Review – Vikings: seizoen 1 & 2

Bloed, verraad, veldslagen en ontdekkingsreizen… Ben je iemand die daar van houdt? Dan ben je bij Vikings aan het goede adres.De historische dramareeks combineert dat alles met elkaar en doet dit op een fantastische wijze. Bovendien zit elke aflevering vol verassingen en plottwists. Een serie die vooruit gaat, is het alvast.

In Vikings volgen we de belevenissen en het leven van Ragnar Lothbrok, de meest bekende en legendarische Noorse held en beter bekend als ‘De Plaag van Engeland en Frankrijk’, waarnaar hij doorheen de serie immers op plundertochten en ontdekkingsreis gaat. De rol van deze boer en grote krijger is voor Travis Fimmel, een relatief onbekende acteur die eerder kleine producties op zijn naam heeft staan. Fimmel heeft bovendien de hoofdrol in de verfilming van het bekende gameformat World of Warcraft, wat we in 2016 op het grote doek zullen kunnen gaan bewonderen. De andere rollen in de serie zijn weggelegd voor Clive Standen, die de rol van Ragnar speelt en ook een relatief onbekende acteur is. Hem kennen we van kleinere rollen in series als Camelot (2011) en Robin Hood (2009). De meest bekende die we in de serie zien terugkomen is wellicht Katheryn Winnick, over wiens rol ik liever nog niets prijsgeef. Haar kennen we van Bones (2010) en The Art of the Steal (2013).

Vikings is een sterke serie. Hoewel het geen bombastisch grote serie is als Game Of Thrones, hoeft het zeker in geen enkel opzicht onder te doen. De hoeveelheid personages is aanzienlijk kleiner dan de HBO-serie en dat maakt het net zo goed. Wellicht heeft de serie ook haar kwaliteit te danken aan het meesterbrein dat er achter zit. Geschreven werd ze namelijk door Michael Hirst, de pennenridder van het Britse The Tudors. Doordat het aantal personages beperkt is, kregen de makers immers de kans om alle personages enorm goed uit te werken en al het oppervlakkige aan de serie, wat in het eerste seizoen misschien aanvankelijk wel een beetje aanwezig was, weg te werken. Elk personage werd door de makers zorgvuldig onder handen genomen en vooraf werd er goed nagedacht over welke ontwikkelingen de figuren zouden doormaken. Het plaatje klopt volledig: de setting, de sfeer, en vooral de taal. Want hoewel de serie niet in het Noors is, spreken alle personages wel een soort van gebroken Engels, waardoor je je echt ergens in het Scandinavische waant.

Vikings is een erg ontspannende, spannende en goede serie. Met haar interessante verhaallijnen en haar verrassende wendingen is het een reeks die je je op geen enkel moment verveeld doet voelen. Bovendien combineert de serie psychologische spanning met actie, wat er voor zorgt dat het een breed publiek aantrekt.

Vikings is een historische dramareeks van de Canadese zender History. Het eerste seizoen verscheen in 2013, het tweede in 2014 en het derde seizoen is in Canada net afgelopen. Later dit jaar zal de serie verschijnen op 2BE, maar als je geabonneerd bent op Prime (Telenet), kan je nu reeds alle afleveringen van de drie seizoenen bekijken.

Hieronder volgt een korte inhoud van de eerste twee seizoenen van Vikings. Ben je echter liever verrast door alles wat de serie te bieden heeft – wat ik aanraad, – lees het dan zeker niet.

Ragnar Lothbrok is een doodgewone boer in het Noorse fjord-dorpje Kattegat. Jaarlijks gaan alle mannen op een plundertocht voor hun graaf, opdat de weelde in het dorpje kan blijven duren. Jaarlijks ondernemen de krijgers een heuse optocht landinwaarts. Lothbrok is echter de eerste die voorstelt om de zee op te varen, op zoek naar meer land in het westen. De graaf stemt hier echter niet mee in, dus Lothbrok beslist alles achter de rug van zijn leider te plannen. Samen met een aantal van de krijgers varen richting het toen nog volledig onbekende Engeland, waarvan ze op dat moment zelfs niet wisten dat het bestond. Wanneer ze terugkomen met schatten, kijkt de graaf uiteraard met volle bewondering en tegelijkertijd met een gigantische afgunst naar Ragnar. Ragnar onderneemt actie en beslist de graaf te vermoorden, waarna Ragnar graaf wordt. Uiteraard is ook de positie van Lothbrok niet door iedereen goedgekeurd, en ontstaat er wrevel binnen de dorpelingen en zelfs de familie.

Kijk hier de trailer van het eerste seizoen.

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *