‘Hemlock Grove’ – Seizoen 1 & 2

Hemlock Grove
© Netflix

Netflix bevindt zich stilletjes aan tussen de grote spelers Fox en HBO, die de hete adem van on-demandservice dan ook in hun nek voelen. Ook met de horror-mysteriereeks Hemlock Grove schoten de makers in de roos, hoewel critici gemengde gevoelens hadden. Dit is deels terecht. Net zoals het fantastische Game of Thrones, is ook deze serie gebaseerd op een boek, geschreven door Brian McGreevy en dat dezelfde titel als de serie draagt.

De serie neemt ons mee naar en dorpje, Hemlock Grove, waar een aantal vreemde dingen gebeuren. De synopsis kan je hieronder lezen, aangezien ik hier niet echt spoilers wil vrijgeven. Vrijwel gedurende het hele eerste seizoen weet je niet echt goed waar het allemaal om draait en wat er nu eigenlijk belangrijk is. Wat vaststaat: dat de cast is ijzersterk. Famke Janssen en Dougray Scott, die we ook samen zagen in Taken 3 (2014), zijn de echte sterren en spelen hun rol allebei subliem. Janssen speelt de prominente rol van steenrijke Olivia Godfrey en weet je hier en daar echt angst in te boezemen. Naast deze middelmatig bekende Hollywoodsterren, vinden we ook eerder onbekendere jonge opkomende talenten. Zo zijn er Landon Liboiron, die een rol speelde in Terra Nova (2011), en de zweedse Bill Skarsgård, die we eerder in een kleine rol zagen optreden naast Jude Law en Keira Knightley in Anna Karenina (2012).

Dat de serie echte horror is, dat kan ik niet ontkennen. Maar dan moet je geen slasher-serie verwachten met zombies en bloed dat van het scherm druipt, zoals Guillermo del Toro’s The StrainHemlock Grove is een intelligente serie, die horror en mysterie subtiel met elkaar vermengt. Moet je dus afgeschrikt zijn doordat het horror is? Neen. Er is immers geen enkel moment dat je van het scherm wil wegkijken, doordat je alles tot in de puntjes moet volgen. Naast het verhaal, dat het ene mysterie blootlegt en dan weer een ander creëert, is ook elk personage op zich een groot mysterie. Als je er dan achter komt dat de hoofdpersonages een verborgen oorlog voeren en ze zelf ook helemaal niet zijn wie je denkt dat ze zijn, wordt de serie echt spannend.

Net zoals vaak gebeurt bij series, is het eerste seizoen qua verhaallijn en ontwikkelingen die de personages doormaken veel sterker. Wat voor mij persoonlijk not-done was, is na het eerste seizoen het hercasten van Shelley. Wanneer je je dan eindelijk hebt kunnen identificeren met dat personage en sympathie hebt voor wat er allemaal met haar gebeurt, lijkt dit allemaal verwaterd in het tweede seizoen, wanneer Shelley plots een ander gezicht heeft en er compleet anders uitziet. Ook wanneer in het eerste seizoen één van de personages sterft, was het verhaal voor mij volledig verteld.

Hemlock Grove is een ontspannende serie die zich vooral in het eerste seizoen echt heel goed ontplooit. Het tweede seizoen is ook zeker nog erg goed, en eindigt met een heuse cliffhanger, wat fans als mij wanhopig laat wachten op het derde seizoen, dat we kunnen verwachten ergens in september 2015.

SPOILER: hierna volgt de korte inhoud van de seizoenen van Hemlock Grove. Ik raad je aan dat niet te lezen en je volledig te laten verassen door het mysterieuze karakter van de serie.

Seizoen 1: In een dorpje, ergens in Pennsylvania, waar de armen en de rijken naast elkaar wonen en waar de sluiting van de lokale staalfabriek ervoor zorgde dat er een grote toename was in de werkloosheid, wordt een twintiger op brutale wijze vermoord. Peter Rumancek, de rol van Liboiron, wordt verdacht van de moord. Er gaan immers roddels rond dat de jongen een weerwolf zou zijn. Later blijkt dat hij ook een echte weerwolf is, maar dat hij de moord, en diegene die volgden, niet pleegde. Samen met de zoon van de steenrijke Olivia Godfrey, genaamd Roman Godfrey, voelt hij zich verantwoordelijk voor het oplossen van het mysterie en is hij vastberaden de moordenaar te vinden.

Seizoen 2: Olivia Godfrey, die de eigenaar is van een gigantisch laboratorium Godfrey Industries, moet al gedurende jaren afrekenen met geruchten over het bedrijf. Er zouden vreemde dingen gebeuren binnen de muren van het lab. Hoofdwetenschapper Dr. Johann Pryce, gespeeld door Joel de la Fuente, helpt Roman, die ondertussen een vampier geworden is, om van zijn ware aard af te geraken omdat hij voortdurend hongerig is naar bloed. Ook Peter, die een weerwolf is, worstelt met zijn ware aard, zeker wanneer blijkt dat als hij niet oppast, hij kan worden zoals de moordenaar van in het eerste seizoen. Terwijl ze afrekenen met hun vijanden, moeten ze ook omgaan met de monsters die ze gaan worden, of reeds geworden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *