Review – Reminiscence (2021)

Informatie

Regie: Lisa Joy
Cast: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton, Cliff Curtis & Daniel Wu
Genre: Sciencefiction, mysterie, thriller, romantiek
Distributeur: Warner Bros. Pictures
Releasedatum bioscoop: 18 augustus 2021
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 22 december 2021

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Photo credit: Ben Rothstein.

Recensie

Onze herinneringen zijn bijzondere dingen. Terwijl je je de ene gebeurtenis soms erg levendig kan herinneren en het lijkt alsof je die gebeurtenis gewoon terug herleeft, lijken andere herinneringen dan weer net heel ver weg. Hoe dat nu net komt, is ook voor wetenschappers nog steeds een mysterie. Maar wat als er echt manieren bestonden – naast foto’s, video- en audio-opnames – waardoor we bepaalde herinneringen voor honderd procent terug zouden kunnen beleven? Zou jij het doen? En zijn daar gevaren aan verbonden? Daarover gaat Reminiscence, de nieuwe sciencefictionthriller van Lisa Joy en Jonathan Nolan, de twee namen achter de bombastische HBO-reeks Westworld.

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Photo credit: Ben Rothstein.

Sinds de vreselijke overstromingen van enkele jaren geleden, staat Miami volledig onder water. Van de bruisende metropool is er dus niet langer sprake. Toch proberen veel burgers er het beste van te maken. Dat geldt ook voor Nick Bannister, een veteraan die zich sinds enkele jaren specialiseert in een unieke dienstverlening: zorgen dat mensen, via een bijzondere machine, hun herinneringen echt opnieuw kunnen beleven. Alles verandert echter wanneer Mae, een prachtige vrouw die een enorme indruk nalaat bij Nick, over de vloer komt. De twee hebben een sprookjesachtige relatie, die abrupt stopt wanneer Mae van de aardbol verdwijnt. Wat is er aan de hand? Waarom is ze plots weg? Nick zal gebruik moeten maken van zijn eigen technieken om op die vragen een antwoord te vinden. Maar wil hij dat wel echt ontdekken? 

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Photo credit: Ben Rothstein.

Toen bekend geraakte dat het team achter de ijzersterke topreeks Westworld werkte aan een langspeelfilm voor Warner Bros., werden heel wat cinefielen stante pede enthousiast. Als dan ook nog eens bekend werd dat de film over herinneringen en het herbeleven daarvan zou gaan, bereikte het enthousiasme logischerwijs een enorm hoogtepunt. Dat enthousiasme is trouwens helemaal terecht. Reminiscence, de eerste langspeler van Lisa Joy, stelt immers helemaal niet teleur. De film vertelt het boeiende verhaal van een man die geïntrigeerd geraakt door een bijzondere vrouw en haar vervolgens lijkt te verliezen. Die romantische insteek maar van Reminiscence ongetwijfeld meteen een intrigerende cinemaprent. Bovendien zorgen de goede regie en fijne sciencefictionvibes voor een goede bioscoopervaring, al zijn er ook enkele minder goede elementen te bespeuren. 

© 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved. Photo credit: Ben Rothstein.

Zo wordt de prent van Lisa Joy en Jonathan Nolan – nog steeds de broer van – geplaagd door ‘overdialogering’. Sommige scènes voelen immers veel te langdradig aan door de ellelange gesprekken. Bovendien komt de prent pas erg laat echt op gang, waardoor je je aandacht meermaals dreigt te verliezen. De vele dialogen zorgen er echter wel voor dat de personages uitstekend zijn opgebouwd. Zo krijgen Nick en zijn collega en beste vriendin Watts een mooie achtergrond met zich mee. De twee worden op geen enkel moment saai en dat komt ongetwijfeld ook door het erg fijne acteerwerk van Hugh Jackman en Westworld-topper Thandiwe Newton. De twee vullen elkaar trouwens ook uitstekend aan. Het beste personage blijft evenwel de mysterieuze Mae. Ook zij krijgt voldoende achtergrond met zich mee, zonder evenwel haar mysteriegehalte te verliezen. Het helpt natuurlijk ook dat die rol wordt vertolkt door de geweldige Rebecca Ferguson, die zoals steeds de show steelt.

Het verdict

Het team van Westworld begint nu ook stilaan het grote zilveren scherm te veroveren. Na jarenlang gewerkt te hebben aan de straffe HBO-reeks, proberen Lisa Joy en Jonathan Nolan nu ook indruk te maken met Reminiscence, een prent over herinneringen en het herbeleven daarvan. Joy en Nolan presenteren zeker goede cinema, al is hun eerste langspeler lang niet foutloos. De lange dialogen en het trage tempo zorgen nu en dan immers voor dode momenten. Dat wordt gelukkig wel goedgemaakt door de goede regie, sterke personage-opbouw én het uitstekende acteerwerk van Jackman, Newton en Ferguson. Reminiscence is dus zeker de moeite waard, maar lang niet perfect. De film wordt verdeeld door Warner Bros. en ligt sinds 22 december 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Keek jij ook zo uit naar de film van het creatieve team achter Westworld? Vind jij het concept en de rode draad van Reminiscence ook intrigerend en heb je de film dan ook met plezier bekeken? Deel je ergens ook onze kritiek? Laat het weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *