Penny Dreadful – Seizoen 1

Penny Dreadful
© Showtime

De wereld krijgt stilaan meer en meer de smaak te pakken van horror. De ene horrorfilm na de andere komt uit, de ene weliswaar beter dan de andere. Maar ook op het kleine scherm in de woonkamer blijft horror mensen steeds lokken. Ook deze serie Penny Dreadful, een samenwerking tussen het Amerikaanse Showtime en het Britse Sky, is een knap staaltje van het meest beangstigende genre in de film- en seriewereld.

Waar Hemlock Grove een mooi voorbeeld is van de subtiele horror, is deze serie een rasecht voorbeeld van de bloeddorstige vampieren en vieze beesten. Het verhaal bevat zowat alle grote namen in het genre door middel van duidelijke knipogen. Zo draait het verhaal volledig om een vermist meisje die de naam Mina draagt. Dit is uiteraard een verwijzing naar het geprezen Dracula van Bram Stoker. Zeker wanneer haar vader in beeld komt, die Sir Malcolm Murray heet, merk je meteen dat het gaat om een bewerking van Stokers roman. De volledige naam van Mina is immers Wilhelmina Harker-Murray. Naast de duidelijke Dracula-knipoog, vinden we ook een ander bekend figuur. Niemand minder dan de bekende Dr. Frankenstein passeert ook de revue, terwijl hij werkt aan een geheimzinnig project: het creëren van een nieuwe mens uit een aantal overleden personen. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgen de twee verhalen nog compagnie van een andere bekenden. Dorian Gray, creatie van schrijver Oscar Wilde, doet ook mee in het perfect geconstrueerde verhaal.

De titel Penny Dreadful is erg gemakkelijk te verklaren. Het verwijst naar de gelijknamige negentiende-eeuwse sensatieromannetjes. Al deze verhalen die ik eerder opnoemde, zouden zulke verhalen zijn en worden dus in de serie op een sublieme manier met elkaar verweven. De cast is erg sterk. Zo zien we niemand minder dan Eva Green, die vaak de rol van een machtige maar kwaadaardige vrouw speelt zoals in Camelot (2011) en die diende als Bondgirl in Casino Royale (2009). Naast haar vinden we onder meer Timothy Dalton, die ook al meespeelde in het in de wereld van Ian Flemming. Hij volgde immers Roger Moore op als agent 007 in The Living Daylights (1987) en Licence to Kill (1989). Naast deze twee bekende namen hebben we ook nog Josh Harnett, bekend van Lucky Number Slevin (2006), en Reeve Carney, die de rol van Dorian Gray voor zijn rekening neemt.

Penny Dreadful is angstaanjagend en dat maakt de serie ook zo goed. Ik ben er van overtuigd dat het even geduurd heeft voordat iemand het durfde om dit op televisie te durven uitzenden. Lelijke vampieren en andere wezens komen tevoorschijn en worden bejaagd door een team van vrienden die uiteindelijk hetzelfde doel hebben, maar elk wel geheimen hebben voor elkaar.

Op 3 mei 2015 gaat het tweede seizoen van start op de Amerikaanse zender Showtime. Het zal dan vast niet meer lang duren vooraleer we de serie kunnen zien op Netflix, met wie Showtime een deal sloot in verband met de rechten over de serie.

UPDATE: op 16 juni 2015 maakte de zender Showtime bekend dat een derde seizoen in de maak is. Of dit het laatste is, is nog niet duidelijk.

SPOILER: hier volgt een korte inhoud van Penny Dreadful. Lees het of lees het niet, maar dan valt de verassing alvast compleet weg.

In Londen aan het einde van de 19de eeuw, verdwijnt een meisje Mina op mysterieuze wijze. Wat vaststaat is dat ze niet door een mens werd ontvoerd. Sir Malcolm Murray, vader van het meisje en een man van een hogere stand, doet alle moeite om zijn dochter te redden van het wezen dat zijn dochter te pakken kreeg. Wanhopig gaat hij opzoek naar mensen die hem willen bijstaan in deze avontuurlijke maar doodsgevaarlijke opdracht. Het team bestaat uit de beste vriendin van Mina, die nu eens gewoon is, dan weer bezeten wordt door één of andere vreemde entiteit, een Afrikaanse dienaar, een dokter met een voorkeur voor lijken en een dronken schietheld uit Amerika.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *