Over ‘The Jungle Book’ en andere Disney-plannen

Walt Disney
© Disney

Disney linken we de al jarenlang steevast aan de prachtige parken en sprookjesachtige verhalen. En dat is terecht. Het productiehuis maakte de recentste decennia immers vooral series, tekenfilms en animatiefilms die gebaseerd waren op de bekendste en minder bekende sprookjes. De laatste jaren is Disney echter bezig komaf te maken met dit eerder klassieke imago. Ze willen uiteraard meedoen met de groten der aarde: Sony, Universal en Fox. Het lijkt erop dat dat ook volledig lukt. Door de live-action versies van de sprookjes en andere bekende verhalen uit te brengen, – dit wil zeggen: grootschalig, met echte acteurs en gigantische special effects – slagen ze erin veel volwassenen, kinderen én pubers de cinemazalen in te lokken. Zo konden we al Angelina Jolie’s vertolking van de goedaardige duistere koningin uit Doornroosje bewonderen in Maleficent (2014) en werden we nog maar recent losgelaten op Cinderella (2015), met in de hoofdrollen Cate Blanchett en Richard Madden.

Dat ze nu ook komen met een bewerking van het overbekende boek van Kipling, viel te verwachten. En ook dit keer zien we een hoop bekende namen de revue passeren. De regie is voor Jon Favreau, die de eerste twee films van Robert Downey Jr.’s Iron Man-trilogie regisseerde. Voor de hoofdrollen werden kosten nog moeite gespaard. We vinden in het lijstje onder meer Scarlett Johansson, Idris Elba en Ben Kingsley. Dat het een leuke en kwalitatief hoogstaande film zal zijn, valt al bijna te voorspellen. Momenteel zijn de opnames aan de gang en beoogt Disney een releasedatum op 15 april 2016. In verband met het verhaal wordt er niet echt veel losgelaten, maar het zou het boek erg nauw volgen. En wie herinnert er zich nu niet het bekende Jungle Book. Het verhaal waarin het jongetje Mowgli in de jungle van India wordt opgevoed door een roedel wolven en daarna allerhande avonturen beleeft. De originele animatiefilm, die iedereen immers reeds gezien heeft, dateert al van 1967 en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rudyard Kipling. Dat er ondertussen rondom het verhaal een hele franchise is ontstaan, is ook niets nieuws meer. Zo waren er knuffeltjes, spin-off series en films, games en tal van andere dingen. Karakters van het verhaal traden zelfs op in andere verhalen binnen het Disneyuniversum. Waarom deze film dan net zo speciaal is, is vast en zeker omdat het de laatste film is waar de enige echte Walt Disney ooit aan meewerkte. Hij stierf namelijk tijdens de productie.

Aan deze beweging van gigantische producties komt voorlopig nog geen einde. Disney is namelijk van plan om nog een aantal sprookjes naar het witte doek te brengen. Zo kunnen we in 2017 een bewerking van Beauty and the Beast verwachten, met in de hoofdrol de echte beauty Emma Watson. Naast deze Harry Potter-diva vinden we Ewan McGregor, bekend van The Island (2005), Luke Evans en Ian McKellen, die we dan weer de laatste jaren zagen schitteren in Peter Jacksons The Hobbit-trilogie. Naast deze film komen de volgende jaren ook nog Pinocchio, De Kleine Zeemeermin, De Klokkenluider van de Notre-Dame en Tarzan. Dat dit lang niet het einde van deze weg is, dat staat vast.

Disney weet keer op keer bekende namen te strikken voor haar films en zal ons steeds weer kunnen verassen met de big-budgetfilms boordevol knappe effecten, leuke verhaallijnen en ontroerende momenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *