Op reis terwijl je in je eigen zetel zit…

Reizen Waes
© VTR & één

Tot iedereens grote spijt, is het tweede seizoen van Reizen Waes afgelopen. Wekenlang nam Waes ons mee op reis naar gevaarlijke, bijzondere en prachtige plekken. En terwijl we gewoon in de woonkamer op een doodgewone zondagavond naar het beeld staarden, hadden we allemaal toch het gevoel dat we met hem mee waren en het land samen met hem ontdekten. Dat verdient een korte nabeschouwing.

Dat het al meer dan tien jaar geleden is dat we Tom Waes in Het Geslacht de Pauw (2004), de mockumentary van Bart de Pauw, de rol van Tom zagen vertolken, dat zou niemand zeggen. Hij speelde er de agressieve en vrouwenlopende broer van Bart de Pauw. Deze rol zou hem in het Vlaamse medialandschap volledig lanceren. Eerder speelde hij kleinere rollen in series en films, zoals in de Vlaamse Oscarinzending De Zaak Alzheimer (2003). Waes is uitgegroeid tot een van Vlaanderens media-iconen en is een graag geziene persoonlijkheid. Maar hoe komt dit?

Eerst en vooral is Tom Waes gewoon een mens als u en ik. En zo lijkt hij zich ook te willen profileren: stijlvol maar simpel. Zijn taal is alledaags en verstaanbaar en bovendien is de presentator, acteur en televisieregisseur gewoon oprecht sympathiek. Wanneer hij dan in 2008 op de proppen kwam met Tomtesterom, een programma waarin hij verschillende ‘How-to’-boekjes uittestte, groeide zijn populariteit aan een immense snelheid. Met zijn nummer-één hit Dos Cervezas in 2010, tevens het resultaat van de Tomtesterom-uitdaging ‘Hoe word ik Schlagerzanger’, slaagde hij erin heel Vlaanderen rond te toeren en rolde de naam ‘Waes’ in elke huiskamer over de lippen. Na drie seizoenen hield Tomtesterom het echter voor bekeken en werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. In het najaar van 2013 zagen we het eerste seizoen van Reizen Waes: een programma waarin de ondertussen gewezen Schlagerzanger ons meenam naar gevaarlijke plekken over de hele wereld. Op het lijstje stonden Turkmenistan, Bhutan en Zuid-Soedan. Ongeveer tegelijk zagen we het ultieme VTM-VRT clashprogramma Wauters vs. Waes. Een programma dat iedereen gezien moet hebben waarin Koen Wauters en Tom Waes wekelijks tegen elkaar strijden. De finale proef was een rolstoelrace die Waes met gemak won.

Dat de VRT door heeft dat Tom Waes een goed televisiemaker is, dat is duidelijk. Terwijl we in 2013 Reizen Waes op dinsdag zagen, werd het tweede seizoen prompt ingepland op zondag. Dit verduidelijk zonder meer het vertrouwen van de zender in de kwaliteit en het hoog ontspanningsgehalte van Waes’ programma. En dit was terecht. Gedurende tien weken nam hij ons mee naar alle uithoeken van de wereld en liet hij ons kennis maken met plekjes die niemand kent. En of, het was ontspannende televisie. Telkens als je de begingeneriek hoorde wist je dat het goed was en dat je weer klaarstond om te vertrekken naar één of andere leuke bestemming. Zo zagen we Albanië, waar het wemelt van de drugs, Noord-Korea, waar het communisme een ongekende censuur oplegt en Spitsbergen, waar permafrost heerst.

Dat een derde seizoen klaarstaat voor Waes en voor ons, dat lijkt een evidentie. Hij slaagde er immers in een aantal prestigieuze prijzen weg te kapen. Op het WorldMediaFestival ging hij lopen met drie prijzen. Reizen Waes behaalde de hoofdprijs in de categorie ‘Travel Documentaries’, Wauters vs. Waes in de categorie ‘Other Entertainment’. Bovendien won hij met het KETNET-programma The Blacklist, waarin hij samen met kinderen zes zogenaamde onmogelijke uitdagingen aangaat, in de categorie ‘Children/Youth Special Entertainment’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *