‘Tom & Harry’: humor en drama

Tom & Harry
© VRT & één

Voor de trouwe Eén-kijker is het vandaag de eerste dinsdag na een lange tijd waarop er geen ‘Tom & Harry’ te zien is. De dramatische fictiereeks was de laatste weken een vaste waarde voor veel gezinnen. We werden meegenomen in de wereld van de wijn en van de lokale supermarkt.

‘Tom en Harry’ slaat erin om twee verschillende groepen binnen de samenleving met elkaar te verzoenen. Langs de ene kant heb je de simpele, gewone Vlaming die leeft onder de kerktoren. Anderzijds zijn er de elitaire Vlamingen die zich begeven in een wereld van luxe en weelde. De makers raken leuke onderwerpen en zorgen voor verrassende twists. De cast van de serie is bovendien enorm indrukwekkend. Zo speelde Sien Eggers, Gilles de Schryver en Frank Focketyn allen krachtige rollen. Elk karakter in de serie legt zijn of haar eigen weg af en doorgaat wel één of andere psychologische ontwikkeling.

Hoewel het verhaal van de serie (later uitgelegd) een onderwerp raakt dat niet alledaags is, heb je toch het gevoel dat er vaak dingen gebeuren die je zelf ook zou kunnen meemaken. Dingen die grappig zijn, dingen die ontroeren en dingen die onbegrijpbaar lijken… Het gebeurt allemaal in deze serie. Of het een echte Vlaamse topserie is, dat laat ik in het midden. Het is zeker geen reeks zoals Salamander (2012), die opgepikt zal worden door de internationale media. Maar dit is natuurlijk mijn persoonlijke mening en je weet uiteraard nooit wat de toekomst al dan niet brengt.

Wat ik persoonlijk heel jammer vind, is dat de serie echt wel start als een feel-goodprogramma. Iedereen is gelukkig, er is feest en iedereen leidt een aangenaam leven. Naarmate de serie vordert wordt het erg dramatisch en gebeuren er echte familiedrama’s. Dat gebeurt door één persoon die één bepaalde handeling stelt. Zo zie je dat je door één impulsieve daad in je leven, je hele omgeving kan ophitsen en ieders leven kan omverwerpen.

SPOILER: hierna volgt een korte inhoud van de serie. Lezen is op eigen risico, maar ik raad je aan om ,als je deze serie nog gaat zien, je gewoon compleet te laten verassen.

Jelle is een gelukkige vrouw. Ze heeft een knappe en ambitieuze zoon, een prachtige schoondochter en een schoonbroer die er altijd voor haar zal zijn. Het enige wat in haar leven niet heeft meegezeten was het overlijden van man, Guy. Samen met haar schoonbroer Jef en zoon Tom runt ze een succesvol wijndomein. Op een bepaald moment komt ze er achter dat haar zoon geboren is op een nacht waarin blijkbaar in dat ziekenhuis een babywissel zich heeft voorgedaan. Ze beslist dit te onderzoeken en steelt een staaltje DNA van haar zoon. En wat blijkt: Tom is niet haar zoon. Ze gaat vervolgens op zoek naar haar echte zoon en zet op die manier het leven van de twee families helemaal op stelten. ‘Tom & Harry’ neemt ons mee op een hobbelige reis van emoties, humor, drama en kijkplezier.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *