Netflix: do of don’t?

Netflix
© Netflix

Sinds september 2014 kunnen we van het gigantische aanbod aan films en series van de on-demandwebsite Netflix snoepen. In dit artikel leg ik een aantal positieve en negatieve punten bloot van de internetbibliotheek van series en films.

Of Netflix zelf tevreden is met het gebruik ervan in België valt te betwijfelen. Er worden immers geen cijfers weergegeven van het aantal abonnees of van de kijkcijfers per aangeboden serie of film. Dit neemt niet weg dat er vanzelfsprekend een mooi aantal Belgische kijkers geregeld afstemt op de streamingdienst. De Vlaamse zenders VIER en VTM lijken zelfs de gigant lichtjes te kopiëren. Zo kan je van geselecteerde programma’s als Spitsbroers (VTM) en De Ideale Wereld (VIER) gedurende een bepaalde periode de afleveringen die je mistte, herbekijken. Dat maakt het gegeven ‘digitale televisie’ dan weer compleet overbodig. Voor beide zenders volstaat het een login met paswoord aan te maken. Zo kan je kijken wat je wil op een moment dat het jou past. Dit beperkt zich uiteraard tot Vlaamse series en duidingsprogramma’s.

Dat Netflix niet helemaal zou aanslaan in België, kan ik misschien het beste aantonen met de hoeveelheid Vlaamse series die we er terugvinden. We vinden alleen Eigen Kweek, de serie over de aardappelboeren die drugs kweken in West-Vlaanderen. En dat is dermate klein, dat je inderdaad begrijpt dat de Vlaming liever rustig afstemt de vertrouwde kanalen. Dat dit je tegenhoudt om een maandelijks bedrag neer te tellen bovenop je eventueel reeds lopende factuur van digitale tv, is natuurlijk verstaanbaar. Toch moet Netflix uiteraard ook rekening houden met mensen die daar niet veel belang aan hechten. Je kan het niet onder stoelen of banken steken: het aanbod is gigantisch en gevarieerd. En hoewel we in de film- en seriecollectie niet echt meteen de meest recente films vinden, worden wel de series steeds zo snel mogelijk aangeboden. Netflix heeft immers met grote zenders zoals Showtime en Fox exclusiviteitscontracten over de on-demandrechten van een aantal series. En dat is net de sterkte van de streaming-gigant : het snel kunnen aanbieden van series. Onze Vlaamse zenders moeten steeds een tijd wachten tot (een deel van) het seizoen van een serie is afgelopen, opdat zij hun zendtijd ermee kunnen vullen.

Over de kwaliteit van de series en films valt er niet te discuteren. Als je over een goede en stabiele internetverbinding beschikt, kan je zo probleemloos kijken naar wat je maar wil en dat bovendien wanneer je maar wil. Daarbovenop maak het niet uit via welk medium je kijkt, de grootte van de ondertitels en de kwaliteit wordt aangepast aan het apparaat waarvan je op dat ogenblik gebruik maakt.

Vandaag biedt Netflix drie verschillende opties aan. Voor 7,99 euro per maand, kan je genieten van elke serie en film die je maar wil bekijken. Deze zijn echter niet in HD en je kan maar met één scherm tegelijk kijken. Voor nog maar twee euro meer per maand, d.i. 8,99, kunnen we hetzelfde doen, maar wel in HD én kunnen we met 2 schermen tegelijk gebiologeerd kijken naar onze favoriete serie of film. Zo kan de ene persoon bijvoorbeeld naar een aflevering van Orange is The New Black kijken, terwijl de andere geniet van een horrorfilm. De duurste optie, en naar mijn mening zeker niet de meest onbetaalbare, komt op een maandelijks bedrag van 11, 99 euro en biedt net hetzelfde aan, maar indien mogelijk in Ultra HD en zorgt ervoor dat je met wel vier schermen tegelijk kunt streamen.

Ben je toch nog niet overtuigd of wil je het allemaal eens op je gemakje bekijken en testen? Geen probleem: de eerste maand is gratis in eender welke prijscategorie én je kan je bovendien na die eerste maand ook probleemloos afmelden als abonnee. Netflix is beschikbaar via je internetbrowser, via de applicaties van de App Store, Google Store en Windows Store, via je PS3, Xbox en Wii en op elke ondersteunende tablet.

0 reacties

  1. Ik zeg don’t. Ik hou niet van dingen die ons letterlijk door het strot geramd worden en nog kosten op de koop toe. ’t is maar een klein bedrag, maar vele kleintje maken op’t einde van de maand ne ferme groten…

    1. Hmmm ik snap je wel… Maar het is wel de moeite waard. Enorm goede kwaliteit en een gigantisch aanbod aan series… Dat is toch nog steeds goedkoper dan alle dvd- of blu-ray boxen kopen of die te huren? Tenzij je natuurlijk een piraat bent… 🙂

      1. ik ben nog van den “oude” stempel die graag dingen in zijn handen heeft en voelt. Een account kan altijd gehacked, geannulleerd of wat dan ook mee gebeuren, met nen dvd betaal ik éénmalig en kijk ik zoveel ik wil. Het enige wat kan gebeuren is dat ik de dvd om zeep help, maar bon, geen netflix liefhebber ook al prijst iedereen het de hemel in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *