“TRON: Legacy” – Ver in het geheuhen, maar gegrift

Het is ondertussen al een tijdje geleden, van 2010 weliswaar, dat we TRON: Legacy in de cinemazalen zagen verschijnen. De film, die een vervolg was op het baanbrekende TRON uit 1982, was misschien geen uitstekende film, maar vast en zeker wel een blockbuster om ‘u’ tegen te zeggen.

Legacy werd door Disney bovenmatig gepromoot, wat dan ook resulteerde in een gegarandeerd succes. Dankzij deze langdurige en opvallende acties werden de nieuwsgierige science-fictionfans immers bij wijze van spreken de zalen van de bioscoop binnengeloodst. En deels terecht: de verwondering was groot. Het was alweer een gigantische blockbuster – we waren immers net bekomen van de blauwe langharige aliens van James Cameron’s Avatar (2009) –  die ons met onze mond wagenwijd open liet staren naar het witte doek. We werden door de special effects, die net als de eerste film fenomenaal waren, en daarbij de muziek van Daft Punk, van onze sokken geblazen.

Dat vertaalde zich ook in de cijfers. Gedurende de eerste vertoningsweek bracht de film maar liefst 400 miljoen dollar op, wat het de elfde meest opgebrachte film van het jaar 2010 zou maken. Maar helaas gaan we net zo min alleen naar de bioscoop voor de speciale effecten en bombastische beelden, als dat we en vrouw uitkiezen louter omwille van “haar schoon oogskes.” Het verhaal was flauw en de karakters werden ondermaats uitgewerkt. We verwachten immers in een goede film dat personages zich ontwikkelen en dat we ,naarmate de film vordert, een psychologische verandering opmerken. En dat was niet zo. Het verhaal is zwak en hier en daar erg voorspelbaar. Kort samengevat gaat het verhaal als volgt.

“Wanneer Sam jong is, verdwijnt zijn vader Kevin Flynn, CEO van een gigantisch softwarebedrijf ENCOM, van het toneel. Niemand weet waarop of waaraan. Wanneer Sam ouder is, wordt hij door Alan Bradley gecontacteerd, een gewezen collega van zijn vader. Deze zegt dat zijn vader nog leeft en dat hij eens een kijkje moet gaan nemen in een oude arcadehal. Wanneer Sam dit doet, wordt hij echter opgezogen in een virtuele gamewereld, waarin hij zijn vader uiteindelijk vindt. De wereld waarin de twee Flynns zitten is een gevaarlijke en verraderlijke wereld. Ondertussen wordt Sam geholpen door Quorra, een misterieuze dame die Kevin ‘The Creator’ noemt.”

Hoewel recensenten met een eerder negatieve bril de zalen verlieten, slaagde de film er toch in een Oscarnominatie voor beste geluid binnen te halen. Uiteindelijk werd deze prijs uitgereikt aan het fenomenale Inception (2010) van Batman-regisseur Christopher Nolan. Het leek er dus toch op dat het nog niet gedaan was voor regisseur Joseph Kosinski, die ondertussen Oblivion regisseerde. Lang keken echte die-hard sci-fifanaten samen met de cast en crew uit naar de komst van het vervolg, waarin we Jeff Bridges, Garett Hedlund en Olivia Wilde opnieuw van het scherm konden zien spatten. Maar het mocht niet waar zijn. Gedurende 5 jaren waren zowel de regisseur, als de acteurs en Walt Disney enorm sceptisch over de toekomst van het project. Dit ging verder tot we plots in maart 2015 het sprankeltje overgebleven hoop zagen veranderen in een echt project. Disney gaf groen licht voor de derde film in het virtuele universum.

Op dit moment is alles nog erg pril, al zou er al wel een script zijn. De drie acteurs (Bridges, Wilde en Hedlund) zullen hun rollen in de film hernemen en de regisseur zou ook opnieuw van de partij zijn. Bovendien gaat het gerucht dat de film ‘TRON: Ascension’ zou gaan heten. Het filmen start in oktober 2015. Momenteel staat de film gepland voor een release in de lente van 2017. Tevens is dit het jaar waarin we het vervolg op Avatar zien, Jack Sparrow weer op het doek zien zeilen, Hugh Jackman voor het laatst zal optreden als Wolverine en waarin we de volgende Fast & Furious-film zullen zien. Kortom: de film zal moeten opboksen tegen andere kleppers.

Heb je de TRON: Legacy nog niet gezien, of wil je nog eens even je geheugen opfrissen? Kijk gerust even de trailer.

Kijken jullie uit naar dit vervolg, of laat het jullie eerder koud?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *