Review – The Forever Purge (2021)

Informatie

Regie: Everardo Gout
Cast: Ana de la Reguera, Tenoch Huerta, Josh Lucas, Leven Rambin & Cassidy Freeman
Genre: Actie, horror, thriller
Distributeur: Universal Pictures
Releasedatum bioscoop: 4 augustus 2021
Releasedatum DVD & Blu-Ray: 8 december 2021

© 2020 Universal Studios and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Recensie

Vandaag is het iets meer dan één jaar geleden dat het Capitool in de Verenigde Staten werd bestormd door supporters van voormalig president Donald Trump. De aanleiding daarvoor was te vinden bij de voormalige president zelf, die niet kon verteren dat hij de democratische verkiezingen verloren had. Volgens hem en zijn trouwe volgelingen waren de verkiezingen immers geplaagd door fraude en was er sprake van een algeheel complot van de ‘linkse’ media. Trumps extreemrechtse uitlatingen zorgen er bovendien tot op heden voor dat de VS zich in een erg woelig en toxisch klimaat begeeft. Extreemrechts is er in het land immers nog nooit zo groot geweest. Maar wat als dat ooit ook echt akelige proporties aanneemt? Net daarover gaat The Forever Purge.

© 2020 Universal Studios and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Juan en Adela zijn twee vluchtelingen uit Mexico die na jarenlang proberen eindelijk over de grens zijn geraakt. Terwijl Adela helpt in een lokale onderneming, gaat Juan aan het werk bij de rijke familie Tucker. Net zoals vele mensen zonderen de Tuckers, Juan en Adela zich af tijdens de jaarlijkse Zuivering, een nacht georganiseerd door de extreemrechtse machthebbers van de NFFA tijdens dewelke nagenoeg alle misdaden toegestaan zijn. Wanneer de nacht eindelijk ten einde komt, gebeurt er echter iets vreselijks. Aanhangers van de NFFA besluiten dat één nacht niet genoeg is en pleiten voor een eeuwigdurende Zuivering zodat de VS gezuiverd kunnen worden van alle niet-Amerikanen. Juan en Adela worden al snel een doelwit en moeten samen met de Tuckers aan het geweld zien te ontsnappen. Maar dat blijkt geen gemakkelijke opdracht.

© 2020 Universal Studios and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

Je hoeft het niet onder stoelen of banken te stoppen: sinds Donald Trump aan de macht kwam in de VS, leken de films in de franchise van The Purge eigenlijk behoorlijk realistisch. Ongetwijfeld zijn er in de VS groeperingen van mensen die een idee zoals dat van de NFFA helemaal zouden toejuichen. Dat maakt van The Purge Forever dan ook een akelig gedachten-experiment. Dat is althans wat je aanvankelijk denkt. Scenarist James DeMonaco en regisseur Everardo Gout geven aanvankelijk immers subtiele kritiek op hoe het er de laatste jaren aan toe is gegaan in de VS. Interessant is dat zeker, maar die focus verwatert jammer genoeg wel naarmate de film vordert. Uiteindelijk wordt The Forever Purge immers niet meer dan een typische actie-horrorprent in een franchise die eigenlijk al lang haar genadeschot had mogen krijgen. Topcinema is deze prent dus zeker niet.

© 2020 Universal Studios and Perfect Universe Investment Inc. All Rights Reserved.

The Forever Purge is echter niet helemaal vreselijk. Naast de aanvankelijk terechte kritiek die de makers lijken te hebben op het (voormalige) regime in de VS, slagen ze er ook in om redelijk geloofwaardige personages te presenteren. Zo zijn Jean en Adela enorm overtuigend als gelukzoekers die hopen een nieuw leven in de ‘kapotte’ Verenigde Staten te kunnen starten. Het helpt daarbij natuurlijk dat de rollen overtuigend vertolkt worden door Ana de la Reguera en Tenoch Huerta. De twee doen alle moeite om de film naar een hoger niveau te tillen en slagen daar tot op een welbepaalde hoogte zeker in. ook Josh Lucas en Leven Rambin doen het allesbehalve slecht als Dylan en Harper Tucker, rijke mensen waarvan je denkt dat ze de Zuivering net zouden toejuichen. Op dat vlak is de film trouwens erg verrassend.

Het verdict

De filmfranchise rond de Zuivering of Purge gaat al enkele jaren mee en heeft intussen ook een televisiereeks. Met The Forever Purge toont Universal Pictures echter aan dat het tijd is om de filmreeks voor eens en voor altijd naar de eeuwige jachtvelden te sturen. De prent van Everardo Gout is immers geen voltreffer, al probeert de man samen met scenarist James DeMonaco wel om kritiek te geven op de huidige politiek en een boodschap van tolerantie mee te geven. Dat alles vervaagt echter door een te grote focus op het geweld, hetgeen natuurlijk helemaal te verwachten was voor een film in deze franchise. Het acteerwerk zorgt evenwel voor een pluspunt en ook de personages zijn allesbehalve mager. The Forever Purge is dus niet echt een voltreffer, maar ook geen miserabele rommelprent. De film wordt verdeeld door Universal Pictures en ligt sinds 8 december 2021 op DVD en Blu-Ray in de winkelrekken. Bekijk de trailer van de film nu.

Heb jij ook al alle films in de franchise van The Purge gekeken en vond je deze aflevering er ook te veel aan? Vond je echter dat de kritiek die stilletjes in de film verborgen ligt wel goed? Of zijn wij daarover iets te enthousiast? Laat het ons weten door hier onder te reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *