ook de grote filmstudio’s en cinemaketens gezien: alles komt stilaan immers terug op gang. Anders dan in de afgelopen anderhalf jaar worden nu ook amper nog films uitgesteld. Integendeel: de releasedatum van films wordt soms zelfs vervroegd. Wellicht zullen prenten vandaag ook niet meer zomaar verkocht worden aan streamingplatformen zoals dat ook gebeurde voor News of the World, de nieuwe prent val Paul Greengrass met Tom Hanks. Had die film op het grote scherm te zien moeten zijn of is een release in jouw huiskamer exact wat de film nodig had?

© 2021 Bruce W. Talamon / Universal Pictures / Netflix

In de VS van 1870, vijf jaar na het einde van de grote burgeroorlog, wordt de staat nog steeds gekenmerkt door een grote vijandigheid tussen het Noorden en het Zuiden. Daarom voelt voormalig kapitein Jefferson Kyle Kidd zich geroepen om van dorp naar dorp te reizen en er voor te lezen uit lokale en nationale kranten zodat de mensen weten wat er echt aan de hand is. Wanneer hij op een doodgewone dag tussen twee kleine steden reist, loopt hij een jong, blond meisje tegen het lijf dat geen woord Engels verstaat. Al gauw wordt duidelijk dat het meisje onderweg was naar familie en dat niemand zin heeft om de tocht verder te zetten. Na iedereen om hulp te hebben gevraagd besluit Kidd, zich onbewust van het gevaar dat aan het meisje kleeft, om het meisje zelf naar haar familie te brengen. Maar is dat wel de beste keuze die hij kan maken?

© 2021 Bruce W. Talamon / Universal Pictures / Netflix

Tom Hanks was tijdens de COVID-19-periode een erg ongelukkig man. Maar liefst twee van zijn meest recente prenten werden immers verkocht aan grote streamingdiensten. Sony Pictures verkocht Greyhound (2020) aan Apple TV+ en Universal Pictures deed hetzelfde met deze film aan Netflix. Dat doet vermoeden dat de studio maar weinig vertrouwen had in de productie. Dat vermoeden is echter volledig verkeerd. News of the World is immers een erg sfeervolle en boeiende vertelling over een gepensioneerde man die zijn dagen vult met voorlezen uit kranten en die plots een jong meisje tegen het lijf loopt. Het concept is erg simpel, maar wordt door Jason Bourne­-regisseur Paul Greengrass voortreffelijk uitgewerkt. De regie is uitstekend en ook het tempo – dat in deze prent eerder aan de lage kant ligt – is perfect gezien het verhaal. Dit absoluut cinema met een mooie grote C.

© 2021 Bruce W. Talamon / Universal Pictures / Netflix

Uiteraard stopt Greengrass zijn nieuwe film wederom vol met fijne actiescènes en avontuurlijke taferelen, al is dat helemaal niet de kern van News of the World. De film gaat immers voornamelijk over het ontstaan van een mooie verhouding tussen Kapitein Kidd en het jonge meisje Johanna. Vanzelfsprekend is voor de geloofwaardigheid van de prent vereist dat beide personages goed zijn uitgewerkt en dat is helemaal het geval. Kidd is een sympathieke man die worstelt met zijn eigen demonen en die door zijn confrontatie met het meisje een nieuwe adem lijkt te vinden. Dat is mooi om zien en komt nog beter tot zijn recht door het erg ingetogen acteerwerk van de briljante Tom Hanks. Ook de vreemde Johanna is boeiend om te volgen en heeft een veel grotere persoonlijkheid dan je aanvankelijk had gedacht. Dat de rol wordt vertolkt door een briljante Helena Ziegel, die met haar performance de eerste stap richting Hollywood zet, maakt het vanzelfsprekend allemaal nog straffer.

Het verdict

Na zijn omzwervingen in het universum van Jason Bourne – en intussen ook enkele andere briljante films – presenteert Paul Greengrass opnieuw uitstekende cinema met zijn nieuwste dramaprent News of the World. De trage maar erg interessante prent over een man die zich ontfermt over een meisje is uitstekend geschreven én geregisseerd. Greengrass heeft oog voor detail en trakteert de kijker bovendien op erg knappe kiekjes die je nogmaals doen beseffen dat cinema echt kunst is. De performances van Hanks en Ziegler zijn fantastisch en zorgen ervoor dat de personages nog beter tot hun recht komen. News of the World is grote cinema die dus absoluut in de bioscoop had moeten verschijnen. Maar laat dat je er niet van weerhouden om de film ook nu nog te ontdekken. De prent is sinds 10 februari 2021 exclusief te bewonderen via Netflix. Bekijk de trailer nu.

Heb jij ook zo genoten van News of the World? Vond je de nieuwe film van Paul Greengrass met Tom Hanks ook zo indrukwekkend als wij of ben je veel kritischer? En wat vond je van de performance van Helena Zengel? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *