Review – Spiral: From the Legacy of Saw (2021)

Informatie

Regie: Darren Lynn Bousman
Cast: Chris Rock, Max Minghella, Samuel L. Jackson, Marisol Nichols & Richard Zeppieri
Genre: Criminaliteit, drama, horror, thriller
Distributeur: Belga Films
Releasedatum bioscoop: 21 juli 2021
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 24 november 2021

© 2021 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Fans van horrorfilms moeten niet veel moeite doen om letterlijk iedere maand een film te vinden die zij kunnen smaken. Het horrorgenre is, zeker omwille van haar eerder goedkope prijskaartje, immers erg in trekt bij zowat alle filmstudio’s. Er zijn dan ook veel horrorfranchises te vinden. Denk maar aan Insidious, The Conjuring, Sinister, The Collection en Saw. Die laatste filmreeks is de oudste en jaagt al sinds 2004 nieuwsgierige bioscoopgangers de stuipen op het lijf. Eerder dit jaar kwam er trouwens een heuse spin-off prent in de bioscoopzalen, waarin voor het eerst sinds Jigsaw (2017) iemand anders dan John Kramer verantwoordelijk is voor vreselijke moorden. De vraag is alleen of Spiral: From the Legacy of Saw net zo goed werkt…

© 2021 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Het volledige korps van de politie van New York wordt de dag na Independence Day opgeschrikt door een verschrikkelijke moord op één van de collega’s. Het onderzoek wordt daarom meteen opgestart door Ezekiel ‘Zeke’ Banks en zijn gloednieuwe stagiair-collega William Schenk. De twee ontdekken al gauw dat de dader een vreemde modus operandi heeft, die heel erg lijkt op die van John Kramer. Bovendien wordt ook meteen duidelijk dat de dader het gemunt heeft op de NYPD, een korps dat al sinds jaren geplaagd wordt door corruptie. Samen met Schenk moet Zeke de ene tip na de andere onderzoeken in de hoop zo steeds dichter bij de dader de komen. Wanneer echter ook mensen in zijn omgeving in gevaar dreigen te komen, wordt alles heel erg persoonlijk. Zullen de twee rechercheurs de dader kunnen vinden en nieuwe moorden kunnen vermijden?

© 2021 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Sinds enkele jaren lijken we te leven in het tijdperk van sequels, reboots, remakes en alles wat zich daartussen begeeft. Dat Lionsgate nu ook op zoek gaat naar andere manieren om de Saw-franchise verder te verbreden, is dan ook niet verrassend. Ondanks de enorme twijfels over de kwaliteit van deze prent, kan je niet anders dan vaststellen dat regisseur Darren Lynn Bousman, die trouwens ook Saw II (2005), Saw III (2006) en Saw IV (2007) voor zijn rekening nam, erin geslaagd is om een erg degelijke horrorthriller in elkaar te boksen. De grote troef van Spiral: From the Legacy of Saw is ongetwijfeld dat de film zich ook effectief van de andere horrorprenten weet te onderscheiden. Afgezien van de gruwelijke en bloederige taferelen, is de film immers ook gewoon een erg degelijke thriller.

© 2021 Lions Gate Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Het scenario is dus allesbehalve slecht, zonder evenwel ooit echt indrukwekkend te worden. Daarvoor is Bousman immers niet straf genoeg als verteller. Bovendien zijn de personages ook veel te flauw. Zeke en William zijn zeker niet onaangenaam om te volgen, maar nooit nemen de regisseur en zijn scenaristen genoeg tijd om hen ook effectief uit te diepen. Daardoor voelt het acteerwerk van Chris Rock en Max Minghella ook niet altijd even geloofwaardig aan. Let trouwens ook op het constante geroep van Rock tijdens het eerste kwartier van de film. Naast die twee personages stelt ook Zekes vader Marcus teleur, al is zijn achtergrond wel net iets meer uitgewerkt. Het helpt natuurlijk ook dat de rol wordt neergezet door de immer straffe Samuel L. Jackson. Tot slot zie je ook Marisol Nichols in een vergeetbare rol de revue passeren.

Het verdict

In deze onzekere coronatijden proberen filmstudio’s om, in de periodes waarin cinemazalen niet gesloten te zijn, echt indruk te maken met vernieuwende en tegelijk toch vertrouwd aanvoelende films. Dat probeert Lionsgate nu ongetwijfeld ook met Spiral: From the Legacy of Saw. De film met Chris Rock in de hoofdrol is zeker geen slecht entertainment en komt behoorlijk goed over als thriller, maar wordt nooit helemaal indrukwekkend. Door de slechte personage-opbouw komen de acteurs immers niet altijd goed over en dat is zonde. Bovendien is de regie van Darren Lynn Bousman nu en dan erg slordig. Maar vergis je niet: als je houdt van horrorfilms én ook thrillers kan smaken, is Spiral: From the Legacy of Saw zeker iets voor jou. De film wordt verdeeld door Belga Films en ligt sinds 24 november 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken.

Wat denk jij van deze spin-off film van Saw? Denk je dat het een goede aanvulling is voor de franchise of vind je Spiral: From the Legacy of Saw maar een flauw afkooksel? Heb je genoten van de film? Laat het ons weten en reageer nu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *